Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tunel Višňové má nového zhotoviteľa. Podľa slov ministra Doležala úsek bude dokončený
Zdielať na

Tunel Višňové má nového zhotoviteľa. Podľa slov ministra Doležala úsek bude dokončený

ŽILINA / Národná diaľničná spoločnosť dnes ohlásila, že zhotoviteľom úseku Lietavská Lúčka – Višňové - Dubná Skala bude spoločnosť Skanska. Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal verí, že pre tunel Višňové to znamená hrubú čiaru za dlhými rokmi komplikácií a teraz by mohol byť kľúčový úsek na severe Slovenska dokončený.

Úsek D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala prechádza katastrami niekoľkých obcí. Ide o viac ako 13 kilometrový úsek - pričom iba tunel má takmer 7 a pol kilometra. Na celom úseku má stáť aj sedem mostov. Po jeho dokončení by sa skrátila cesta zo Žiliny do Martina približne o 15 minút.

Predošlý zhotoviteľ konzorcium Salini Impregilo - Dúha odišiel zo stavby kľúčového úseku D1, ktorý odkloní dopravu z cesty I. triedy popod Strečno, v marci 2019. Okrem dokončenia najdlhšieho tunela s dĺžkou 7 460 metrov bude zhotoviteľ pracovať na siedmich mostoch a zvyšku úseku s celkovou dĺžkou 13 510 metrov. Po dokončení prinesie úsek úsporu času motoristom 15 minút, prepojí novootvorený úsek D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, čím vznikne úplný obchvat Žiliny s už existujúcim diaľničným obchvatom Martina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy