Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hamas v Predjordánsku vyzýva na útoky proti izraelským cieľom

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu, v ktorej sídlia viaceré zahraničné médiá, vrátane agentúry The Associated Press (AP) v Gaza City, v pásme Gazy 15. mája 2021. Foto: TASR/AP

Vzájomné ostreľovanie medzi frakciami v Gaze a izraelskou armádou trvá od 10. mája.

Jeruzalem/Gaza 17. mája (TASR) - Palestínske radikálne hnutie Hamas údajne podniká kroky, ktorých cieľom je rozšíriť teroristické útoky páchané voči Izraelu aj na Západný breh Jordánu, nielen pásmo Gazy. Ich terčom majú byť židovské osady alebo vojenské ciele v Predjordánsku. Informovala o tom v pondelok izraelská televízia Kešet 12.

Podľa nej Hamas distribuuje na Západnom brehu, najmä v utečeneckých táboroch, letáky s výzvami na útoky voči Izraelu, pričom v nich tvrdí, že prezident palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás schválil rozpútanie násilných konfrontácií s izraelskými bezpečnostnými zložkami v utorok, keď palestínska samospráva vyhlásila v Predjordánsku generálny štrajk.

Abbás, ktorý sa v pondelok stretol s americkým emisárom Hadym Amrom, však poprel toto tvrdenie, pričom apeloval na palestínske bezpečnostné zložky, aby sa snažili zabrániť takýmto konfrontáciám na Západnom brehu.

Kešet 12 okrem toho informoval, že predstavitelia izraelských bezpečnostných zložiek naliehajú na izraelské politické vedenie, aby ešte neukončili boje v pásme Gazy. Vysvetlili, že v súčasnosti sa ponúkajú "príležitosti" zasiahnuť teroristickú infraštruktúru v Gaze a tie "neslobodno premeškať".

Vysokopostavený predstaviteľ izraelských bezpečnostných zložiek sa pre Kešet 12 vyjadril, že Izrael "v súčasnosti nechce prímerie“, pretože chce "upevniť" to, čo doteraz získal v konfrontácii s Hamasom.

V podobnom duchu informoval i izraelský štátny rozhlas Kan. Jeho zdroj v izraelskej vláde uviedol, že nateraz sa "o prímerí v pásme Gazy nehovorí, pretože ciele izraelskej operácie v palestínskej enkláve ešte neboli dosiahnuté."

Úrad izraelského premiéra medzičasom informoval, že Benjamin Netanjahu na pondelok zvolal stretnutie s vedúcimi predstaviteľmi silových zložiek. Podľa Kan bolo prijaté rozhodnutie zrušiť v najbližších dňoch vyučovanie na školách v strednej a južnej časti Izraela.

Tlačová služba izraelskej armády vo svojej situačnej správe informovala, že palestínski radikáli z Gazy v pondelok podvečer pokračovali v ostreľovaní izraelských regiónov susediacich s palestínskou enklávou. V mestách Aškelon, Ašdod, Beerševa či Sderot sa počas dnešného večera niekoľkokrát rozozvučali sirény protivzdušnej obrany. Podľa stanice Kan Palestínčania na tieto mestá vystrelili desiatky rakiet, mobilný systém protivzdušnej obrany Železná kupola (Kipat barzel) však väčšinu z nich zneškodnil.

Vzájomné ostreľovanie medzi frakciami v Gaze a izraelskou armádou trvá od 10. mája. Podľa posledných údajov bolo na izraelskej strane zabitých najmenej desať ľudí a ďalšie stovky boli zranené. Na palestínskej strane, iba v sektore Gaza, už počet obetí útokov izraelskej armády už prekročil 200. Zranených bolo viac ako 1300 ľudí.