Denník N

Pápež v luxusnom kabáte či zatknutý Donald Trump sú deepfaky. Ako odlíšime, čo je skutočné a čo umelé?

Oba obrázky vygenerovala umelá inteligencia po inštrukciách od ľudí. Koláž – N/Reddit a Twitter
Oba obrázky vygenerovala umelá inteligencia po inštrukciách od ľudí. Koláž – N/Reddit a Twitter

Ľudia mylne považujú systémy umelej inteligencie za hodnotovo neutrálne a myslia si, že neovplyvňujú žiadne spoločenské hodnoty, vraví Juraj Podroužek, odborník na etiku umelej inteligencie. „Ale práve tento prípad [s pápežom] nám ukazuje, ako to, čo bolo myslené ako zábava, môže mať ďalekosiahle následky,“ dodáva Podroužek.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Väčšina ľudí, prinajmenšom v našej kultúre, považuje zrak za najdôležitejší zmysel.

Hoci niekedy našu myseľ pomýlia optické ilúzie, bežne nášmu zraku dôverujeme, čo vyjadruje napríklad fráza „lepšie raz vidieť ako stokrát počuť“.

Lenže umelá inteligencia už pokročila natoľko, že naše oči môže pomýliť, aj keď sa nepozeráme na optickú ilúziu. Znamená to, že v budúcnosti sa zotrie hranica medzi tým, čo je skutočné a fiktívne?

„Myslím si, že v tejto situácii sa už – do veľkej miery – nachádzame a už teraz je čoraz zložitejšie odlíšiť obsah, ktorý je skutočný alebo sa vygeneroval umelo,“ vraví Juraj Podroužek, odborník na etiku umelej inteligencie z Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií (KInIT).

Pápež František, Donald Trump aj zemetrasenie

Príkladom tohto druhu je obrázok pápeža Františka v „pufovanom“ zimnom kabáte luxusnej módnej značky Balenciaga, ktorý sa od víkendu masovo šíril na sociálnych sieťach.

Fotky pápeža Františka v zimnej luxusnej bunde vygenerovala umelá inteligencia. Zdroj – Reddit

Pre niektorých išlo o dôkaz, že katolícka cirkev je zhýralá a rozhadzuje peniaze, keďže nebol dôvod myslieť si, že obrázok „nastajlovaného“ pápeža nie je skutočný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Morálka

Technológie

Umelá inteligencia

Veda

Teraz najčítanejšie