Obnoviteľné zdroje energie sa v Nemecku v tohtoročnom prvom polroku podieľali na spotrebe elektriny vďaka priaznivým klimatickým podmienkam 49 percentami. Medziročne to znamená rast o šesť percentuálnych bodov. Oznámili to dnes Nemecký zväz energetického a vodohospodárskeho priemyslu (BDEW) a Centrum pre výskum solárnej a vodíkovej energie (ZSW). O trend sa podľa nich zaslúžila vyššia intenzita slnečného svitu a rýchlosť vetra.

Predbežné údaje boli vypočítané na základe požiadaviek Európskej únie, ktorá podiel jednotlivých zdrojov elektriny na trhu zakladá na spotrebe, nie na výrobe. Túto metodiku prijal pre definíciu svojich klimatických cieľov aj Berlín, uviedla agentúra Reuters.

Viac ako polovicou sa na spotrebe elektriny v Nemecku podieľali obnoviteľné zdroje v prvej polovici roka 2020. Pokryli ju vtedy z 50,2 percenta.

Celková spotreba elektriny v Nemecku v prvom polroku klesla o 0,8 percenta na 281 miliárd kilowatthodín (kWh). Výroba elektriny v Nemecku vzrástla o 1,7 percenta na 298 miliárd kWh, čo posilnilo úlohu Nemecka ako čistého vývozcu elektriny.

Výroba z obnoviteľných zdrojov, ktoré popri veternej energii zahŕňajú solárnu, vodnú, biomasu, odpadovú a geotermálnu energiu, prispela k celkovej výrobe 139 miliardami kWh. To je o 13,5 percenta viac ako pred rokom. Z toho podiel veternej energie na pevnine predstavoval 59 miliárd kWh (nárast o 23 percent), fotovoltaickej energie 33 miliárd kWh (nárast o 17,3 percenta), biomasy 24 miliárd kWh (nárast o 3,7 percenta) a veternej energie na mori 12 miliárd kWh (nárast o päť percent).

Nemecko vlani znížilo emisie oxidu uhličitého o 39 percent v porovnaní s rokom 1990. Do roku 2030 chce dosiahnuť zníženie o 65 percent.

Ďalšie dôležité správy

Na snímke hraničná preberacia stanica plynovodu neďaleko slovensko-poľskej štátnej hranici pri obci Výrava v okrese Medzilaborce v piatok 27. mája 2022. FOTO TASR – Milan Kapusta
Neprehliadnite

Nemecká vláda schválila úpravy na záchranu energetických firiem