Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNY ONLINE V Turecku padla tragická hranica: Po pekelnom zemetrasení už majú viac ako 2000 obetí!

Turecko zasiahlo silné zemetrasenie. Zobraziť galériu (8)
Turecko zasiahlo silné zemetrasenie. (Zdroj: TASR/AP Photo/Ghaith Alsayed, Depo Photos)

ANKARA - V noci na pondelok nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou obrovské zemetrasenie. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách hranice a vystrašení obyvatelia vybiehali do zasnežených ulíc počas studenej zimnej noci. Zranenia utrpeli stovky osôb a očakáva sa, že počet obetí sa ešte zvýši, informuje agentúra AP.

21:50 Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré dnes ráno zasiahlo Turecko a Sýriu, presiahol 3600. V Turecku zomrelo 2316 ľudí, uviedol tamojší úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD). Otrasy boli cítiť v jedenástich tureckých provinciách, zranených je vyše 13.000.

Podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ide o najväčšie zemetrasenie od roku 1939. V reakcii na zemetrasenie vyhlásil prezident sedemdňový štátny smútok. V Sýrii si katastrofa vyžiadala najmenej 1300 ľudských životov, uviedli agentúry. Druhé zemetrasenie o sile 7,6 stupňa zasiahlo podľa úradov juhovýchod Turecka predpoludním SEČ.

21:00 Európska únia po dnešnom silnom zemetrasení v Turecku a Sýrii aktivovala mechanizmus "krízovej reakcie" v snahe koordinovať podporu zasiahnutých regiónov. Oznámila to v tlačovom vyhlásení Rada EÚ, podľa ktorej sa dnes uskutočnila koordinačná schôdzka. Podrobnosti o jej obsahu komuniké neobsahuje.

20:44 Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré dnes ráno zasiahlo Turecko a Sýriu, presiahol 3000. V Turecku zomrelo 1762 ľudí, uviedol tamojší úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD). V Sýrii podľa novej bilancie zomrelo vyše 1300 ľudí, z toho viac ako 700 v povstalcami kontrolovaných oblastiach, informovali svetové agentúry.

20:10 - Záchranárom v sýrskom meste Azáz sa podarilo zo sutín domu zachrániť osemnásťmesačnú Raghad Ismáílovú. Väčšina členov jej rodiny, vrátane jej matky, ale také šťastie nemala, napísala dnes agentúra Reuters.

19:35 - K vysokému počtu obetí dnešného zemetrasenia v Turecku prispela nekontrolovaná urbanizácia a súvisiaca nízka kvalita konštrukcie budov, zhodujú sa podľa serveru Al-Džazíra a agentúry AFP odborníci. Významnú úlohu hralo tiež to, že zemetrasenie udrelo v skorých ranných hodinách, jeho sila aj ohnisko ležiace v relatívne malej hĺbke.

19:20 - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v krajine štátny smútok za obete ničivého zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo pohraničie Turecka a Sýrie a bolo citeľné i v ďalších krajinách priľahlého regiónu. Štátny smútok v Turecku potrvá sedem dní.

19:10 - Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré dnes ráno zasiahlo Turecko a Sýriu, presiahol 2600. V Turecku zomrelo najmenej 1651 ľudí, uviedol minister zdravotníctva Fahrettin Koca. Otrasy boli cítiť v jedenástich tureckých provinciách, zranených je vyše 11.000, dodal minister. 

18:55 - Tlačová konferencia pri príležitosti odchodu záchranných zložiek rezortu vnútra - hasiči a horskí záchranári sa uskutoční dnes, t. j. v pondelok 6. februára o 22.30 h na Letisku M. R. Štefánika pred VIP terminálom v Bratislave.

Na TK bude informovať dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger, dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec a prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek. Prítomní budú aj zástupcovia Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby, ktorí cestujú do Turecka.

Zemetrasenie v Sýrii
Zobraziť galériu (8)
Zemetrasenie v Sýrii  (Zdroj: TASR/AP Photo/Omar Sanadiki)

18:00 - Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu, presiahol 2400. V Turecku zomrelo najmenej 1541 ľudí, uviedol podpredseda tureckej vlády Fuat Oktay. Otrasy boli cítiť v jedenástich tureckých provinciách, zranených je najmenej 9733, dodal vicepremiér. 

17:58 - Turecký ropný terminál neďaleko Ceyhanu, odkiaľ vyplávajú lode s ropou z Iraku a z Azerbajdžanu, pozastavil kvôli rozsiahlemu zemetraseniu svoju činnosť, v ďalšom významnom tureckom prístave v Iskenderune vypukol požiar. Uviedla to agentúra Reuters.

Ropovody z Iraku a Azerbajdžanu však poškodené nie sú a škody nie sú ani na produktovodoch, ktoré prepravujú plyn do Európy. Ruská spoločnosť Rosatom uviedla, že na stavenisku prvej tureckej jadrovej elektrárne Akkuyu nezaznamenala zatiaľ žiadne škody.

17:40 - Česká ambasáda v Turecku zatiaľ nemá žiadne správy o tom, že by medzi obeťami alebo zranenými pri ničivom zemetrasení, ktoré dnes postihlo krajinu, boli tiež Česi. ČTK to v telefonickom rozhovore povedal veľvyslanec v Turecku Pavel Vacek.

16:49 - Valné zhromaždenie OSN dnes uctilo minútou ticha obete ničivého zemetrasenia, ktoré si v Turecku a Sýrii vyžiadalo životy viac ako 2000 ľudí. Informuje o tom agentúra AFP. "Spoliehame sa na to, že medzinárodné spoločenstvo pomôže tisícom rodín postihnutých touto katastrofou, z ktorých mnohé už naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc v ťažko dostupných oblastiach," uviedol vo vyhlásení generálny tajomník OSN António Guterres.

16:46 - Rusko oznámilo, že do Sýrie pošle 300 svojich vojakov a svoju pomoc ponúklo aj Turecku. "V najbližších hodinách záchranári z ministerstva pre mimoriadne situácie odcestujú do Sýrie," ohlásil Kremeľ. Prezident Vladimir Putin tiež kondoloval Erdoganovi a sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

16:26 - Británia vyšle 76 záchranárov do oblastí v Turecku a Sýrii, ktoré v pondelok ráno zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,8 a vyžiadalo si najmenej 2300 obetí. Aj Spojené štáty sú pripravené poskytnúť potrebnú pomoc. "Británia posiela Turecku okamžitú pomoc vrátane 76 špecialistov, pátracích psov a potrebného vybavenia," napísal na Twitteri britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

Pomoc oblastiam zasiahnutým zemetrasením pošlú aj Spojené štáty. Americký prezident Joe Biden na Twitteri uviedol, že je "hlboko zarmútený stratami na životoch a škodami", ktoré otrasy spôsobili.

16:20 - Slovenská katolícka charita (SKCH) vyhlásila celonárodnú zbierku na pomoc Turecku a Sýrii po ničivých zemetraseniach. Ľudia môžu posielať finančnú pomoc prostredníctvom stránky alebo účtu SKCH. Informovala o tom hovorkyňa SKCH Monika Molnárová.

"Naším poslaním vždy bolo aj je byť blízko pri človeku, a preto sme ani na chvíľu nezaváhali a rozhodli sa pomôcť," povedal generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech. Finančné prostriedky zo zbierky budú použité na humanitárnu pomoc najviac zasiahnutým rodinám a jednotlivcom.

Finančná pomoc sa môže posielať prostredníctvom stránky https://charita.darujme.sk/775 alebo na účet SK93 1100 0000 0029 4546 3097, variabilný symbol 5090.

16:10 - Slovensko vysiela do Turecka desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zo Záchrannej brigády v Žiline a päť horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami. Zložky rezortu vnútra budú v krajine pátrať, zachraňovať a pomáhať osobám, ktoré zasiahlo zemetrasenie. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

16:00 - V dôsledku zemetrasenia boli zničené aj viaceré pamiatky. Viac sa dočítate TU.

15:51 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová je rada, že Slovensko sa pripojilo k pomoci a vyšle do tureckých oblastí, ktoré zasiahlo zemetrasenie, hasičov a záchranárov. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti. "Myslím na všetkých ľudí, ktorých postihlo ničivé zemetrasenie v Turecku a Sýrii," poznamenala Čaputová.

 

Myslím na všetkých ľudí, ktorých postihlo ničivé zemetrasenie v Turecku a Sýrii. Som rada, že Slovensko sa pripojilo k pomoci a vyšle do postihnutých tureckých oblastí hasičov a záchranárov. 📷 TASR/AP

Posted by Zuzana Čaputová on Monday, February 6, 2023

15:48 - Pápež František je "hlboko zarmútený" stratami na životoch, ktoré si v noci na pondelok vyžiadalo v Turecku a Sýrii silné zemetrasenie. 

"Jeho svätosť pápež František bol hlboko zarmútený, keď sa dozvedel o obrovských stratách na životoch spôsobených zemetrasením... Všetkých, ktorých zemetrasenie zasiahlo, uisťuje o svojej duchovnej blízkosti," uviedol vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

15:46 - Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu, presiahol 2300. V Turecku zomrelo najmenej 1498 ľudí, uviedol Turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD). Zranených je v Turecku najmenej 8533, dodal úrad.

15:37 - Počet obetí ničivého zemetrasenia v Turecku vzrástol na 1498, uviedol tamojší úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD). Záchranári sa už dostali do všetkých zasiahnutých oblastí, naďalej sa snažia nájsť v troskách zrútených budov preživších. V Sýrii si katastrofa vyžiadala vyše 800 ľudských životov.

15:33 - Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť Turecku a Sýrii a prisľúbil finančnú pomoc.

Putin prisľúbil sýrskemu prezidentovi Bašárovi al-Asadovi: "Dúfame v rýchle zotavenie všetkých zranených a sme pripravení poskytnúť potrebnú pomoc na prekonanie následkov tejto prírodnej katastrofy," uvádza tlačová agentúra AFP.

Putin povedal tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, že jeho krajina je "pripravená poskytnúť potrebnú pomoc" na podporu rodín obetí.

15:32 - Všetky športové podujatia v Turecku boli zrušené. Oznámil to v pondelok turecký minister športu Mehmet Muharrem Kasapoglu.

"Všetky národné športové podujatia, ktoré sa majú konať v našej krajine, boli až do odvolania pozastavené," napísal minister na Twitteri. Turecký futbalový zväz TFF predtým zrušil všetky zápasy.

15:22 - Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu, presiahol 1900. V Turecku zomrelo najmenej 1121 ľudí, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na Turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD). Zranených je v Turecku 7634, dodal úrad. Podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ide o najväčšie zemetrasenie od roku 1939. V Sýrii si katastrofa vyžiadala vyše 800 ľudských životov. Druhé zemetrasenie o sile 7,6 stupňa zasiahlo podľa úradov juhovýchod Turecka pred poludním SEČ.

15:16 - Pomoc Turecku a Sýrii prisľúbil aj americký prezident Joe Biden. "Som hlboko zarmútený stratami na životoch a skazou, ktorú spôsobilo zemetrasenie v Turecku a Sýrii," uviedol Biden v pondelok na Twitteri.

"Nariadil som svojmu tímu, aby pokračoval v pozornom monitorovaní situácie v koordinácii s Tureckom a poskytol akúkoľvek potrebnú pomoc."

14:51 - Charita Česká republika a humanitárna organizácia Člověk v tísni vyhlásili v pondelok zbierky na pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením v Turecku a Sýrii. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Charita Česká republika uvoľnila z krízového fondu 300.000 korún (viac než 12.500 eur) a vyhlásila zbierku na pomoc zasiahnutým ľuďom. Naši kolegovia z Charity Turecko pomáhajú priamo na mieste," informovala na svojej webovej stránke Charita ČR.

14:49 - Izrael v pondelok uviedol, že ho Sýria požiadala o pomoc pri odstraňovaní dôsledkov ničivého zemetrasenia, a že je pripravený tejto žiadosti vyhovieť. Turecku zase prisľúbilo pomoc Grécko. Ide o zriedkavú spoluprácu medzi znepriatelenými susednými krajinami

14:36 - Po novom zemetrasení v Turecku vybehlo do ulíc stredomorského ostrova Cyprus množstvo ľudí. "Cítili sme to silno," povedal obyvateľ hlavného mesta Nikózia pre dpa. Otrasy s magnitúdou 7,5 pociťovali viac ako minútu, informovali médiá. Cyprus sa nachádza približne 300 kilometrov juhozápadne od epicentra katastrofy v Turecku. Prvé silné zemetrasenie v Turecku už v noci prebudilo obyvateľov Cypru zo spánku. Informácie o výrazných škodách, ako informoval štátny rozhlas, však hlásené neboli.

14:33 - Záchranárske tímy aj bežní ľudia pátrajú v zimnom počasí v troskách tisícov domov po preživších aj obetiach ničivého zemetrasenia, ktoré dnes nad ránom zasiahlo oblasť hranice medzi Tureckom a Sýriou. O život prišlo okolo 1800 ľudí, zranených sú tisíce. A bilancia mŕtvych rastie s tým, ako záchranári pod kusmi betónu a železnými konštrukciami nachádzajú ďalšie zavalené.

14:30 - Po ničivých zemetraseniach v Turecku a Sýrii sa počet obetí zvýšil na približne 1800. V Turecku zahynulo 1014 ľudí, uviedla v pondelok popoludní služba civilnej ochrany Afad. Zranených bolo viac ako 7000 ľudí. Len v juhovýchodnom Turecku sa pri otrasoch zrútili tisíce budov. Videá z viacerých miest v oblasti ukázali takmer úplne zničené ulice.V Sýrii počet mŕtvych stúpol na viac ako 780. Oznámili to námestník ministra zdravotníctva Ahmed Dhamirijeh a záchranná organizácia Biele prilby. Pri katastrofe v krajine občianskej vojny bolo zranených viac ako 2200 ľudí.

14:21 - Zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu, vážne poškodilo hrad Gaziantep, historické miesto a turistickú atrakciu na juhovýchode Turecka.

14:07 - Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré dnes nad ránom zasiahlo Turecko a Sýriu, presiahol 1600. V samotnom Turecku je mŕtvych 1014, uviedol šéf Tureckého úradu pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií Junus Sezer.

14:02 - Turecký inžinier geofyziky Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan uviedol, že zemetrasenie s magnitúdou 7,7 v Kahramanmaraş malo silu asi 130 jadrových bômb.

13:51 - Turecko žiada svojich partnerov z NATO o podporu pri záchranných a obnovovacích prácach po silnom zemetrasení. Podľa zoznamu, ktorý v pondelok zverejnilo ústredie Aliancie v Bruseli, potrebuje pohotovostné zdravotnícke tímy, pohotovostné zdravotnícke vybavenie a pátracie a záchranné tímy, ktoré dokážu pracovať v náročných podmienkach. Okrem toho sú vymenované tri poľné nemocnice vhodné do extrémnych poveternostných podmienok a personál na ich zriadenie.

13:43 - Slovenský premiér Eduard Heger na Facebooku oznámil, že Slovensko vyšle do Turecka takisto pomoc. Pôjde o 13 hasičov a dvoch horských záchranárov.

 

SLOVENSKO POMÔŽE TURECKU PO ZEMETRASENÍ Slovensko sa zapojí do pomoci Turecku po ničivom zemetrasení, ktoré si...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Monday, February 6, 2023

13:22 - Otrasy o sile 7,8 stupňa, ktoré teraz zasiahli Turecko a Sýriu, so svojou silou vyrovnali najsilnejšiemu zemetraseniu v Turecku v novodobej histórii. V máji 1939 zasiahlo zemetrasenie so silou 7,8 stupňa severovýchodnej provincii Erzincan a vyžiadalo si vyše 30 000 mŕtvych. Najsilnejšie zemetrasenie v histórii malo silu 9,5 stupňa a v máji 1960 spustošilo oblasť okolo miest Valdivia a Concepción na juhu Čile. Následné vlny cunami vtedy postihli aj Havaj, Japonsko či Filipíny, katastrofa si vyžiadala 2000 až 6000 mŕtvych.

Video nie je vhodné pre citlivé povahy

13:08 - Zemetrasenie v Turecku a silnejšie dotrasy zaznamenali aj seizmické stanice na Slovensku.
Pre TASR to potvrdil seizmológ Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied. Ako vysvetlil, vzhľadom na komplikovanú geológiu v oblasti, kde sa stretávajú tri litosférické dosky, dochádza k silným zemetraseniam.

13:07 - Po ničivom zemetrasení v turecko-sýrskej pohraničnej oblasti Bulharsko do Turecka posiela záchranné tímy a humanitárne zásoby. Ide o lekárske tímy, 58 hasičov aj techniku ​​a stany, ako v pondelok oznámili ministri obrany a vnútra Dimitar Stojanov a Ivan Demerdžiev. Dve dopravné lietadlá so záchranármi a tovarom na palube majú vzlietnuť z bulharskej metropoly Sofia smerom k susednému Turecku.

MIMORIADNY ONLINE V Turecku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: emsc-csem.org)

13:02 - Turecká superstar Tarkan (50) sa tiež vyjadril na Instagrame: „Želám Božie milosrdenstvo tým, ktorí prišli o život pri zemetrasení v Kahramanmaraş, ktoré zasiahlo celý región, a skoré uzdravenie zraneným. Je mi to veľmi ľúto."

13:00 - Po nočnom zemetrasení v turecko-sýrskej pohraničnej oblasti stúpol počet obetí na vyše 1500. Len v Turecku je už potvrdených 912 obetí a 5385 zranených, ako v pondelok ráno oznámil prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa miestneho ministerstva zdravotníctva a záchranárov zomrelo na severe Sýrie najmenej 592. Podľa predbežných údajov v oblastiach kontrolovaných sýrskou vládou zomrelo 371 ľudí a 1089 bolo zranených. Biele prilby zapojené do záchranných prác hlásili 221 obetí a 419 zranených v oblastiach kontrolovaných povstalcami. Počet obetí bude vzhľadom na množstvo pochovaných ľudí pravdepodobne naďalej stúpať.

12:38 - Po silných zemetraseniach v regióne dostalo Turecko ponuky pomoci od približne 45 krajín. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok v televíznom prejave uviedol, že v Turecku zomrelo 912 ľudí. Približne 5 400 bolo zranených a približne 2 470 bolo zachránených zo zničených budov. Počet zrútených budov odhadol na približne 3000.

„Keďže odstraňovanie trosiek z mnohých budov v oblasti zemetrasenia stále prebieha, nevieme, aký vysoký bude počet mŕtvych a zranených,“ povedal Erdogan. "Dúfame, že sa z tejto katastrofy dostaneme s čo najmenšími stratami na životoch." Modlí sa, aby Boh chránil Turecko a celé ľudstvo pred takýmito prírodnými katastrofami. Ponuky pomoci Turecku prišli okrem iného z USA, Grécka, Ukrajiny, Bulharska, Holandska a Izraela.

12:29 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi v súvislosti s ničivým zemetrasením. Vyjadrila v ňom úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí. Zraneným zaželala skoré uzdravenie. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"V tejto pohnutej chvíli želám vám a všetkým obyvateľom Turecka najmä mier, pokoj a bezpečie," uviedla prezidentka v telegrame. Už skôr na sociálnej sieti avizovala, že Slovensko je pripravené poskytnúť pomoc.

12:27 - Silné zemetrasenie, ktoré v noci na pondelok zasiahlo juhovýchod Turecka a Sýriu, nepoškodilo tureckú jadrovú elektráreň Akkuyu, ktorá je v súčasnosti vo výstavbe. V pondelok to uviedla ruská štátna jadrová spoločnosť Rosatom, ktorá má výstavbu danej elektrárne na starosti. 

"Boli tu cítiť otrasy s magnitúdou tri... naši špecialisti však neodhalili žiadne poškodenie zariadení, stavebných konštrukcií či žeriavov," uviedla Anastasija Zotejevová, predstaviteľka Rosatomu zodpovedná za dohľad nad výstavbou jadrovej elektrárne Akkuyu. "Napriek tomu vykonávame rozsiahle diagnostické opatrenia, aby sme sa uistili, že stavebné a montážne operácie môžu bezpečne pokračovať," citovala jej slová ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

12:13 - Maďarsko je pripravené vyslať do Turecka záchrannú jednotku. Oznámil to v pondelok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Táto 50-členná pátracia a záchranná jednotka je pripravená odcestovať už dnes. Ak Turci o to požiadajú, môže okamžite vyraziť," povedal šéf maďarskej diplomacie.

Szijjártó zdôraznil, že Turecko, turecký národ je priateľom Maďarska a maďarského národa. "Samozrejme, aj v týchto ťažkých časoch stojíme po boku našich tureckých priateľov a pomôžeme, ako sa len dá," uzavrel.

Premiér Viktor Orbán na Twitteri v súvislosti so zemetrasením, ktoré zasiahlo Turecko, vyjadril sústrasť tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Súčasne oznámil, že poveril maďarské úrady, aby poskytli Turecku okamžitú pomoc.

11:49 - Po nočnom zemetrasení v turecko-sýrskej pohraničnej oblasti s už viac ako 1200 potvrdenými obeťami sa na juhovýchode Turecka vyskytlo ďalšie silné zemetrasenie. Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 nastalo o 13:24 (miestneho času, 11:24 SEČ) štyri kilometre od mesta Ekinözü, informovala v pondelok americká stanica na monitorovanie zemetrasení (USGS). Zemetrasenie v noci malo magnitúdu 7,8, po ktorom nasledovali desiatky otrasov.

11:44 - Fínsko a Švédsko vyjadrili sústrasť Turecku po silnom zemetrasení v pohraničnej oblasti so Sýriou. Napriek tomu, že Turecko blokuje prihlášky svojich krajín do NATO, fínsky prezident Sauli Niinistö a švédsky premiér Ulf Kristersson vyjadrili sústrasť prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi v pondelok na Twitteri.

„Ako partner Turecka a držiteľ predsedníctva v Rade EÚ sme pripravení ponúknuť našu podporu," napísal Kristersson, ktorého krajina na prelome rokov na šesť mesiacov prevzala predsedníctvo v Rade EÚ. Švédsko bude kontaktovať tureckého ministra zahraničných vecí Mevluta Cavusoglua. Minister zahraničných vecí Tobias Billström uviedol, že budú koordinovať úsilie EÚ na pomoc EÚ a Sýriu.

Jeho fínsky kolega Pekka Haavisto tiež povedal: „Fínsko je pripravené pomôcť.“ Vzhľadom na ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine požiadali Fínsko a Švédsko o členstvo v NATO v máji 2022. Návrhy ratifikovalo 28 z 30 súčasných členov, chýbajú už len Maďarsko a Turecko. Erdogan blokuje vstup severských krajín, pričom okrem iného poukazuje na to, že najmä Švédsko robí proti „teroristom“ príliš málo.

11:37 - Slovensko je pripravené pomôcť Turecku a Sýrii, ktoré v noci na pondelok zasiahlo silné zemetrasenie, uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti, informuje TASR.

"Moje myšlienky a sústrasť smerujú všetkým, ktorých postihlo ničivé zemetrasenie v Turecku a Sýrii. Slovensko je pripravené pomôcť," napísala Čaputová.

11:34 - Niekoľko letísk v regiónoch Turecka, ktoré sú obzvlášť postihnuté zemetrasením, zostáva zatiaľ uzavretých pre civilné lety. Ide o letiská v Hatay, Kahramanmaras a Gaziantep, povedal v pondelok ráno viceprezident Fuat Oktay. Televízia CNN Türk ukázala zábery hlbokej trhliny na pristávacej dráhe na letisku Hatay.

11:31 - Po silných zemetraseniach v Turecku a Sýrii sa počet obetí zvýšil na viac ako 1200. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok uviedol, že len na tureckom území zomrelo 912 ľudí.

11:30 - Český prezident Miloš Zeman v pondelok kondoloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a tiež sýrskemu ľudu, ktorým vyjadril sústrasť. TASR o tom informoval jeho hovorca Jiří Ovčáček.

"S hlbokým zármutkom som prijal správu o ničivom zemetrasení v Turecku, ktoré si dnes v noci vyžiadalo stovky ľudských životov a tisíce zranených," napísal Erdoganovi český prezident. V mene českej verejnosti vyjadril jemu aj rodinám obetí hlbokú sústrasť a zraneným poprial skoré uzdravenie.

Sústrasť vyjadril aj Sýrčanom, ktorých tiež postihlo tragické zemetrasenie so stovkami obetí a tisícmi zranených.

Všetkým, ktorých sa udalosť dotkla, kondoloval aj český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. "Hlboko sa ma dotkli správy o devastujúcom zemetrasení v Turecku a Sýrii, ktoré vzalo mnoho životov," napísal na Twitteri. Pripomenul, že českí hasiči už vyslali do Turecka špeciálny záchranný tím.

11:28 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR nemá informácie, že by medzi zranenými či obeťami zemetrasenia v Turecku a Sýrii boli aj Slováci. Situáciu však naďalej monitoruje. TASR o tom informovali z komunikačného odboru rezortu diplomacie.

"Z informácií, ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými či obeťami mali byť aj občania SR," priblížilo ministerstvo, ktoré je v kontakte s miestnymi úradmi.

10:58 - Rusko sa pripravuje vyslať záchranné tímy do Turecka a Sýrie. Minister civilnej ochrany Aleksandr Kurenkov v pondelok oznámil, že pre oblasti  zasiahnuté zemetrasením je pripravených 100 pátracích a záchranárskych pracovníkov. Do Turecka ich mali priviezť dve dopravné lietadlá Iljušin Il-76. Ruský prezident Vladimir Putin poslal telegramy lídrom Sýrie a Turecka, v ktorých vyjadril sústrasť a ponúkol aj pomoc.

10:52 - Lídri EÚ ukázali, že sú šokovaní silným zemetrasením v turecko-sýrskej pohraničnej oblasti so stovkami mŕtvych. „Smútime s rodinami obetí,“ napísala v pondelok ráno na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Obyvateľom Turecka a Sýrie prisľúbila solidaritu zo strany EÚ. Podpora je už na ceste a sme pripravení „naďalej pomáhať akýmkoľvek spôsobom“. Centrum EÚ pre pomoc pri katastrofách už predtým začalo koordinovať vyslanie európskych záchranárov do Turecka.

Podobne ako von der Leyenová vystúpili aj predseda Rady EÚ Charles Michel a predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola.

Michel bol "hlboko rozrušený" a vyjadril sústrasť rodinám obetí. Zraneným zaželal skoré uzdravenie. Metsola na Twitteri napísal: „Moje myšlienky sú s mŕtvymi, zasypanými, zranenými a všetkými záchranármi, ktorí robia všetko pre záchranu životov.“ Európa stojí pri Turecku a tureckom ľude v tejto chvíli núdze aj pri Sýrii.

10:50 - Nemecký minister pôdohospodárstva tureckého pôvodu Cem Özdemir (57) vo videoodkaze prejavil hlboký smútok. Politik povedal: „Smútime za obeťami zemetrasenia v Turecku a Sýrii. Naše myšlienky sú s obeťami a ich rodinami."

10:38 - V jednej z tureckých provincií postihnutých zemetrasením sa nachádza skupina Čechov. Sú v poriadku. Veľvyslanectvo v Ankare je s nimi v kontakte a zaisťuje pre nich dopravu zo zasiahnutej oblasti. Na otázku ČTK to povedala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mariana Wernerová. Ministerstvo podľa nej nemá informácie, že by medzi obeťami alebo zranenými boli Česi.

"Naše veľvyslanectvo v Ankare je v kontakte so skupinou Čechov, ktorí sa nachádzajú v postihnutej provincii Kahramanmaraş. Sú v poriadku a náš zastupiteľský úrad im zaisťuje dopravu zo zasiahnutej oblasti," uviedla Wernerová. V cestovateľskom systéme Drozd je podľa nej prihlásených 50 Čechov v celom Turecku.

10:25 - Česká republika vyšle na pomoc Turecku špeciálny záchranný tím USAR (Urban Search and Rescue). Reagovala tak na žiadosť Ankary o pomoc. Potvrdil to český minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Turecko bolo dnes nad ránom zasiahnuté ničivým zemetrasením. Sú hlásené vysoké straty na životoch, mnoho ľudí je nezvestných," napísal na sociálnu sieť Twitter Rakušan a dodal, že rezort pripravuje pomoc. "Za ČR sme schopní vyslať záchranný tím (tzv. ťažký USAR) zložený z Hasičského záchranného zboru (HZS) Moravskosliezskeho kraja, HZS hlavného mesta Prahy a ďalších organizácií," spresnil minister.

Pripravenosť tímu USAR už potvrdili aj hasiči. "Ponuka našej pomoci v podobe ťažkého USAR tímu bola Tureckom akceptovaná. Na pomoc vyrazí 68-členný tím zložený z príslušníkov HZS MSK a HZS HMP," uviedol na Twitteri HZS ČR. USAR tím býva nasadzovaný pri mimoriadnych udalostiach a špecializuje sa na záchranu zo sutín či z výšok.

10:22 - Legenda Fenerbahce Demirel plače za obete
Bývalý turecký reprezentačný brankár Volkan Demirel (hrával za Fenerbahce Istanbul) vo videu prosí o pomoc pre svojich krajanov: „Prosím! Pomoc! Pomoc! Z celého okolia. Chcem, aby ste poslali všetko, čo je možné. Nielen z oblasti Antakya a Hatay. Prosím! Prosím vás v mene Božom! Prosím vás v mene Božom!"

10:18 - Centrum EÚ pre pomoc pri katastrofách koordinuje vyslanie európskych záchranárov do Turecka po silnom zemetrasení. Prvé tímy z Holandska a Rumunska sú už na ceste, uviedol v pondelok v Bruseli eurokomisár Janez Lenarčič.

9:55 - Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil pomoc po silnom zemetrasení v turecko-sýrskej pohraničnej oblasti. "Samozrejme, že Nemecko pošle pomoc," napísal Scholz v pondelok na Twitteri a bol zhrozený správami z postihnutých oblastí. "Počet obetí neustále stúpa. Smútime s príbuznými a bojíme sa o zasypaných."

9:44 - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell vyjadril v mene EÚ sústrasť Turecku a Sýrii, ktoré v noci na pondelok zasiahlo silné zemetrasenie. EÚ je pripravená pomôcť a aktivovala svoj mechanizmus civilnej ochrany. TASR o tom informuje na základe vyjadrení predstaviteľov EÚ na Twitteri.

