Na hlavný obsah

V austrálskom štáte platí stav prírodnej pohromy pre pokračujúce záplavy

Situácia je vážna najmä okolo Sydney.

V austrálskom štáte platí stav prírodnej pohromy pre pokračujúce záplavy
Na snímke muž stojaci na zaplavenej ulici v Austrálii. Foto: SITA/AP

Austrálska vláda vyhlásila v dôsledku rozsiahlych záplav v štáte Nový Južný Wales na východnom pobreží krajiny stav prírodnej pohromy. Umožní to rýchlejšie uvoľnenie núdzovej pomoci pre postihnuté oblasti, informovala v utorok (5. 7.) agentúra DPA.

Situácia je naďalej mimoriadne vážna v metropolitnej oblasti Sydney, kde od piatka (1. 7.) spadlo veľké množstvo zrážok. Podľa stanice BBC zaznamenali niektoré časti Nového Južného Walesu za štyri dni viac zrážok, ako je priemer v oblasti Londýna za celý rok.

Úrady nariadili do utorkového rána evakuáciu približne 50 000 ľudí. Počas noci požiadali o pomoc v núdzi stovky obyvateľov, informovala austrálska televízia ABC. Takmer 20 000 domácností bolo bez elektriny a celé oblasti sa ocitli pod vodou vysokou aj niekoľko metrov.

Prívaly dažďa priniesla oblasť nízkeho tlaku medzi východným pobrežím Austrálie a Severným ostrovom Nového Zélandu, ktorá ženie vlhký vzduch a vysoké vlny k Novému Južnému Walesu. Niektoré z postihnutých oblastí sa stále spamätávali z historických povodní z februára a marca, keď ich zasiahli nové záplavy.

Austráliu už dlho sužujú extrémy počasia, ktoré v uplynulých rokoch zhoršila klimatická zmena, píše DPA. V polovici januára napríklad veľké časti krajiny zažívali vlnu horúčav, pri ktorej na západe Austrálie namerali teploty viac ako 50 stupňov Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet