Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Demonštrácie v Bratislave nakoniec rozpustili ťažkoodenci: Polícia zasiahla až vo večerných hodinách!

Protest v uliciach Bratislavy. Zobraziť galériu (19)
Protest v uliciach Bratislavy. (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Stovky ľudí sa zhromaždili aj dnes pred Prezidentským palácom. Nespokojným občanom prekážalo tentokrát to, že prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona, ktorá vraj zvýhodňuje očkovaných. Zhromaždenie mali v hľadáčiku aj policajné zložky, ktoré však až do neskorých večerných hodín nezasiahli. Udalo sa tak až na sklonku dňa, keď bola premávka niekoľko hodín blokovaná.

VIDEO Tlačová konferencia prvého viceprezidenta PZ a krajského riaditeľa PZ v BA:

Polícia reaguje na dnešné neohlásené zhromaždenia na Hodžovom námestí po tom, ako bola zablokovaná doprava (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 20:15

Polícia po takmer ôsmich hodinách proti demonštrantom zasiahla a protesty pomaly rozpúšťa aj za asistencie ťažkoodencov, pričom tí na kukláčov pokrikujú heslá ako "gestapo" či "hanba".

Aktualizácia 17:39

Premiér Eduard Heger reaguje na dianie v Bratislave z Prievidze a priznáva, že je znepokojený.

Aktualizácia 16:16

Mestské služby chceli spomínaný autobus odtiahnuť z tunela, no demonštranti sa postavili na odpor a nechcú zamestnancov mesta pustiť k takémuto úkonu.

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 16:06

Mestská hromadná doprava na Hodžovom námestí je stále zablokovaná. Dopravný podnik má v týchto hodinách prísť pomôcť odtiahnuť zakliesnený autobus pred tunelom.

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 15:54

Ťažkoodenci sa premiestňujú na iné križovatky. Niektorí účastníci protestov sa už hádajú a vymieňajú si názory aj medzi sebou. Účastníci polície budú v meste zrejme až do večerných hodín, podobne, ako to avizovali protestujúci ľudia. Prvý policajný viceprezident a riaditeľ krajského riaditeľstva PZ v Bratislave ohlásili na 16:30 tlačovú konferenciu v reakcii na dnešné protesty. 

Aktualizácia 15:11

Protestujúci v centre Bratislavy podľa univerzitného profesora Jozefa Ristveja používajú k presadeniu svojich záujmov neadekvátne prostriedky.  "Mohli by svoj protest dopredu ohlásiť, mohli by spísať požiadavky a žiadať o ich naplnenie. To sa v tomto prípade nestalo,“ zdôraznil s tým, že jediným východiskom z pandemickej situácie je čo najväčšia zaočkovanosť obyvateľstva.

Ťažkoodenci pred protestujúcimi v Bratislave odchádzajú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Protestujúci používajú k presadeniu záujmov neadekvátne prostriedky: Protest mohli dopredu ohlásiť


Aktualizácia 14:54

Mestská polícia v súvislosti so zhromaždením na Hodžovom námestí posilnila výkon služby. Na mieste sa od ranných hodín nachádza viacero hliadok mestskej polície, ktoré sú v prípade ohrozenia verejného poriadku pripravené adekvátne na vzniknutú situáciu reagovať. Hodžovo námestie a jeho okolie je pod zvýšenou kontrolou už od včerajšieho večera, kedy nám boli hlásené nepovolené stavby rôznych tribún. Mestská polícia svoju činnosť koordinuje v úzkej spolupráci s Policajným zborom SR. 

Do bezpečnostných opatrení je za účelom zabezpečovania verejného poriadku a ochrany života, zdravia a majetku občanov vyčlenených celkom dvadsaťštyri príslušníkov z okresných veliteľstiev mestskej polície, ako aj Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. 

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Veliaci bezpečnostných opatrení mestskej polície, Marek Schűrger, hodnotí situáciu pred Prezidentským palácom doposiaľ ako pokojnú. "V súčasnosti máme vyčlenených na mieste desať mestských policajtov spolu s monitorovacou hliadkou. Ďalšiu desiatku máme v prípade potreby posilniť naše stavy v zálohe,“ vysvetľuje veliteľ.

"Aj touto cestou by sme chceli vyzvať účastníkov protestného zhromaždenia k zachovaniu pokojného a nenásilného správania, k dodržiavaniu verejného poriadku, ako aj rešpektovaniu pokynov štátnej a mestskej polície. Na priebeh zhromaždenia budeme dohliadať aj v nasledujúcich dňoch, až do rozchodu zúčastnených osôb. Hliadky mestskej polície zároveň priebežne monitorujú aj ďalšie lokality, kde by mohlo potenciálne dôjsť k zoskupovaniu väčšieho množstva ľudí," píše sa vo vyhlásení mestskej polície.

VIDEO Protestujúci zablokovali dopravu na Hodžovom námestí:

Bratislavská doprava na Hodžovom námestí totálne skolabovala, cestu blokujú demonštranti (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 14:03

Križovatku Jánska a Námestie slobody blokuje ďalšia skupina ľudí, pred ktorou otáčajú prichádzajúci vodiči autá. Niektorým sa ujde poriadna dávka vulgarizmov či úderov do karosérie. Situácia je kritická však aj na Kollárovom námestí, keďže na tomto mieste polícia neotáča autá, a tie zastavujú tesne pred davom.

Protestujúci blokujú križovatku smerom k Úradu vlády, autá kvôli blokáde otáčajú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 14:03

Ľudia z protestov zablokovali všetky cesty z Hodžovho námestia a doprava je úplne zablokovaná. 

Protest na Hodžovom námestí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Autá sa na Hodžovom námestí otáčajú pre dav protestujúcich (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 13:52

Protestujúci vyzývajú na zablokovanie ďalšej časti križovatky. Rečníci sa bránia tým, že ide o generálny štrajk, nie o protest. Tým pádom by ich podľa ich slov mala polícia chrániť. Integrovaný dopravný systém Bratislava informuje o blokádach na cestách.

Aktualizácia 13:35

Mestská polícia Bratislava vyzýva protestujúci dav, ktorý aktuálne blokuje viaceré ulice v okolí Hodžovho námestia a spôsobuje tým dopravný kolaps v centre mesta, aby zachovali pokojné a nenásilné správanie. Vyzýva ich tiež k dodržiavaniu verejného poriadku, ako aj rešpektovaniu pokynov štátnej a mestskej polície.

Dav sa rozdelil na dve polovice, jedna je pred prezidentským palácom, kde demonštranti púšťajú ľudové piesne, druhá je na ceste.

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Na mieste protestu je od rána viacero hliadok bratislavskej mestskej polície. "Hodžovo námestie a jeho okolie je pod zvýšenou kontrolou už od stredajšieho (28. 7.) večera, keď nám boli hlásené nepovolené stavby rôznych tribún. Našu činnosť koordinujeme v úzkej spolupráci s Policajným zborom SR," uviedli z mestskej polície. Na bezpečnostné opatrenia vyčlenili zatiaľ celkom 24 príslušníkov z okresných veliteľstiev bratislavskej mestskej polície, ako aj Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Hliadky mestskej polície priebežne monitorujú aj ďalšie lokality, kde by mohlo potenciálne dôjsť k zoskupovaniu väčšieho množstva ľudí.

Aktualizácia 13:06

Polícia vyťahuje ťažší kaliber, pri reštaurácii Great restaurant na Suchom mýte sa už objavili ťažkoodenci, pričom dav s nimi pribehol so slovami "Hanba, hanba". Pre blokovanie križovatky sa už musel otáčať aj bratislavský turistický vláčik.

Aktualizácia 12:45

Situácia je skutočne vážna. Pre dav protestujúcich, ktorý blokuje cestu sa musela otáčať aj sanitka.

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Zomri)

Aktualizácia 12:34

Dopravný podnik Bratislava informuje o obmedzení MHD spojov. Prerušená sú linky 83, 84, 93, 147, 203, 207 a 212.

Aktualizácia 11:45

O blokácii križovatky píše už aj polícia, ktorá odporúča vodičom, aby sa jej vyhli. "Osoby zúčastnené na zhromaždení sa krátko pred 11.15h presunuli na vozovku a zablokovali ju v oboch smeroch, ako aj podchod v smere na Staromestskú ulicu. Z tohto dôvodu je v súčasnosti Hodžovo námestie v smere na Staromestskú ulicu a na Námestie 1. Mája  neprejazdné. Vodičov vyzývame, aby sa tomuto úseku pokiaľ je to možné vyhli a na prejazd využili alternatívnu trasu," píšu orgány.

Pohľad na protestujúcich zvrchu a celkový kolaps dopravy poskytla aj satirická stránka Zomri.

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Zomri)

Aktualizácia 11:13

Protestujúci dav sa vybral v opačnom smere oproti autám prichádzajúcim z centra. Blokujú tak príchod do križovatky pred palácom. Križovatka je v centre zablokovaná, a tak v každej chvíli zrejme môžeme čakať upozornenie od polície o dopravných obmedzeniach. Na mieste začínajú vznikať kolóny.

Aktualizácia 10:49

Rečníci na pódiu vyzývajú protestujúcich ľudí, aby sa odhodlali blokovať križovatky na ceste. Niektorí sa chcú odhodlať k tomu, aby na danom mieste zotrvali aj počas ďalších dní. Na zhromaždení tiež padajú slová o tom, že ľudí zradili všetky parlamentné strany, či už opozičné alebo koaličné.

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 10:19

Protestujúci uviedli, že vyhlásili generálny štrajk, bojujú proti obmedzovaniu práv a proti genocíde národa. Demonštrujú proti pandemickým opatreniam, odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19 i testovanie na ochorenie. Pandémiu označili za podvod.

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Rúška dole, hlavy hore," ozývalo sa opakovane z námestia v centre Bratislavy. Niektorí demonštranti držia v rukách štátne vlajky či transparenty s nápismi "vakcína je vražda" či "apartheid". Odmietajú novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Pre protest je z bezpečnostných dôvodov uzatvorená vo štvrtok a v piatok (30. 7.) Grassalkovichova (Prezidentská) záhrada v centre Bratislavy.

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 10:03

Ľudia momentálne pred bránou Prezidentského paláca spievajú slovenskú hymnu, pokrykujú na média, že sú zradcovia a chcú na mieste vytrvať do večerných hodín.

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 9:52

Polícia na sociálnej sieti informuje o tom, že celú akciu má pod drobnohľadom. "V súvislosti s dnešným neoznámeným verejným zhromaždením, ktoré sa koná od ranných hodín na Hodžovom námestí v Bratislave, prijala bratislavská polícia adekvátne opatrenia. Bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocujeme s dôrazom na ochranu života, zdravia a majetku občanov," píšu policajné zložky.

Galéria: Protest pred palácom

Aktualizácia 9:51

Počet protestujúcich pred palácom sa zvyšuje, polícia oddelila masu ľudí od brány paláca. Medzi protestujúcimi sa objavili aj česky hovoriaci ľudia, postavili si tribúnu, na ktorej kritizujú aktuálny stav. Niektorí majú transparenty, na ktorých sa hovorí o "genocíde národa".

Počet protestujúcich pred palácom prezidentky sa krátko pred desiatou hodinou zvýšil (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tí sa zhromaždili už minulý víkend pred parlamentom, kde protestovali voči prijatiu zákona, ktorý by zvýhodňoval len zaočkovaných. Tí tam strávili niekoľko dní a dokonca tam poniektorí aj stanovali. Zhromaždenie bolo pritom charakteristické kričaním vulgarizmov, hádzaním vajíčok na dvere parlamentu či inými priestupkami, pričom policajti obvinili aj jednu ženu.

VIDEO Protestujúci pred Prezidentským palácom:

Pred Prezidentským palácom je dnes opäť horúco, zhromaždili sa tam protestujúci (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Polícia v súvislosti s piatkovým protestom pred parlamentom obvinila 40-ročnú ženu


Protest pred Prezidentským palácom
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Ľudí vraj zvážajú autobusmi

Na dnešnú demonštráciu sa dokonca podľa našich informácií dovážajú viacerí protestujúci hromadne aj autobusmi. Na celý priebeh demonštrácie dohliadajú policajné zložky.

Protest pred Prezidentským palácom
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Demonštrácia počas začiatku tretej vlny je nemysliteľná, tvrdí Galko

Na zhromaždenie reagoval aj bývalý politik a exminister obrany z čias vlády Ivety Radičovej Ľubomír Galko, ktorý nerozumie dnešnému stretnutiu pred palácom. Hlavne nie po tom, čo sa odborníci zhodli na tom, že na Slovensku už včera definitívne začala tretia vlna pandémie koronavírusu, ktorú "potiahne" delta variant. "Prenášať vírus pokladám za krajne nezodpovedný nezmysel. Som podporovateľom očkovanie, ale zároveň hovorím nie teraz a nie takto," píše Galko.

VIDEO Demonštrácie v Bratislave
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Ľubomír Galko)

Rozhnevalo ich podpísanie novely

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v pondelok večer podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Tá je zrejme jedným z mála dôvodov prítomnosti protestujúcich pred palácom.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Novela umožňuje ÚVZ alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

Výhody pre očkovaných a pre tých, čo covid prekonali a majú negatívny test

Legislatíva hovorí o zavedení možnosti zohľadňovať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pri prijímaní protipandemických opatrení ÚVZ. Zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, a negatívne otestovaní ľudia budú môcť po preukázaní sa COVID preukazom využívať "naplno" služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené.

Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní a schválil ju v nedeľu (25. júla). Novela zákona začne platiť odo dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov.

Viac o téme: PoliticiPrezidentský palácProtestBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu