Aktuálne 22. október 2021

Optimalizáciu siete nemocníc pripravuje ministerstvo od stola, vyhlásil Kollár

TASR
TASR

Sme rodina podmieňuje svoju podporu tým, že ministerstvo zdravotníctva získa súhlas dotknutých regiónov.

Sme rodina podmieňuje svoju podporu tým, že ministerstvo zdravotníctva získa súhlas dotknutých regiónov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Optimalizáciu siete nemocníc pripravuje Ministerstvo zdravotníctva od stola. Povedal to v piatok v Partizánskom po návšteve tamojšej nemocnice predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Zopakoval, že hnutie reformu v súčasnej podobe nepodporí a pokiaľ nebude mať minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) súhlasné stanovisko z regiónov, nemôže s hnutím počítať. "Veľmi ma mrzí, že sa to robí takýmto spôsobom, len pre reformu. Aby sme získali nejaké zdroje, niečo namaľujeme a ideme ničiť životy ľudí," tvrdí predseda parlamentu.

Riaditeľ nemocnice v Partizánskom Gabriel Krbúšik si myslí, že optimalizácia siete nemocníc v Trenčianskom kraji už prebehla, dôkazom majú byť zdravotnícke zariadenia v Handlovej, Bánovciach nad Bebravou a Ilave. "Pre Trenčiansky kraj by už bolo ďalej neúnosné, pokiaľ by sme túto sieť ďalej riedili," ozrejmil. Samospráva iniciovala za zachovanie oddelení v nemocnici i petíciu.

Vláda schválila reformu zdravotníctva 29. septembra. Nemocnice sa majú rozdeliť na viacero úrovní. Zoznam nemocníc však zatiaľ známy nie je. Prvé reálne zmeny v praxi sa majú začať realizovať od roku 2024. Ministerstvo zdravotníctva deklarovalo, že nemocnice rušiť nebude.

Minister verí, že s hnutím bude ešte diskutovať. Podľa šéfky parlamentného zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS) reforma môže prejsť aj bez podpory Sme rodina.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia