Knižnice chystajú on-line besedy, súťaže, prezentácie či výstavy

Osem knižníc Prešovského samosprávneho kraja sa v pondelok 1. marca zapojí do 22. ročníka Týždňa slovenských knižníc. V rámci podujatia si pre čitateľov pripravili on-line besedy so spisovateľmi, autorské videopozdravy, súťaže, on-line výstavy, prezentácie, prehliadky knižníc i zážitkové čítania. TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK v Prešove.

27.02.2021 08:31
Knižnica / Kniha / Knihy / Foto:
Knižnice sú teraz jednými z mála kultúrnych inštitúcií, ktoré sú pre verejnosť otvorené. Od pondelka 1. marca sa začína Týždeň slovenských knižníc, podujatia však budú on-line.
debata

„Knižnice sú jedny z mála kultúrnych organizácií, ktoré napriek epidemiologickej situácii poskytujú, aj keď obmedzene svoje služby. Počas Týždňa slovenských knižníc prichádzajú s pestrým programom a originálnymi on-line aktivitami,“ uviedla Heilová.

Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove má pre verejnosť naplánované dve on-line besedy s autormi, ktoré budú odvysielané naživo cez sociálne siete.

Top podujatím v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou bude vyhodnotenie ôsmeho ročníka celoslovenskej súťaže Komiksiáda alebo komiksom k čítaniu.

Stonožkári čítajú, vyhlásenie súťaže Kráľ čitateľov, výstava Športovci v školských laviciach je len časť programu, ktorý si Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni pripravila pre svojich čitateľov.

Čitatelia Podtatranskej knižnice v Poprade sa môžu okrem ankety Najlepšia kniha karantény, vyhlásenia výsledkov Najlepší čitateľ roka 2020 a Najčítanejšie tituly za rok 2020, tešiť aj na rôzne iné sprievodné aktivity.

Čitateľská verejnosť v Bardejove bude môcť počas celého týždňa odkrývať s Okresnou knižnicou Dávida Gutgesela v Bardejove Tajomstvá ukryté v knižnici. Svojich čitateľov oslovia knihovníci aj výstavou najnovších archeologických nálezov v priestoroch Františkánskeho kláštora v Bardejove.

Podduklianska knižnica vo Svidníku má počas Týždňa slovenských knižníc pripravené napríklad on-line zážitkové vyučovanie Zrod a krása materinského jazyka či vedomostný test Moje mesto Svidník o dejinách, osobnostiach a zaujímavostiach nášho mesta.

Vihorlatská knižnica v Humennom si pre deti pripravila týždňovú súťaž Objav a vyhraj! V knižnici bude prebiehať aj súťaž pre dospelých čitateľov Literárne pátranie. Knihovníci budú od marca, vždy v utorok a štvrtok čítať vybrané rozprávky Pavla Dobšinského.

Knižnica Jána Henkela v Levoči ponúkne pre najmenších čítanie z knihy Bola raz jedna láska od Valentína Šefčíka v rámci podujatia Čítanie v pyžamkách. Pre dospelé publikum je pripravené Marcové rande s knihou s prekladateľom a literárnym vedcom Mariánom Milčákom.
debata chyba
Viac na túto tému: #knižnice