Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Dodávatelia: Zabezpečenie pomôcok do 24 hodín je v praxi nevykonateľné

Ilustračné foto Foto: TASR

Kritizuje, že k návrhu novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý je aktuálne v parlamente, sa nemohla vyjadriť.

Bratislava 6. júna (TASR) - Povinnosť zabezpečiť dodanie zdravotníckych pomôcok do lekárne najneskôr do 24 hodín od prijatia objednávky je podľa Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED v praxi nevykonateľná. Kritizuje, že k návrhu novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý je aktuálne v parlamente, sa nemohla vyjadriť. Ministerstvo zdravotníctva SR na otázky TASR neodpovedalo.

"Návrh vládneho zákona je v praxi nevykonateľný nielen z dôvodu porušenia princípu voľného trhu, ale aj z logistického dôvodu, a to najmä preto, lebo distribútor nie je schopný dodať každú jednu zdravotnícku pomôcku do každej výdajne alebo nemocnice," uviedla riaditeľka asociácie Katarína Danková. Problém podľa nej môže nastať najmä v okrajových regiónoch Slovenska.

Zároveň pacienti potrebujú rôzne typy, veľkosti a konštrukcie pomôcok a niektoré sú vyrábané na mieru. "Žiadny dodávateľ nedrží v skladoch všetky typy a rozmery pomôcok. Ak by bol tento návrh zákona schválený, v praxi to bude znamenať zvýšené náklady na logistiku," podotkla s tým, že sa to môže premietnuť do koncovej ceny.

Priblížila, že návrh sa týka výrobcov na Slovensku, avšak väčšina dodávateľov zdravotníckych pomôcok pôsobí a riadi sa zákonmi platnými v danej krajine. "Tento návrh zákona na to nemyslí a pre pacientov sa v konečnom dôsledku môže zhoršiť prístup k pomôckam," doplnila Danková.

Asociácia navrhuje lehotu dodania zdravotníckych pomôcok z návrhu zákona úplne vypustiť, prípadne predĺžiť z 24 na minimálne 72 hodín.