Na hlavný obsah

Slovensko čelí žalobe pre nezatvorené skládky

Prípad posúdi európsky súdny dvor.

Slovensko čelí žalobe pre nezatvorené skládky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia zažalovala Slovensko za porušenie smernice o skládkach odpadov. Od roku 2004 sme mali pre nevyhovujúci stav zatvoriť 21 skládok, no nestalo sa tak. Prípad bude posudzovať Súdny dvor Európskej únie.

Žaloba sa týka 21 skládok, ktoré porušujú európsku smernicu. Komisia nám vytýka, že sme ich nezatvorili a nerekultivovali. Podľa envirorezortu ide o výsledok dlhoročného zanedbávania odpadového hospodárstva.

„Pod súčasný stav sa výrazne podpísala nečinnosť bývalých vlád. Dôslednému triedeniu odpadov či recyklácii sa nevenovala dostatočná pozornosť, na čo občania začínajú značne doplácať,“ skonštatoval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Zatiaľ bude európsky súd bude rozhodovať o tom, či došlo k pochybeniu, neskôr môže nasledovať aj pokuta.

„Napríklad pri skládke Považský Chlmec rovnako tá žaloba smerovala k tomu, aj rozsudok, že tá skládka nemala plán úprav, nebola prevádzkovaná tak, ako mala byť, a mala byť dávno uzavretá. Takže tam SR dostala paušálnu pokutu a ďalej teda úroky každý deň tam plynú,“ vysvetlil nezávislý environmentálny konzultant Peter Šimurka.

Životné prostredie má plán

Ministerstvo životného prostredia hovorí, že má pripravený plán nápravy. Ale v zmysle európskeho práva ho nesmie zverejniť skôr, ako súdny dvor vynesie rozsudok. Rovnako utajený je aj zoznam problémových skládok.

Zatvorenie 21 skládok komunálneho odpadu v tejto chvíli nie je riešením. Nemáme totiž odpoveď na otázku, čo by sme urobili so vzniknutým odpadom potom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Máme nejaké kapacity, máme nejaké dve spaľovne, tie sú plné, skládky sa postupne uzatvárajú. Na druhej strane to môže opäť vyvolať ten tlak na to väčšie budovanie iných zariadení, ktoré prispejú k lepšej recyklácii,“ povedal Šimurka. Rekultivácia zatvorených skládok je dlhoročný proces.

„Nemôžeme povedať, že tá skládka zrazu nie je, lebo tie odpady sú živé, je tam celá interakcia chemických látok, takže my len kapsulujeme ten priestor na to, aby ďalej neohrozoval prostredie alebo ľudí žijúcich v jeho okolí,“ dodala analytička Inštitútu cirkulárnej ekonomiky Petra Csefalvayová.

Dobrou správou je, že Európska komisia popri žalobe zároveň oznámila, že zastavuje štyri iné konania voči Slovensku, tiež v oblasti životného prostredia, pri ktorých rezort nedostatky odstránil alebo napravil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko