Slovenka založila v USA startup s technológiou na meranie plodnosti Videli sme otehotnieť ženy, ktorým lekári nedávali šancu. Nebol to zázrak

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová

Rozhovor so zakladateľkou a CEO keggu Kristínou Čahojovou.  

Rozhovor so zakladateľkou a CEO keggu Kristínou Čahojovou.  

Zuzana Hanusová

Zuzana Hanusová

Videli sme otehotnieť ženy, ktorým lekári nedávali šancu. Nebol to zázrak
Foto: archív K. Č.

Kristína Čahojová vždy vedela, že chce založiť svoju firmu, hľadala však produkt, ktorý by jej dával hlboký zmysel. Po osobných ťažkostiach so svojím cyklom a so sledovaním plodnosti začala v roku 2017 tvoriť prototyp keggu, technológiu na meranie ženského zdravia.

„Môj názor je taký, že mnohé ženy dnes posielame na IVF (oplodnenie in vitro) príliš skoro, napríklad z dôvodu, že majú málo vajíčok. My sme však videli ženy, ktorým lekári povedali, že nemôžu otehotnieť, a otehotneli, hoci mali zo 180 dní len dva dobré plodné dni. Nebol to zázrak, ale to, že s keggom tieto dni presne určili,“ tvrdí Kristína Čahojová.

Rozprávali sme sa o tom, ako sa dostala do Ameriky, aby založila svoj startup, a ako vznikol prístroj, ktorý zbiera dáta do aplikácie v mobile.

„S mojou firmou chceme docieliť, aby bolo posudzovanie takýchto dát štandardom, a už sa nestane, že im doktor povie, že nevie, ako má postupovať, a nebude môcť spochybniť ich výstupy. Nielen v oblasti plodnosti, ale napríklad aj v menopauze, keď sa všetko rieši podávaním hormónov, žena bude môcť lekárom ukázať, ako jej telo na to reaguje,“ hovorí pre Postoj.
 

Aká bola vaša cesta zo Slovenska k založeniu úspešného startupu v USA?

Odišla som študovať na ekonomickú univerzitu v Prahe, ale od začiatku som chcela študovať medzinárodne. Preto som sa prihlásila na CEMS International Management a ešte predtým som využila možnosť spraviť si semester na Taiwane. V rámci CEMS-u som strávila semester aj v Nemecku a ďalší semester som mala stáž v Rakúsku.

V tom čase som založila svoju prvú firmu, ktorá však nevyšla. Tak som začala pracovať pre startup v Londýne, odtiaľ som išla robiť do Amazonu a potom už do Ameriky.

Od začiatku ste vedeli, že chcete založiť niečo svoje?

Môj otec mal firmu a vždy som si hovorila, že to je to najťažšie a najdôležitejšie povolanie na svete. Nielen preto, že vytváraš niečo, čo ľudia potrebujú a chcú, ale aj preto, že dokážeš zamestnať ľudí a vytvárať hodnoty.

Od začiatku som preto chcela podnikať. So svojou prvou firmou som vyhrala súťaž Nápad roku v Českej republike, ale, žiaľ, môj podnikateľský zámer aj tak nevyšiel. V tom čase totiž v Česku neexistovalo financovanie v počiatočnej fáze.  

Utiahnuť aj dobrý podnikateľský plán bez primeranej investície je nemožné. Zaujímavé je, že skoro úplne identický startup v Kanade vtedy získal financovanie v počiatočnej fáze tri milióny dolárov, následne ďalší kapitál na rast a teraz je to firma s obratom viac ako sto miliónov dolárov.

Keď som uvažovala nad tým, čo treba spraviť lepšie, prišla som na tri zásady. V prvom rade treba získať kapitál. V druhom rade treba nabrať skúsenosti a v treťom rade treba mať nielen vynikajúci podnikateľský plán, ale aj hlboké osobné naplnenie. To posledné je veľmi dôležité, lebo 99,99 percenta startupov krachne, a preto je to zásadné.

Aby som nabrala správne skúsenosti, zamestnala som sa následne v technologickom startupe v Londýne.

Na čo ste prišli?

Pochopila som, že bez premysleného financovania to nepôjde a že musím robiť veci, na ktorých mi skutočne záleží. Lebo podnikanie je fakt ťažké, a keď robíte niečo len pre peniaze, tak to nestačí.

Keď som sa pozerala na ľudí, ktorí boli úspešní, robili väčšinou niečo, čo im bolo veľmi srdcu blízke, lebo keď prišli ťažké časy, vedeli sa zaťať a napriek problémom ísť ďalej. Jednoducho im to muselo dávať veľký zmysel.

Preto vznikol nápad vytvoriť kegg, femtech prístroj na meranie plodnosti?

Keď som prišla do Ameriky, už som bola vydatá. Môj manžel pracoval vtedy pre Google a ja som dostala také víza, že som mohla robiť v podstate to, čo som chcela. Preto som sa najprv zamestnala, lebo život v Amerike je veľmi drahý, ale stále som myslela na podnikanie.

Od detstva som mala problémy so svojím cyklom a stále som riešila svoje ženské zdravie. Menštruáciu som dostala ako posledná v triede, keď som mala skoro šestnásť rokov. Vždy keď som mala menštruáciu, strašne to bolelo. Spätne viem, že to bolo z dôvodu, že mám endometriózu.

Celý život som s tým mala problém, moje cykly boli nepravidelné. Každá gynekologička mi len predpísala ťažké hormonálne lieky, z ktorých mi bolo akurát zle. Vyskúšala som úplne všetko, ale nič nezabralo. Tým, že som žila v rôznych krajinách, striedala som gynekologičky a nemala som čas to riešiť dôsledne. V Amerike som zistila, že sa to ani nedá riešiť, lebo poisťovne túto liečbu nehradia. Povedali mi, že keďže sa nesnažím otehotnieť, tak sa mi nedá nijako pomôcť.

Preto som si liečbu začala platiť sama. Skončila som u reprodukčného endokrinológa, ktorý ma motivoval, aby som dobre poznala svoje telo. Keď som k nemu prišla, nemala som cyklus asi pol roka, hoci som nebola tehotná. Pýtal sa ma, či poznám princípy cervikálneho hlienu. Už som mala za sebou výcvik v Creighton metóde, ale vnímala som to s rezervou, lebo v mojom prípade bola irelevantná.

Rozmýšľala som však nad tým, ako je možné, že keď má žena problémy a príde k doktorovi, tak dostane odpoveď, že nechápeme, čo sa deje, lebo zmeny ženského cyklu sa nemerajú, a teda chýbajú výstupné dáta. Zdalo sa mi to úplne choré.

Toto vás posunulo k založeniu firmy?  

Zamestnala som sa vtedy v Ebay, kde som sledovala, ktoré produkty ľudia vyhľadávajú, a všimla som si, že bol veľký záujem o intímne produkty, ale žiadne relevantné ženské intímne produkty na trhu neboli. Pochopila som, že dopyt je, ale ženy nemajú produkt. 

Robila som si výskum, aby som pochopila, či už existuje technológia, ktorá by sa dala kúpiť. Zistila som, že existuje, ale používa sa len v labákoch alebo v nemocnici. Ide o prístroj, ktorý meria zmeny v hliene alebo sa používa na detekciu rakoviny krčka maternice. Napadlo mi, že by sme ho mohli zmeniť na spotrebiteľský produkt. Nejde o žiadnu prelomovú vedu, len o už existujúcu technológiu, ktorú sme priniesli do spotreby.

Rozprávala som sa o tom s viacerými ľuďmi z hardwaru a potvrdili mi, že tieto patenty by sa dali použiť. Rozmýšľala som, ako by sa dala spojiť táto technológia do praktickej pomôcky.

A k čomu ste došli?

Stretla som človeka, ktorý predal svoju firmu, ktorá mala najväčší odbyt s produktom venušine guľôčky, čo je intímna hračka pre ženy, ktorá slúži okrem iného aj na posilnenie panvového dna.

Keď som mu povedala o svojom pláne, že rozmýšľam o vytvorení produktu, ktorý by zbieral dáta o ženskom zdraví, bol z toho taký nadšený, že mi dal prvú investíciu. Ale jeho podmienkou bolo, že sa presťahujem do Číny, kým vytvorím prototyp. Lebo vytvárať prototypy v Amerike je veľmi drahé. O dva týždne som sa teda sťahovala do Číny.

Vznikol tak kegg, produkt, ktorý pomáha mnohým ženám vyhodnocovať dáta o svojom zdraví a plodnosti.

Vďaka keggu môžeme vaginálne dáta konečne používať v zdravotníctve a okrem toho pomáha ženám otehotnieť. Pre ženy ako ja, ktoré majú nepravidelné cykly, sú testy, ktoré vyhodnocujú moč, nepresné. Jediné, čo im zostáva, je preto merať si cervikálny hlien. Tento produkt je preto významný pre ženy, ktoré majú problém otehotnieť.

Mnohé ženy sa dnes bežným pozorovaním vedia dopracovať k dátam o svojom cykle, merajú si teplotu a na trhu sú viaceré produkty, ktoré ženám sľubujú spoznať svoje dáta a určiť plodné či neplodné dni. V čom je kegg iný?

Kegg nie je nutnosť, niektoré ženy sa skutočne dobre poznajú a všetko im klape ako hodinky. Na trhu sú nejaké produkty, ale prirovnala by som ich k tomu, ako keď by cukrovkárovi diabetológ povedal, aby si išiel ovoňať svoj moč vždy, keď ide na záchod. Asi to pár ľuďom funguje, ale isto nie všetkým.

Máme klinické štúdie, ktoré porovnávajú náš produkt s inými, a sme v tom jednoducho lepší. Samozrejme, sme presnejší ako prístroje, ktoré merajú teplotu alebo dáta z moču. Hormóny, ktoré sú v moči, sú už metabolizované, pre ženy s polycystickými vaječníkmi sú napríklad takéto dáta nanič.

Meranie teploty je zase sekundárny znak, ak v tele prebehne ovulácia, tak sa zvýši progesterón a jeho vedľajší účinok je, že žene trochu zvýši tep v pokojovom stave, a teda sa trochu zvýši teplota tela. To je však taký sekundárny biomarker, že jeho presnosť je veľmi malá a ovplyvniť ho môže iks ďalších faktorov.

Najpresnejšie dáta vieme jednoducho zistiť vo vagíne, kde zisťujeme, ako elektrická konduktivita v cervikálnom hliene prepúšťa spermie. Meriame elektrolyty v hliene, ktoré hovoria o tom, kedy je prostredie vhodné pre spermie a kedy nie. Ak poznáme tieto dáta, tak vieme, čo sa v tele ženy skutočne deje.

Prečo je potrebné zaznamenať tieto dáta technológiou?

Keď chceme dať vaginálne dáta v objektívnych meradlách všetkým ženám, aj tým, ktoré donedávna ani nevedeli, že majú nejaký hlien, tak kegg je pomocou.

Okrem informácií o plodnosti, hliene dostanú onedlho aj dáta o vaginálnych infekciách, prvých príznakoch rakoviny, vaginálnej lubrikácii počas menopauzy, o atrofii panvového dna.

Ako tieto dáta môžu použiť?

Buď prídem k svojmu doktorovi a budem opisovať svoje pocity, ktoré nebude brať vážne, alebo prídem s dátami z keggu, ktoré nebude môcť ignorovať. Každá žena dnes môže mať svoj profil, kde bude mať hardcore dáta.

S mojou firmou chceme docieliť, aby bolo posudzovanie takýchto dát štandardom, a už sa nestane, že im doktor povie, že nevie, ako má postupovať, a nebude môcť spochybniť ich výstupy.

Ženy sa tak stanú partnerom do diskusie, lebo svoje zdravie budú mať podložené dátami. Nielen v oblasti plodnosti, ale napríklad aj v menopauze, keď sa všetko rieši podávaním hormónov, žena bude môcť lekárom ukázať, ako jej telo na to reaguje.

Samozrejme, obdivujem ženy, ktoré dokážu riešiť veci samy. Myslím si však, že v dnešnej dobe je potrebné mať technológiu, rovnako ako ju majú cukrovkári, ľudia s problémami so srdcom... Nás ženy sa však všetci pýtajú, prečo sa nepoznáme, a keď sa aj poznáme, tak naše závery často ignorujú.

Náš produkt je zatiaľ v Amerike určený na riešenie plodnosti. Momentálne však pracujeme na ďalších možnostiach, aby sme dostali povolenie aj na ďalšie využitie.

To sú už spomínané informácie o množstve vody v cervikálnom hliene, ktoré nám vedia povedať to, či má žena infekciu alebo nie. Infekcie sa riešia u žien až vtedy, keď ich žena cíti. Máme ženy, ktoré trpia, a ony nevedia prečo.

Ďalšie povolenie žiadame na detekciu problémov panvového dna.

Prečo je potrebné vedieť, v akom stave má žena panvové dno?

Ženy po pôrode nevedia, ako veľmi sa ich panvové dno zhoršilo, zvyknú si, že už nemôžu chodiť na trampolínu, alebo na to, že keď si kýchnu, tak sa pocikajú. To nie je normálne.

Keby mali dáta, v akom stave majú panvové dno, urobili by všetko pre to, aby ho zlepšili. Keď má niekto autonehodu, všetci mu radia, nech začne chodiť na fyzioterapiu. Žene po pôrode nikto nepovie, ako sa dostať do pôvodného stavu, ale ani to, že vôbec má nejaký problém.

Keď sa neriešia tieto veci dlhodobo, tak žena príde do päťdesiatky a má problém s únikom moču, odmieta sex, má opakované infekcie a nikto nevie prečo.

Chcem to zmeniť, lebo prevencia je v týchto intímnych veciach veľmi dôležitá. Obdobie pred počatím, po počatí a po pôrode je preto veľmi podstatné. 

Foto: archív K. Č.

Skúste opísať, ako váš produkt v praxi funguje.

Žena by ho mala používať každý deň v cca rovnakom čase, lebo za týchto podmienok sme robili klinické testy. Použitie trvá dve minúty. Vyzerá ako venušine guľôčky, na konci má dve elektródy, ktoré počas toho, ako žena cvičí svoje panvové dno, zbierajú informácie.

Prístroj má bluetooth, cez ktorý všetky dáta pošlú k nám do kódu, kde sa vyhodnocujú. Samotný produkt dáta nevyhodnocuje, je to v podstate len senzor.

Žena má k tomu appku na mobile, kde jej spätne posielame vyhodnotené dáta.

Toto môže byť pre niekoho citlivé, že dáta o zdraví sa posielajú niekam do centrály, kde sa následne vyhodnocujú.

Snažíme sa, aby bol systém bezpečný, preto sú dáta anonymizované. Robíme to cielene, aby nemohlo dôjsť k zneužitiu dát. Systém teda nevie, ktoré dáta sú čie. Kľúč na pozretie dát má len žena. Samozrejme, môže zdieľať svoje heslo so svojím manželom.

Dôvod, prečo procesujeme dáta v cloude a nie v telefóne, je len preto, že ten produkt by musel byť obrovský.

Tieto dáta neposkytujete tretej strane?

Používateľky môžu odsúhlasiť, že sa ich anonymizované dáta môžu použiť v klinických štúdiách, čo veľa žien robí. Takto sme napríklad skúmali spomínané infekcie. Prvýkrát v histórii sme dokázali, že zatiaľ čo sa tieto veci dali dosiaľ študovať len v laboratóriu, tak momentálne máme vzorku desiatok tisíc používateliek, ktoré používajú kegg každý deň, a vieme vyhodnotiť presne, ako sa správa infekcia mimo labáku, práve preto, že vzorka je taká veľká.

V budúcnosti budeme vedieť napríklad povedať, ako zafunguje nejaký konkrétny liek. Preto majú o nás veľký záujem aj farmafirmy, lebo nie je možné dostať desaťtisíce žien do labáku, ale je možné, aby súhlasili s použitím dát na klinické štúdie, a skúmať ich dáta. Môže to urýchliť výskum optimálnych riešení liečby pre ženy. Túto možnosť však musia, samozrejme, ženy vo svojom konte odsúhlasiť.

Na Facebooku máte skupinu pre používateľky keggu, kde ženy zverejňujú pravidelne správy o kegg bábätkách, ktoré vznikli práve pri používaní vášho produktu. To je celkom milá bilancia firemného úspechu.

Sú ich už tisíce a je to skutočne pekná bilancia.

Vaša firma expanduje už aj mimo USA.

V Amerike zatiaľ stále predávame len online, ale získali sme financie na rozšírenie výroby, čo nám umožnilo expandovať.

Plus sme aj na trhu v Singapure a vo februári sme dostali povolenie na predaj v Japonsku, kde našu klinickú štúdiu dotovalo dokonca ministerstvo zdravotníctva. Japonci majú totiž problém s plodnosťou v celej krajine, tak je to pre nich veľmi zaujímavé.

V Japonsku sme sa stali prvou firmou, ktorá dostala povolenie v tejto kategórii. Momentálne sa pripravujeme, že tam začneme vyvážať na jeseň.

V Európe a na Slovensku ešte nie ste, lebo u nás je zložitejšia regulácia?

V minulosti sme bola malá firma, dnes sme už väčší, preto sme donedávna neexpandovali. Regulácia v Európskej únii nie je ani zložitejšia, ale zmenili ju pred rokom a pol, čo spôsobilo, že keď sa teraz niekto hlási, tak to trvá aj dva roky a nikto nevie, kedy mu žiadosť schvália, lebo úrady sú zahltené. 

Tento rok sa plánujeme etablovať aj na európsky trh, ale nevieme povedať, koľko potrvá, kým nám to schvália. Chcem otvoriť kanceláriu aj na Slovensku, budem hľadať posily.

Môže teda kegg pomôcť pri riešení neplodnosti?

Nedá sa to povedať generalizovane, lebo dôvody neplodnosti môže byť veľmi rôzne. Ale napríklad klinické testy v Japonsku porovnávali, čo je úspešnejšie v riešení neplodnosti v prípade umelej inseminácie, či zistenie ovulácie ultrazvukom, alebo kvalitou hlienu. Štúdia ukázala, že omnoho úspešnejšie je v prípade umelej inseminácie, keď sa zistí ovulácia kvalitou hlienu.

Vidíme to na našich používateľkách, že si kegg kupujú primárne z tohto dôvodu a majú omnoho lepšie výsledky.

Môj názor je taký, že mnohé ženy dnes posielame na IVF príliš skoro, napríklad z dôvodu, že majú málo vajíčok. My sme však videli ženy, ktorým lekári povedali, že nemôžu otehotnieť, a otehotneli, hoci mali zo 180 dní len dva dobré plodné dni. Nebol to zázrak, ale to, že s keggom tieto dni presne určili.

IVF ženám berie ich unikátnosť, lebo sú hormónmi nastavené tak, aby boli presne podľa tabuľky. Myslím si, že keď sa rešpektuje unikátnosť ženy, tak ženy majú väčšie šance otehotnieť. Ale to je môj osobný názor.

Myslím si, že prístupy by mali byť viac personalizované, lebo IVF je brutálny zákrok do tela ženy, ktorý šliape podľa štandardizovaných postupov bez prihliadania na osobitosť ženy.

Funguje kegg aj ženám, ktoré z rôznych dôvodov nechcú otehotnieť a nechcú brať z rôznych dôvodov hormonálnu antikoncepciu?

V Amerike nemáme na tento účel oficiálne povolenie, ale momentálne žiadame o výnimku na tento účel. Robíme klinickú štúdiu, ktorá bude trvať rok, a chceme docieliť, aby sa kegg oficiálne dal používať aj na to, aby žena neotehotnela. Je to teda v riešení.

Môže to byť zrejme v budúcnosti riešenie aj pre mnohé ženy v období menopauzy, keď už žena nechce otehotnieť vo vysokom veku, no odmieta či už zo zdravotných, alebo morálnych dôvodov brať antikoncepciu.  

Presne preto to robíme. Už dnes mnohé ženy využívajú kegg napríklad v období po pôrode, ktoré sa veľmi podobá na obdobie perimenopauzy. Zbierame dáta od žien, ktoré nám dali povolenie, a učíme sa na nich.

To je náš zámer, aby sme vedeli slúžiť ženám v týchto kritických obdobiach medzi deťmi, po pôrode, v menopauze. Je to už len otázkou času.  

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.