Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Protesty v hlavnom meste: Polícia reaguje na chaos, ktorý na uliciach nezvládli

Viliam Adamec a Róbert Bozalka Zobraziť galériu (6)
Viliam Adamec a Róbert Bozalka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Počas protestov v centre hlavného mesta nezaznamenala polícia vážne porušenie verejného poriadku. Nedošlo k žiadnym útokom na osoby. Poškodené bolo jedno auto, páchateľa na mieste zadržali. Uviedol to počas tlačovej konferencie Róbert Bozalka, viceprezident Policajného zboru spolu s riaditeľom KR PZ v Bratislave Viliamom Adamcom. Celodenného štvrtkového protestu sa podľa Bozalku zúčastnilo tisíc až 1500 ľudí.

VIDEO Tlačová konferencia v reakcii na dnešné protesty:

Polícia reaguje na dnešné neohlásené zhromaždenia na Hodžovom námestí po tom, ako bola zablokovaná doprava (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 20:00

Polícia začala po 20.00 h rozpúšťať protestné zhromaždenie a vytláčať protestujúcich z cestných komunikácií v okolí Hodžovho námestia, ktoré počas dňa zablokovali. Dopravný podnik Bratislava (DPB) tiež obnovil bežnú premávku.

Protestujúcich z ciest začali vytláčať ťažkoodenci, podľa zverejnených videí došlo aj k menším stretom. S pomocou ťažkoodencov sa takisto podarilo uvoľniť zablokovaný autobus MHD v podjazde na Hodžovom námestí. "Premávka je už obnovená v plnom rozsahu," informoval hovorca DPB Martin Chlebovec.

Podľa viacerých vyjadrení nie je vylúčené, že protest bude pokračovať aj v piatok (30.7.). Primátor hlavného mesta SR Matúš Vallo verí, že štátna polícia sa na pripadne dalsie protesty pripravi lepsie "a prejavenie nazoru demonstrantov uz nebude spojene s paralyzou mesta".

Adamec pritom neskôr na novinárske otázky odpovedal, že ústavné právo zhromažďovať sa je v prípade právneho súčtu a za istých okolností nadradené pravidlám o cestnej premávke. Nevylučuje však, že niektoré správanie demonštrantov je jasne nevhodné a trestné. V uliciach sme pritom videli aj jednu sanitku, ktorá sa musela kvôli demonštrantom otočiť, no následne tie ďalšie už protestujúci (zrejme aj na medializáciu prvého prípadu) uvoľňovali.

VIDEO Protesty v hlavnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ja viem, že niektorí by boli najradšej, keby sme medzi nich postavili vodné delá a tak ďalej, ale takto to nefunguje," sekundoval Adamcovi Bozalka.


VIDEO Protest demonštrantov spôsobuje vážne problémy: Pre blokádu križovatky sa musela otáčať aj sanitka!


Adamec pritom dodal, že nielen dnešný deň je prácou polície pri vyhodnocovaní trestných činov, ale že polícia pracuje na kamerových záznamoch ešte z minulého víkendu.

VIDEO Protesty v hlavnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nezaznamenali sme vážne narušenie verejného poriadku. Neprišlo k žiadnym nepokojom či útokom na ľudí," dodal Bozalka. Zdôraznil, že celý priebeh protestného zhromaždenia je monitorovaný kamerami, všetky prípadné priestupky sa tak budú riešiť v najbližších dňoch. "Polícia reagovala zákonne, aj na použitie vodného dela musíte mať zákonný dôvod," reagoval Bozalka na otázku, prečo polícia viac nezasiahla. Blokádu ciest podľa jeho slov polícia vyriešila odklonom dopravy, aby tak zabezpečila jej plynulosť.

VIDEO Protesty v hlavnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Toto zhromaždenie nebolo ohlásené. Od Kancelárie prezidentky SR sme dostali požiadavku, aby sme zabezpečili ochranu oplotenia Prezidentského paláca, čo sme aj urobili," spresnil Viliam Adamec, riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Polícia podľa neho nemala šancu zabrániť presunom protestujúcich po centre mesta. "My nedokážeme určiť, kto je účastníkom zhromaždenia, keďže je leto, je tu aj veľa turistov. Ide navyše o veľký priestor. Keď sme vyriešili jednu situáciu, dav sa začal presúvať inde. To nemá zmysel, aby sme dav naháňali po celom námestí," vysvetlil Adamec.

Protestujúci blokujú križovatku smerom k Úradu vlády, autá kvôli blokáde otáčajú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ľudia sú znepokojení, totálne zlyhanie polície

Pod tlačovou konferenciou na priamom prenose ale začali pribúdať komentáre z druhej strany barikády a ľudí, ktorí len nevinne prechádzali mestom a mali nepríjemnú skúsenosť s demonštrantami, ktorí podľa policajných zložiek zatiaľ protestujú "pokojne". Ľuďom však prekáža, že niektorí protestujúci ostatných ľudí náhodne opľúvajú, vulgárne im nadávajú či napadajú, keď nemôžu prejsť križovatkou vlastným autom. Niektorí hovoria o zlyhaní polície. 

VIDEO Protesty v hlavnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Mikulec rozumie konaniu polície

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) rozumie snahe polície vyhnúť sa využitiu donucovacích prostriedkov v súvislosti s protestom v centre Bratislavy. Mrzí ho, že neohlásené zhromaždenie znepríjemnilo deň vodičom aj obyvateľom mesta. V reakcii na priebeh protestu to uviedla riaditeľka tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Barbara Túrosová.

"Minister vnútra je od začiatku informovaný o priebehu zhromaždenia viceprezidentom Policajného zboru (PZ) aj riaditeľom Krajského riaditeľstva PZ Bratislava. Rozumie snahe polície vyhnúť sa použitiu donucovacích prostriedkov, ktoré by mohlo viesť k eskalácii napätia," uviedla Túrosová.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministra podľa jej slov tiež mrzí znepríjemnenie situácie obyvateľom Bratislavy. "O to viac, že jeho motívom je nezodpovedné zneužívanie pandémie a vytĺkanie politického kapitálu na úkor ochrany života a zdravia občanov SR," dodala.

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu. Krátko po 11.00 h sa demonštrujúci presunuli na cestu a zablokovali ju. Aktuálne blokujú viaceré ulice v okolí Hodžovho námestia, čím spôsobujú dopravný kolaps v centre Bratislavy. Polícia deklaruje, že pre štvrtkové neoznámené verejné zhromaždenie prijala adekvátne opatrenia, situáciu monitoruje a priebežne vyhodnocuje.

Viac o téme: DemonštráciaTlačová konferenciaPZ SRRoman MikulecRóbert BozalkaViliam Adamec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu