Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Renault a Nissan schválili zásadnú revíziu svojej aliancie

Na snímke z 25. mája 2020 logo francúzskej automobilovky Renault v závode Flins vo francúzskom Aubergenville, archívne foto. Foto: TASR/AP

Automobilky uviedli, že "vybalansovali" svoj vzťah, pričom Renault zníži svoj podiel v Nissane zo 43,4 % na 15 %, teda na rovnakú veľkosť, ako je podiel Nissanu vo francúzskej automobilke.

Paríž 6. februára (TASR) - Predstavenstvá francúzskej automobilky Renault a japonského Nissanu po mesiacoch rokovaní schválili zásadnú revíziu svojej aliancie. Oznámili to v pondelok obe spoločnosti. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Automobilky v spoločnom vyhlásení uviedli, že "vybalansovali" svoj vzťah, pričom Renault zníži svoj podiel v Nissane zo 43,4 % na 15 %, teda na rovnakú veľkosť, ako je podiel Nissanu vo francúzskej automobilke.

Renault prevedie zvyšných 28,4 % akcií Nissanu do francúzskeho trustu. Renault bude mať plnú flexibilitu pri predaji akcií Nissanu držaných v truste, ale nemá žiadnu povinnosť predať ich v rámci konkrétneho vopred stanoveného časového obdobia, uvádza sa v pondelkovom vyhlásení.

Dohoda zahŕňa aj prevzatie 15 % podielu v Ampere, novej dcére Renaultu na výrobu elektromobilov, spoločnosťou Nissan.

Obe automobilky oznámili aj spoločné projekty v Latinskej Amerike, Indii a Európe.

Predstavenstvo Renaultu schválilo dohodu v nedeľu (5. 2.), zatiaľ čo Nissan ju podpísal v pondelok. Dohoda prichádza po mesiacoch rokovaní a opakovaných odkladov, keď sa obe firmy po rokoch napätia snažili obnoviť staré spojenectvo.

Automobilky vytvorili spoločnú alianciu v roku 1999, keď Renault zachránil Nissan pred bankrotom. V roku 2016 sa k nim pridala Mitsubishi Motors po tom, ako v nej Nissan prevzal 34 % podiel.

Alianciu však destabilizovalo zatknutie jej šéfa Carlosa Ghosna v roku 2018 pre podozrenia z výrazného podhodnocovania príjmov. Ghosn tvrdil, že obvinenia proti nemu mali zabrániť v zbližovaní členov aliancie.