Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj uviedol, že Ukrajina úzko spolupracuje s USA na dodávke vojenského balíka v hodnote jednej miliardy dolárov.

Kyjev 24. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval svojmu americkému kolegovi Joeovi Bidenovi za podpis zákona, ktorý zahŕňa dôležitú pomoc pre Kyjev v hodnote 61 miliárd dolárov. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

Proces schvaľovania nového balíka pomoci pre Ukrajinu v Kongrese USA niekoľko mesiacov blokovali republikánski kongresmani.

"Túto polročnú púť sme dokončili. Bez ohľadu na to, čo kto hovorí, získavame podporu, ktorú potrebujeme, aby sme mohli pokračovať v ochrane životov pred ruskými útokmi," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom videoodkaze. "Teraz urobíme všetko pre to, aby sme vynahradili šesť mesiacov, ktoré uplynuli v diskusiách, v pochybnostiach," dodal.

Ukrajinská armáda v uplynulých mesiacoch trpela nedostatkom munície, zatiaľ čo početnejšie ruské sily zintenzívnili raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru a v bojoch na východnom fronte zaznamenali územné zisky.

Schválenie významnej americkej pomoci by malo byť veľkou vzpruhou pre morálku ukrajinskej armády, no nie je jasné, či bude stačiť na odrazenie ruského tlaku na frontovej línii v nasledujúcich týždňoch, konštatuje Reuters. Kyjev navyše už niekoľko týždňov varuje, že Rusko možno plánuje veľkú letnú ofenzívu, ktorá by mohla prísť už koncom mája.

Zelenskyj uviedol, že Ukrajina úzko spolupracuje s USA na dodávke vojenského balíka v hodnote jednej miliardy dolárov. Podľa jeho slov obsahuje "presne tie zbrane, ktoré ukrajinskí vojaci potrebujú". Konkrétne spomenul taktické balistické strely ATACMS dlhého doletu, delostrelectvo, protitankové zbrane, salvový raketový systém HIMARS a veľmi potrebnú protivzdušnú obranu.

"Ďakujem všetkým Američanom v obrannom priemysle, každému štátu, ktorý vyrába zbrane, ktoré teraz skutočne chránia demokraciu a náš spôsob života," povedal ukrajinský prezident.