Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Deloitte:Vyhliadky finančných riaditeľov v strednej Európe sa zhoršili

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prieskum medzi finančnými riaditeľmi uskutočňuje Deloitte od roku 2010.

Bratislava 6. februára (TASR) - Finanční riaditelia v strednej Európe vykazujú rekordnú úroveň rizika, index dôvery v ekonomiku zaznamenal výrazný prepad a kombinovaný vplyv vysokej inflácie, nízkeho rastu a prísnej menovej politiky naďalej ovplyvňuje podnikateľské prostredie. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu medzi finančnými riaditeľmi v strednej Európe vrátane Slovenska na rok 2023, ktorý každoročne zverejňuje medzinárodná poradenská spoločnosť Deloitte.

Celkový index dôvery finančných riaditeľov, ktorý odráža ich optimizmus alebo jeho nedostatok, klesol na -15 % z vlaňajších +10 %. Výrazný pokles na -6 %, z minuloročných +44 %, zaznamenal index dôvery v ekonomiku. "K tomuto stavu nepochybne prispeli nižšie očakávania rastu HDP a vyššie predpovede rastu nezamestnanosti. Až 68 % opýtaných sa domnieva, že nezamestnanosť v ich krajine sa zvýši, zatiaľ čo iba 8 % sa domnieva, že klesne," priblížil Deloitte.

Až 70 % finančných riaditeľov aj v tomto roku predpovedá nárast indexu spotrebiteľských cien. Pokles inflácie očakáva len 22 % respondentov, čo súvisí s jej súčasnou vysokou úrovňou. Očakávaná inflácia je na úrovni 11,5 %, oproti minuloročným 5,5 %.

"Prieskum poukázal na viacero pozoruhodností. Na jednej strane je sentiment ovplyvnený volatilitou a neistotami ekonomického prostredia vyvolanými exogénnymi šokmi, na druhej strane vidieť silné zameranie finančných riaditeľov na digitalizáciu, udržateľnosť a selektívne hľadanie príležitostí na rast," priblížil Ján Bobocký, partner na oddelení auditu a uisťovacích služieb Deloitte na Slovensku.

Úroveň vonkajšej finančnej a ekonomickej neistoty, ktorej podniky čelia, sa podľa prieskumu zvýšila na 61 %. Viac ako 90 % opýtaných predpokladá zvýšenie nákladov na pracovnú silu a celkové náklady na výrobu alebo dodávky a približne 80 % respondentov predpokladá, že sa zvýšia aj náklady na dopravu, dlhovú službu a služby súvisiace s podnikaním. Za hlavné zdroje obáv firiem v stredoeurópskom regióne považujú finanční riaditelia znížený domáci dopyt (45 %), geopolitické riziko (45 %) a nedostatok kvalifikovaných odborníkov (42 %).

Dôvera v perspektívu ich spoločnosti taktiež ukazuje negatívny trend – index klesol na 7 % z minuloročných 26 %. Iba štvrtina finančných riaditeľov v prieskume vyjadrila optimizmus, pokiaľ ide o finančné vyhliadky ich firiem, zatiaľ čo 43 % respondentov vníma tieto vyhliadky negatívne.

"Príjmy budú podľa 58 % opýtaných naďalej rásť, pričom najoptimistickejší sú finanční riaditelia spoločností pôsobiacich v spotrebiteľskom sektore a v sektore technológií, médií a telekomunikácií," doplnila poradenská spoločnosť.

Prieskum medzi finančnými riaditeľmi uskutočňuje Deloitte od roku 2010. Aktuálny sa realizoval v období od októbra do decembra 2022 a zapojilo sa doň vyše 620 finančných riaditeľov z 15 krajín strednej Európy vrátane Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Respondenti zastupujúci široké spektrum odvetví sa vyjadrili k prognózam na rok 2023.