Na hlavný obsah

Oporný múr historickej stavby v Trenčíne sa rozpadáva. Ohrozuje to komunitnú záhradu a centrum pre rodiny

Hrozí totiž ich zrútenie.

Oporný múr historickej stavby v Trenčíne sa rozpadáva. Ohrozuje to komunitnú záhradu a centrum pre rodiny
Oporný múr pod Karnerom sv. Michala. Foto: RTVS

Oporné múry pod Karnerom svätého Michala v Trenčíne sú poškodené. Majú trhliny a hrozí ich zrútenie. Samosprávny kraj už urobil prvý krok na záchranu.

Pri Farských schodoch v Trenčíne, ktoré vedú na hrad, sa nachádza komunitná záhrada a centrum pre rodinu. Tichá lokalita čelí nebezpečenstvu v podobe nestabilného svahu. „Je to nestabilné, chodí sem veľa rodín s deťmi, návštevníkov. Máme obavu, aby sa svah neposunul a niekoho neohrozoval,“ priblížil predseda OZ Centrum pre rodinu Trenčín Gabriel Chromiak.

Na niektorých miestach už múr tlak zeminy nevydržal. „Oporný múr sa celkom rozpadol. Tu, keď sa pozriete, sa odtrhla časť oporného múra v dĺžke desať metrov. Je to ohrozujúce, hlina zo svahu steká,“ dodal Chromiak.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Dominika Kusá:

„Dôležité je zabezpečiť stabilitu svahu, aby nedošlo k svahovým posunom, ktoré by mohli ohroziť hlavnú hradbu,“ uviedol člen OZ Michal Lešinský.

Karner svätého Michala, ktorý sa nachádza nad opornými múrmi, je v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja. Ten prisľúbil pomoc, z rozpočtu vyčlenil 55-tisíc eur na sanáciu múrov. Koľko budú práce stáť, vzíde z verejného obstarávania. Finančne prispeje aj centrum pre rodinu.

Karner pod Trenčianskym hradom narušenú statiku nemá. Spolu s nádvorím tvorili v minulosti súčasť mestského opevnenia, chránili prístup na hrad. „Karner, to je kostnica. Slúžilo to ako miesto posledného odpočinku ľudí. Je to v podstate taký druhý hrad v meste Trenčín,“ vysvetlil historik Vladimír Pinďák.

Stabilizačné práce na múroch by sa mali začať v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny