Rozšíreniu vojny medzi Izraelom a Hamasom sa nedá vyhnúť, hovorí Irán

TASR
TASR

Irán ako finančný aj vojenský podporovateľ Hamasu označil útok na Izrael za úspech, poprel však, že by sa na ňom zúčastnil.

Irán ako finančný aj vojenský podporovateľ Hamasu označil útok na Izrael za úspech, poprel však, že by sa na ňom zúčastnil.

TASR

TASR

"Vojna proti civilistom v Pásme Gazy sa zintenzívňuje a rozšírenie vojny (medzi Izraelom a Hamasom) je už teraz nevyhnutné," povedal iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v telefonickom rozhovore s katarským ministrom zahraničných vecí šejkom Muhammadom bin Abdarrahmánom Ál Sáním. Jeho vyjadrenie zverejnili na webstránke iránskeho ministerstva.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po koordinovaných útokoch Hamasu na Izrael zo siedmeho októbra, ktoré si vyžiadali 1400 mŕtvych. Ďalších vyše 240 ľudí zavliekli militanti do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Úrady riadené Hamasom po odvetných izraelských útokoch na túto palestínsku enklávu doteraz informovali o viac ako 10 500 mŕtvych.

Irán ako finančný aj vojenský podporovateľ Hamasu označil útok za úspech, poprel však, že by sa na ňom zúčastnil. Iránsky prezident Ebráhím Raísí uviedol, že "podporu odbojových skupín považuje za povinnosť svojej krajiny". Trval však na tom, že konať musia samostatne.

Teherán taktiež podporuje libanonské militantné hnutie Hizballáh, ktoré od útoku Hamasu útočilo na Izrael na jeho hraniciach s Libanonom.

Raísí sa v sobotu zúčastní na summite arabských lídrov v saudskoarabskom hlavnom meste Rijád. Predpokladá sa, že lídri na ňom budú naliehať na ukončenie izraelských útokov na Pásmo Gazy skôr, než sa násilie rozšíri do iných krajín.

Irán neuznáva štát Izrael a od islamskej revolúcie v roku 1979 považuje podporu Palestínčanov za ústredný bod svojej zahraničnej politiky.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia