Posilniť svoju obranu alebo pozície na Ukrajine? To je otázka, ktorú si podľa Londýna kladie Rusko

TA3 ČTK
2.6.2023 19:19

Ruské vedenie sa musí naliehavo zaoberať otázkou, či posilniť vlastnú obranu v regiónoch susediacich s Ukrajinou, alebo či upevniť pozície na fronte. V piatok to v súvislosti s útokmi partizánskych skupín v Rusku v miestach pri hraniciach s Ukrajinou uvádza britská vojenská rozviedka.

Útok na Kremeľ vyplašil Petrohrad. Vytvoril špeciálnu jednotku na boj s dronmi
TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ofenzívu vo východoukrajinskom meste Marjinka teraz prevzali čečenské špeciálne sily, informuje agentúra Reuters. Vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na bojisku britská rozviedka pripomína, že diverzné skupiny sa z Ukrajiny pokúsili o prelomenie hranice dvakrát za posledných desať dní. 

Vo štvrtok sa ich podľa všetkého ruskej armáde a silám ministerstva vnútra podarilo zastaviť rýchlejšie ako minulý týždeň v pondelok. Britskí vojenskí spravodajcovia však podotýkajú, že sám rezort obrany v Moskve informoval, že na ruskom území nasadil rozličnú vojenskú techniku, vrátane útočných vrtuľníkov a raketometu TOS-1A, ktorý je vyzbrojený termobarickými raketovými hlavicami. "Ruské velenie čelí naliehavej dileme, či posilniť obranu v regiónoch pri hraniciach s Ukrajinou, alebo či upevniť bojové línie na okupovanej Ukrajine," uvádza britská vojenská rozviedka.

Schopnosti ruskej armády spochybnil aj šéf britského ministerstva obrany Ben Wallace, podľa ktorého "keď trafíte ruských vojakov do zlého miesta, tak skolabujú". Na rozdiel od niektorých iných západných predstaviteľov sa tiež Wallace domnieva, že Ukrajina má skutočnú šancu ešte tento rok získať Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Povedal to v rozhovore s denníkom The Washington Post.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ofenzívu pri Marjinke v Doneckej oblasti, pri ktorej sa už niekoľko mesiacov sústredia jedny z najtvrdších bojov na fronte, teraz vedú čečenské špeciálne jednotky rýchleho nasadenia Achmat. Reuters k tomu poznamenal, že čečenské sily sú spolu so žoldniermi zo súkromnej Wagnerovej skupiny "jednými z hlavných hybných síl" ruskej ofenzívy na Ukrajine.

Rusko sa teraz sústredí hlavne na incidenty na svojom území. Minulý týždeň v pondelok sa Belgorodská oblasť stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských "sabotážnych skupín". Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z dobrovoľníckych oddielov bojujúcich na strane Ukrajiny. 

Neskôr sa stiahli. Vo štvrtok sa podľa analytikov z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) podarilo členov týchto oddielov lokalizovať neďaleko ruskej Novej Tavolžanky asi 3,5 kilometra od hranice medzi oboma štátmi. ISW uvádza, že na ruské územie prenikajú len malé skupiny a hovoria v tejto súvislosti o výbojoch. Ide o útočné operácie malého rozsahu, pri ktorých vojaci rýchlo preniknú na územie nepriateľa s cieľom získať informácie, narušiť sily protivníka alebo zničiť jeho infraštruktúru. Také výboje končia plánovaným stiahnutím z úzko definovanej oblasti a ich cieľom nie je dané územie dlhodobo ovládnuť.

Ruské ministerstvo obrany však tieto výboje označuje za pokusy o "inváziu" do Ruska a úrady z pohraničných oblastí evakuovali stovky detí. Hovorca prezidenta Vladimira Putina povedal, že jeho šéf je o dianí v Belgorodskej oblasti neustále informovaný. 

Kremeľ sa podľa ISW tieto obmedzené výpady snaží využiť vo svojej propagande s cieľom presvedčiť občanov Ruska o tom, že vojna na Ukrajine je pre ich krajinu existenčnou otázkou. Ruské vedenie chce tiež získať podporu verejnosti pre zdĺhavý konflikt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok