Na hlavný obsah

V prípade sprenevery peňazí z obecných účtov v Šarišských Michaľanoch sa nepodarilo vypočuť svedkov

Väčšinu z nich polícia nenašla.

V prípade sprenevery peňazí z obecných účtov v Šarišských Michaľanoch sa nepodarilo vypočuť svedkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prešovskému okresnému súdu sa opäť nepodarilo vypočuť svedkov v prípade sprenevery peňazí z obecných účtov v Šarišských Michaľanoch. Na pojednávanie ich mala predviesť polícia, keďže sa predtým nedostavili. Väčšinu z nich však nenašla.

Bývalá účtovníčka previedla z obecnej pokladnice približne 1,3 milióna eur. Obžalobe však nečelí. Obvinená nie je ani bývalá účtovníčka, ani tí, ktorým posielala peniaze. Z predvolaných svedkov našla polícia len jedného. Je však práceneschopný. Ostatných nevypátrala.

„To sú svedkovia, na ktorých účty mali ísť peniaze od obce poškodenej, a ktorí tie peniaze podľa vlastných výpovedí mali vyberať z účtu a odovzdávať obžalovanému,“ uviedol prokurátor Okresnej prokuratúry v Prešove.

Obžalobe čelí iba Andrej S., ktorý podľa prokuratúry stál za celým podvodom. Na súde si prezreli zábery, ktoré ukazujú výbery z bankomatov a sú na nich práve spomínaní svedkovia „Môj klient na žiadnej tejto fotografii nebol, boli to len tí svedkovia. V podstate to oni tvrdia, ale mám za to, že sa to nijako nepreukázalo,“ uviedla obhajkyňa obžalovaného Soňa Jacková.

Sprenevery obecných peňazí sa venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Za veštby platila z obecného

Bývalá účtovníčka si dala cez sociálnu sieť vyveštiť osud, pričom za naplnenie veštby zaplatila vo viacerých platbách z obecnej pokladnice. Obec tak pripravila o 1,3 milióna eur, čo je tretina jej ročného rozpočtu.

Podľa znaleckého posudku bola v tom čase nepríčetná, preto obvineniu nečelí. Poslanec má o záveroch pochybnosti aj pre zistenia, že sa neskôr zamestnala ako účtovníčka v súkromnej firme.

„Vyše štyristo prevodov zhruba asi za jeden rok, ktoré poukazujú skutočne na systematické konanie. Myslím si, že nepríčetný človek sa asi takto vypočítavo nespráva,“ povedal poslanec obecného zastupiteľstva Šarišských Michalian Tomáš Koziak.

Prokuratúra na vypracovanie nového posudku dôvod nevidí. „Momentálne nemáme dôvod na spochybnenie záverov znaleckého posudku,“ uviedol prokurátor.

„Suma 1,3 milióa eur je určite najväčšou spreneverou vôbec v dejinách slovenskej samosprávy. Nebudeme mať žiadneho vinníka a, samozrejme, nepríde žiadny trest a obci sa z toho nevráti ani euro,“ skonštatoval Koziak. Pojednávanie bude pokračovať v júli. Súd chce vypočuť znalcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny