Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vodohospodári chcú hmyzím hotelom poukázať na ochranu biodiverzity

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Monitorovanie životného prostredia v oblastiach vplyvu sústavy vodných diel vykonáva Vodohospodárska výstavba každý rok.

Bratislava 3. júna (TASR) - Pri vodnom diele Gabčíkovo na parkovisku stojí hmyzí hotel v tvare Kaplanovej turbíny. Jeho cieľom je poukázať na dôležitosť ochrany biodiverzity v okolí vodných diel a zvýšiť úroveň povedomia širokej verejnosti o biodiverzite. TASR o tom informoval štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV).

Hmyzí dom vyrobili z brezového a smrekového dreva ako vernú repliku Kaplanovej turbíny. "Radi by sme poukázali aj takýmto inovatívnym spôsobom na prínosy Vodného diela Gabčíkovo pre životné prostredie a zdôraznili náš záväzok chrániť biologickú diverzitu a rôznorodosť ekosystémov," vysvetlil generálny riaditeľ VV Vladimír Kollár.

Tvrdí, že podnik si uvedomuje svoju spoločenskú zodpovednosť v oblasti ochrany životného prostredia a podpory biodiverzity. "Naším spoločným cieľom je efektívne využívať potenciál výroby čistej elektrickej energie, vytvárať zásoby pitnej vody, zveľaďovať životné prostredie v okolí vodných tokov a zabezpečiť odolnosť krajiny a udržateľnú budúcnosť pre ďalšie generácie," poznamenal Kollár.

Monitorovanie životného prostredia v oblastiach vplyvu sústavy vodných diel vykonáva Vodohospodárska výstavba každý rok. Vypracúva potom z toho výročnú správu. Dlhodobým cieľom podniku je venovať sa obnove vybraných druhov mokradí či iných biotopov.

Vodná elektráreň Gabčíkovo má celkovo osem Kaplanových turbín s jednotlivým výkonom 90 megawatt, čo spolu produkuje výkon 720 megawattov. Je tiež producentom elektrickej energie, ktorú vyrába v objeme približne ôsmich percent celkovej ročnej spotreby Slovenska z obnoviteľného zdroja.