Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc na následky zničenej priehrady

Obyvatelia sú evakuovaní zo zaplavených oblastí v ukrajinskom meste Cherson 7. júna 2023. Foto: TASR/AP

Poškodenie priehrady spôsobilo rozsiahle záplavy v delte rieky Dneper a v jej záplavovej oblasti.

Praha 7. júna (TASR) - Česko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc na zvládnutie následkov zničenej Kachovskej priehrady. Ministerstvo obrany pošle napríklad cisterny či motorové člny. V stredu sa na tom podľa českého premiéra Petra Fialu dohodla vláda, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Vzhľadom na aktuálnu situáciu sme sa dohodli na konkrétnej pomoci Ukrajine, ktorá súvisí s obrovskými dôsledkami po zničení Kachovskej priehrady. Ministerstvo obrany poskytne Ukrajine niektoré veci, ktoré sú na riešenie tejto katastrofy dôležité – nepotrebné cisterny na rozvoz pitnej vody, záchranné kruhy, motorové čerpadlá na vodu, záchranné vesty a tak ďalej," oznámil na výjazdovom rokovaní vlády Fiala. Pomoc z ďalších rezortov sa bude podľa jeho slov ďalej koordinovať.

Český premiér pripomenul, že Ukrajine už pomoc poskytlo ministerstvo zahraničných vecí. To hneď v utorok na základe rozhodnutia šéfa diplomacie Jana Lipavského schválilo desať miliónov českých korún (približne 425.000 eur). Je to najvyššia suma, ktorú mohlo ministerstvo poskytnúť bez odsúhlasenia vládou. Sú určené na evakuáciu civilistov a riešenie následkov zničenia priehrady.

Priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola zničená v utorok skoro ráno. Z útoku sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Ukrajiny chcelo Rusko útokom na priehradu spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko uviedlo, že išlo o ukrajinskú sabotáž s cieľom zastaviť dodávku vody na anektovaný polostrov Krym.

Poškodenie priehrady spôsobilo rozsiahle záplavy v delte rieky Dneper a v jej záplavovej oblasti.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)