Denník N

Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničím

Vľavo Zoey hneď po transplantácii, vpravo po roku od úspešného zákroku. Foto – archív Jána a Michaely
Vľavo Zoey hneď po transplantácii, vpravo po roku od úspešného zákroku. Foto – archív Jána a Michaely

Šanca, že sa pre pacienta nájde vhodný darca krvotvorných buniek v slovenskom registri, je iba jedno percento. Zvýšila by sa, keby sa registrovalo viac ľudí. V Česku je darcov sedemkrát viac než u nás.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Našej dcére diagnostikovali chorobu, ktorú v tom čase nemalo na Slovensku žiadne dieťa. Potrebovala transplantáciu kostnej drene, no o darcovstve sme vtedy nevedeli nič,“ hovoria manželia Michaela a Ján, ktorí s dcérou Zoey vlani strávili v nemocnici dlhé mesiace. Vtedy mala osem rokov.

Nielenže sa pre ňu nenašiel vhodný darca na Slovensku, nepodarilo sa to ani v spolupráci s európskymi registrami.

Registrácia do zoznamu darcov je pritom nenáročná, bezbolestná a bezplatná. Okrem toho panuje mylná predstava, že ak sa dostanete medzi jedno percento darcov, ktorí sú vhodní pre pacienta, budú vám krv odoberať bolestivými vpichmi do bedrovej kosti. Takmer vo všetkých prípadoch odber prebieha úplne inak.

Transplantáciu kostnej drene si zväčša spájame s onkologickými pacientmi. Ani zďaleka sa však netýka iba ich, hoci najčastejšie ju naozaj potrebujú ľudia s akútnou alebo chronickou leukémiou. Chemoterapia v ich tele ničí nielen nádorové, ale aj zdravé krvotvorné bunky.

V celej Európe žiadny darca

U Zoey sa to začalo nešpecifikovaným zápalom pečene v októbri 2022. Počas liečby v Košiciach sa zistilo, že jej telo nedokáže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie