Denník N

Štát síce vlani hospodáril výrazne lepšie, no v tomto roku nám to nepomôže, hovorí Kamenický

Minister financií Ladislav Kamenický a premiér Robert Fico (obaja Smer). Foto - TASR
Minister financií Ladislav Kamenický a premiér Robert Fico (obaja Smer). Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Deficit rozpočtu dosiahol vlani 4,9 percenta HDP, čo je výrazne menej ako plánovaných 6,4 percenta. Oproti roku 2022 však skokovo narástol.
  • Podľa ministra financií Kamenického vlaňajší výsledok nezlepšuje rozpočet v tomto roku.
  • Bez dodatočných opatrení v tomto roku vláda nesplní sľub polpercentného šetrenia.
  • V spore o to, ako sa mala účtovať energopomoc z eurofondov, dal Eurostat za pravdu rozpočtovej rade, nie ministerstvu financií.

Slovensko malo vlani výrazne nižší deficit verejných financií, než bolo naplánované v rozpočte, ktorý pripravila ešte vláda Eduarda Hegera. V roku, keď sa vystriedali tri vlády, dosiahol podľa štatistického úradu 4,9 percenta HDP, čiže šesť miliárd eur, čo je prekvapením. V rozpočte bol totiž plánovaný až vo výške 6,4 percenta.

„My sme to analyzovali. Mýlil sa v podstate každý,“ reagoval minister financií Ladislav Kamenický v Rádiu Expres. Povedal, že štát mal oproti plánu vyššie príjmy, pretože vybral výrazne viac peňazí na daniach. Do roku 2023 sa zaúčtovali aj eurofondy, z ktorých sa zaplatila energopomoc. Ministerstvo financií časť tejto pomoci nesprávne zaúčtovalo do roku 2024. „Rešpektujeme rozhodnutie Eurostatu,“ povedal Kamenický.

Teraz dve horšie správy.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ficova vláda

Ladislav Kamenický

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie