Stavebníctvo zažíva od roku 2018 pokles v produkcii a výkonoch. Jeho podiel na HDP Slovenka za posledných šesť rokov klesol zo siedmich percent na súčasných 4,9 percenta. Odborníci hovoria o alarmujúcej situácii, pretože sa zvyšuje investičný dlh štátu. Optimizmus nevzbudzujú ani údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR, hoci už naznačujú isté zmiernenie tempa poklesu. Zmenu by mohli priniesť štátne zákazky v oblasti výstavby ciest a železníc, prípadne obnovy budov. Či sa tak stane, je však otázne.

Pokles pokračuje už tretí mesiac

Stavebná produkcia bola medziročne nižšia tretí mesiac po sebe, v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi mesiacmi sa však tempo jej poklesu spomalilo. V porovnaní s januárom stavebná produkcia vo februári medzimesačne o 5,4 percenta narástla, no v medziročnom meradle jej objem na úrovni 471 miliónov eur stále predstavoval zníženie o 0,4 percenta.

Z pohľadu výrobného zamerania sa k minuloročnej úrovni priblížila výstavba budov, aj keď medziročne stavebné práce v tejto dominantnej oblasti odvetvia klesli o 1,1 percenta. Ako informuje ŠÚ SR, nižšie boli tiež práce na inžinierskych stavbách, a to o tri percentá.

„Zaostávanie domácej produkcie ovplyvnil v medziročnom meradle aj pretrvávajúci dvojciferný prepad malej zložky odvetvia, a to ostatných prác o takmer 18 percent,“ vysvetľuje hovorkyňa štatistického úradu Jana Morháčová s tým, že stavebná produkcia v tuzemsku tvorila takmer 91 percent celkového výkonu stavebníctva.

Súkromný stavebný trh je stabilnejší

Stavebníctvo je odvetvím s veľkou zotrvačnosťou. Podľa prezidenta Zväzu Stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavla Kováčika o trende preto viac vypovedá medziročné porovnanie. „Medzimesačné ani medziročné porovnania však pozitívne nie sú a hovoria o pokračujúcej stagnácii,“ upozorňuje s tým, že pretrvávajúce negatívne čísla vznikli predovšetkým v dôsledku zaostávania verejného stavebníctva.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa