Denník N

Graf dňa: Štát bude musieť výrazne šetriť aj v ďalšom volebnom období

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vláda sľúbila EÚ, že do roku 2027 zníži deficit rozpočtu na polovicu. 
  • Zásadný pokles dlhu si však vyžiada podobné úspory v ďalšom volebnom období.

Hoci vláda sľubuje Európskej komisii výrazné šetrenie, zadlženosť bude rásť až do konca volebného obdobia. Svojim nástupcom zanechá verejné financie v stave, ktorý si vyžiada ďalšie zásadné úsporné opatrenia.

V takzvanom Programe stability, ktorý v stredu schválil kabinet Roberta Fica, sa Slovensko zaväzuje, že do konca volebného obdobia zníži deficit verejných financií z očakávaných 6 percent hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na polovicu. Znamená to potrebu do roku 2027 ušetriť 3,9 miliardy eur, dokument však nešpecifikuje potrebné opatrenia.

Ak by aj vláda dodržala svoj záväzok, verejný dlh by stále vzrástol z vlaňajších 56 percent na 62,3 percenta HDP v roku 2027, ukazuje Graf dňa z odhadov ministerstva financií. Dlh by sa tým

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Rozpočet a dlh

Ekonomika

Teraz najčítanejšie