Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P Global potvrdila rating Francúzska na úrovni AA

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Agentúra S&P varovala, že dlhšie spomalenie ekonomiky rovnako ako neúspech vlády pri konsolidácii verejných financií môžu viesť k zníženiu ratingu.

Paríž 3. júna (TASR) - Agentúra S&P Global potvrdila svoje hodnotenie úverovej bonity Francúzska vďaka revízii stratégie vlády týkajúce sa konsolidácie rozpočtu. Varovala však, že bez ozdravenia verejných financií príde k zhoršeniu úverovej známky.

S&P Global v piatok ponechala rating dlhodobých záväzkov Francúzska na úrovni AA. Výhľad ratingu však zostáva negatívny z dôvodu "rizika zhoršenia našej predpovede týkajúcej sa verejných financií Francúzska na pozadí už teraz vysokého dlhu verejnej správy".

Na konci apríla zhoršila hodnotenie úverovej bonity Francúzska agentúra Fitch, ktorá znížila jeho rating na AA-. Ako dôvod uviedla obavy z politickej paralýzy a sociálnych nepokojov po nedávnom schválení nepopulárnej dôchodkovej reformy.

Rozhodnutie S&P ponechať rating na úrovni AA privítal francúzsky minister financií Bruno Le Maire, ktorý ho označil za pozitívny signál. Podľa neho to znamená, že vládna fiškálna stratégia je dôveryhodná.

Agentúra S&P varovala, že dlhšie spomalenie ekonomiky rovnako ako neúspech vlády pri konsolidácii verejných financií môžu viesť k zníženiu ratingu.

S&P po nedávnej aktualizácii dlhodobých fiškálnych plánov vlády počíta s o niečo menším rozpočtovým schodkom. Vláda si dala za cieľ do roku 2027 skresať deficit na 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo 4,9 % HDP v tomto roku.