"Vo svojich myšlienkach sme s obyvateľmi Turecka a Sýrie. EÚ je pripravená pomôcť," napísal Borrell. Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič na sociálnej sieti Twitter oznámil, že "Centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) koordinuje nasadenie záchranných tímov z Európy." Záchranári z Holandska a Rumunska sú podľa jeho slov už na ceste.

9:41 - Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger vyjadril sústrasť rodinám obetí silného zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo juhovýchod Turecka neďaleko hraníc so Sýriou. Heger to napísal v príspevku na sociálnej sieti. Heger uviedol, že je hlboko zarmútený skazou, ktorú spôsobilo silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii. "Úprimnú sústrasť rodinám obetí a zraneným prajem skoré uzdravenie," dodal v príspevku na Twitteri.

9:33 - Po silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8 v turecko-sýrskej pohraničnej oblasti stúpol počet obetí na viac ako 630. Len na tureckom území napočítali najmenej 284 mŕtvych a viac ako 2300 zranených, ako v pondelok oznámil viceprezident Fuat Oktay. Zničených bolo viac ako tisíc budov.

Viac ako 350 ľudí bolo zabitých a stovky zranených vo vládou kontrolovaných oblastiach Sýrie v Damasku a v časti severnej Sýrie kontrolovanej protureckými silami, podľa sýrskeho ministerstva zdravotníctva a miestnych záchranárov. Záchranné operácie sťažuje sneh a ľad.

9:31 - Talianska civilná obrana vydala v pondelok večer varovanie pred cunami a odporučila odsunúť sa od pobrežia. O niekoľko hodín úrady varovanie stiahli. Okolo 6.30 h sa z opatrnosti vlaková doprava zastavila v regiónoch Kalábria a Apúlia a tiež na ostrove Sicília, no o niečo neskôr bola obnovená.

9:25 - Talianska civilná obrana ponúkla svoju pomoc po ničivom zemetrasení v Turecku a Sýrii. Oznámila to talianska vláda v pondelok ráno v Ríme. Premiérka Giorgia Meloniová neustále sleduje situáciu v oblasti katastrofy a vyjadruje sústrasť postihnutým.

9:22 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadruje sústrasť tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a postihnutým ľuďom. "Všetkým postihnutým prajem skoré uzdravenie. V tomto ťažkom období budeme stáť pri tureckom ľude." Ukrajina je pripravená poskytnúť pomoc na prekonanie následkov katastrofy.

Ukrajina má úzke vzťahy s Tureckom. Vláda v Ankare sa minulý rok v lete podieľala na rokovaní o dohode o obilí pre Čierne more, čo opäť umožnilo vývoz z Ukrajiny.

9:20 - V Turecku podľa viceprezidenta Fuata Oktaya otrasy zničili 1710 budov. Medzi nimi aj nemocnicu v provincii Hatay. Tamojšie letisko je tiež uzavreté pre všetky lety, zatiaľ čo letiská v Gaziantepe a Kahramanmarase sú otvorené len pre pomoc a záchranné zásoby, ako píše New York Times.

9:18 - Turecko po silnom zemetrasení dostane pomoc od svojich partnerov z NATO. Spojenci sú v procese mobilizácie podpory, napísal v pondelok ráno generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prostredníctvom služby krátkych správ Twitter. Sám je v kontakte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a ministrom zahraničných vecí Mevlutom Cavusogluom. Stoltenberg o svojom odkaze napísal: "Neobmedzená solidarita s naším spojencom Tureckom po tomto hroznom zemetrasení."

9:16 - Turecko opakovane postihujú silné zemetrasenia. Stretávajú sa tam dve najväčšie kontinentálne platne: africká a euroázijská. V skutočnosti väčšina tureckého obyvateľstva žije v neustálom nebezpečenstve zemetrasení.

9:12 - Prioritou je teraz vyslobodiť ľudí zasypaných sutinami, zničené sú v oboch krajinách desiatky budov. Záchranné tímy bojujú s dažďom a snehom pri hľadaní preživších v troskách. Rôzne krajiny prichádzajú s ponukami pomoci.

8:34 - Ničivé zemetrasenie, ktoré dnes nad ránom zasiahlo Turecko a susednú Sýriu, si vyžiadalo najmenej 568 mŕtvych, informujú s odvolaním sa na úrady zahraničné médiá. Bilancia sa zvýšila po tom, ako ju aktualizoval turecký vicepremiér Fuat Oktay. V samotnom Turecku podľa vlády zomrelo 284 ľudí, viac ako 2320 ľudí utrpelo zranenia. Najviac obetí pripadá na provinciu Kahramanmaraş, kde ich záchranári zatiaľ evidujú 70.

7:57 - Počet obetí po zemetrasení, ktoré dnes zasiahlo Turecko a Sýriu, vzrástol na viac ako 200 mŕtvych. Ďalšie stovky ľudí utrpeli zranenia. Uvádzajú to tlačové agentúry s odvolaním sa na miestne úrady, podľa ktorých ide o provizórnu bilanciu, ktorá pravdepodobne strmo porastie. Prioritou je teraz vyslobodiť ľudí zasypaných sutinami, zničené sú v oboch krajinách desiatky budov. Záchranné tímy bojujú so silným dažďom a snehom pri hľadaní preživších v troskách. Spojené štáty skúmajú možnosti pomoci.

Podľa tureckého úradu pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií AFAD zemetrasenie zabilo v siedmich tureckých provinciách najmenej 76 ľudí a 440 osôb bolo zranených. Medzitým sa počet obetí v Sýrii vyšplhal na viac ako sto, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Podľa úradu utrpelo zranenia najmenej 516 ľudí.

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Zemetrasenie pocítili o 4.17 h miestneho času (2.17 h SEČ) aj v širokom okolitom regióne, od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus po Libanon, pásmo Gazy a až vyše 900 kilometrov vzdialenú Káhiru. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. V neďalekej provincii Malatya sa zrútilo najmenej 130 budov.

MIMORIADNY ONLINE V Turecku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Depo Photos via AP)

Na sýrskej strane hranice hlásili "katastrofálnu" situáciu v opozíciou kontrolovaných oblastiach, kde žijú štyri milióny Sýrčanov, ktoré vyhnala z domovov dlhá občianska vojna. Podľa jedného z tamojších lekárov sa obávajú, že obetí budú stovky. Na tureckej strane hranice sa nachádza niekoľko veľkých miest a našli tam útočisko milióny sýrskych utečencov.

MIMORIADNY ONLINE V Turecku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Depo Photos via AP)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na Twitteri uviedol, že do zasiahnutých oblastí okamžite vyslali pátracie a záchranné tímy. "Dúfame, že túto pohromu prekonáme spolu čo najskôr s čo najmenšími škodami," napísal. Minister vnútra Süleyman Soylu vyzval ľudí, aby nevstupovali do poškodených budov. Prioritou podľa neho je vytiahnuť ľudí uviaznutých pod troskami a previezť ich do nemocníc. Turecký úrad civilnej ochrany oznámil, že v siedmich provinciách krajiny zahynulo najmenej 76 ľudí a 440 ďalších je zranených. Počet obetí v oblastiach Sýrie kontrolovaných vládou stúpol podľa ministerstva zdravotníctva na 99 mŕtvych a vyše 330 zranených.

MIMORIADNY ONLINE V Turecku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Depo Photos via AP)

Úrady po zemetrasení v Turecku vydali varovanie pred cunami

Taliansky úrad civilnej ochrany v pondelok vydal varovanie pred možnými vlnami cunami v spojitosti so zemetrasením na juhovýchode Turecka. TASR správu prevzala z oficiálnej webovej stránky tohto úradu. Celkový počet obetí nočného zemetrasenia pri sýrskych hraniciach stúpol na 360, informovala agentúra AP, pričom ich počet môže ešte ďalej stúpať. Varovanie pred cunami vydali na základe údajov strediska pre cunami talianskeho Národného inštitút geofyziky a vulkanológie (INGV).

Obyvateľov v pobrežných oblastiach vyzval, aby sa presunuli na vyššie položené miesta a riadili sa pokynmi miestnych úradov. Cunami je séria morských vĺn, spôsobených rýchlym pohybov veľkej masy vody, píše úrad civilnej ochrany. Nebezpečenstvo hrozí najmä pre ľudí v pobrežných oblastiach či na miestach s menšou nadmorskou výškou. Nočné otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách turecko-sýrskej hranice a vystrašení obyvatelia ich museli opustiť počas studenej zimnej noci v obavách pred zrútením. Zranené sú stovky osôb.

Prehľad najsilnejších zemetrasení v Turecku za posledných sto rokov:

7,8 stupňa:

26. decembra 1939 - Vo východnej provincii Erzincan zahynulo na 33.000 osôb po zemetrasení o sile 7,8 stupňa.

6. februára 2023 - Pri silnom zemetrasení o sile 7,8 stupňa, ktoré zasiahlo juhovýchod Turecka a časť susednej Sýrie, zahynulo podľa poslednej bilancie vyše 2600 ľudí, tisíce ďalších sú zranené. V Turecku zomrelo najmenej 1651 ľudí, uviedol minister zdravotníctva Fahrettin Koca. V Sýrii zahynulo vyše 1000 ľudí.

- Pred poludním SEČ juhovýchod Turecka zasiahlo nové zemetrasenie, ktoré malo podľa Tureckého úradu pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD) silu 7,6 stupňa. Otrasy boli opäť hlásené aj zo Sýrie a Libanonu.

7,6 stupňa:

17. augusta 1999 - Zemetrasenie o sile 7,6 stupňa postihlo severozápad Turecka s epicentrom pri meste Izmit a vyžiadalo si na 18.000 ľudských životov.

7,5 stupňa:

26. novembra 1943 - Na 3000 ľudí zahynulo pri zemetrasení o sile 7,5 stupňa v dedinách severne od Ankary.

1. februára 1944 - Zemetrasenie o sile 7,5 stupňa v meste Bolu a okolí na západe krajiny si vyžiadalo na 4000 mŕtvych.

24. novembra 1976 - V provincii Van zahynulo pri otrasoch pôdy o sile 7,5 stupňa 3840 ľudí.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu