Minister vnútra Šutaj Eštok Zákon som neporušil. Mestský súd nemal kompetenciu konať

Marek Holka
Marek Holka

„Som presvedčený, že sa sudca, ktorý je čírou náhodou spoužiakom pána advokáta Kubinu, dopustil možno aj nejakého trestného činu ohýbania práva,“ povedal v parlamente.

„Som presvedčený, že sa sudca, ktorý je čírou náhodou spoužiakom pána advokáta Kubinu, dopustil možno aj nejakého trestného činu ohýbania práva,“ povedal v parlamente.

Marek Holka

Marek Holka

Zákon som neporušil. Mestský súd nemal kompetenciu konať
Foto: TASR/Martin Baumann

Aktuálnou situáciou v polícii sa mal v piatok zaoberať parlament. Ústavnoprávny výbor, ktorý zvolala opozícia, však nebol uznášaniaschopný. Chýbali na ňom koaliční poslanci. 

Na zasadnutie boli pozvaní minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, šéfka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová aj advokát Peter Kubina. 

Šutaj Eštok do parlamentu prišiel, no odmietol žiadosť prítomných poslancov o neformálne rokovanie.

Podľa ministra pochybil sudca

Novinárom povedal, že pri odvolaní policajného viceprezidenta Branka Kišša neporušil zákon. Mestský súd Bratislava IV vo štvrtok rozhodol, že Kišš, ktorý mal status chráneného oznamovateľa, sa má vrátiť na pôvodné pracovné miesto. 

Čítajte tiež

Minister vnútra tvrdí, že mestský súd nemal kompetenciu konať, lebo nejde o pracovnoprávny vzťah. Podľa neho má v prípade verejnoprávnych vzťahoch medzi rezortom vnútra a príslušníkmi policajného zboru rozhodovať Najvyšší správny súd. 

Dodáva, že s rozhodnutím mestského súdu sa ešte neoboznámili a po doručení podá odvolanie na krajský súd. „Som presvedčený, že sa sudca, ktorý je čírou náhodou spolužiakom pána advokáta Kubinu, dopustil možno aj nejakého trestného činu ohýbania práva. Verím, že v odvolaní budeme úspešní,“ uviedol.

Naznačil tiež, že ak by s odvolaním uspeli, mal by minister spravodlivosti zvážiť podanie disciplinárneho konania. „Je vysoká pravdepodobnosť, že ak bol porušený zákon, tak voči sudcovi sa bude disciplinárne konať,“ poznamenal.

K situácii s Kiššom sa vyjadril, že má podpísanú dovolenku do konca roka. Kišš však dnes nastúpil späť na svoje pôvodné miesto policajného viceprezidenta. 

Kubina hovorí o vyhrážaní sa

Šutaj Eštok uviedol, že policajti účelovo podali žiadosť na Úrad na ochranu oznamovateľov. So šéfkou úradu Zuzanou Dlugošovou si dohodol stretnutie, na ktorom sa chce baviť o tom, že „legislatíva nie je dostatočná“. Dodal, že vidí priestor na vylepšenie legislatívy v čo najkratšom čase a bude sa o tom rokovať aj na koaličnej rade. 

Dlugošová vo štvrtok povedala, že ministerstvo vnútra sa malo obrátiť na úrad v v súvislosti s postavením mimo služby policajtov, ktorí mali status chráneného oznamovateľa. Poukázala na zákon a upozornila, že úkon bez súhlasu úradu je neplatný.

Dlugošová a Kubina sa zúčastnili na neformálnom rokovaní výboru. Advokát uviedol, že sudca, ktorý rozhodoval vo veci policajného viceprezdienta Kišša mohol byť jeho spolužiak z vysokej školy. Tvrdí však, že 18 rokov spolu nekomunikovali a nespoznal by ho na ulici. 

Zdôraznil, že slová ministra vnútra o možnom disciplinárnom stíhaní sudcu považuje za vyhrážanie sa. 

Mestský súd bol podľa Kubinu oprávnený konať. Poukazuje na zákon o ochrane pred diskrimináciou. Vyjadril sa aj k výhradám ministra, že mu nebolo umožnené vyjadriť sa k návrhu. Podľa advokáta to pri neodkladnom opatrení ani nie je možné.

Rovnako ako Kubina aj exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) uviedla, že Mestský súd mal kompetenciu rozhodnúť v prípade Kišša. „Ochrana bola poskytnutá v rámci zákona, ktorý súvisí s ochranou pred diskrimináciou. Tu jednoznačne patrí príslušnosť Mestského súdu Bratislava IV," hovorí.

Podľa poslanca bývalého OĽaNO Gábora Grendela je miniser vnútra „hysterický babrák." Tvrdí, že o tom svedčia jeho vyhrážky sudcom, neodkladné opatrenie súdu, ale aj neúčasť na výbore. 

Podpredseda ústavnoprávnaho výboru Ondrej Dostál (SaS) povedal, že rokovanie potvrdilo to, že minister porušil zákon. Zároveň kritizoval koaličných poslancov za obštrukciu. Chce požiadať o ďalšie zvolanie výboru. 

Čítajte tiež
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia