Stovky páchateľov a takmer tisíc obetí. Španielska katolícka cirkev zverejnila prvú správu o zneužívaní maloletých

Španielska konferencia biskupov našla od roku 1945 vnútri katolíckej cirkvi dôkazy o 728 páchateľoch sexuálneho zneužívania. Výpovede im pritom poskytlo 927 obetí zneužívania. O výsledkoch vyšetrovania informovali v prvej verejnej správe venovanej tejto problematike.

02.06.2023 17:40
Kríž / Cirkev / Náboženstvo / Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (13)

Podľa cirkvi bolo 83 % obetí a 99 % páchateľov mužského pohlavia a viac ako 60 % páchateľov je už po smrti. V správe, ktorú prezentovali vo štvrtok, tiež uvádzajú, že viac ako 50 % páchateľov boli kňazi a zvyšok tvorili iní cirkevní predstavitelia. Väčšina prípadov sa podľa cirkvi stala v minulom storočí a 75 % z nich pred rokom 1990. Prípady zneužívania sa podľa správy biskupov diali najmä v školách, seminároch a farských budovách.

Zber výpovedí podľa cirkvi pokračuje a v súvislosti s ním budú priebežne aktualizovať aj svoje čísla. Súčasné údaje zozbierali v približne 200 úradoch na ochranu maloletých, ktoré v roku 2019 zriadila cirkev v celom Španielsku.

Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II., Ján XXIII. 1 Čítajte viac Kňazov upratoval, kam sa dalo. Ján Pavol II. vedel o zneužívaní detí a tajil to

Významný španielsky denník El País, ktorý neustále informuje o prípadoch v Španielsku a v zahraničí, v piatok konštatoval, že skutočné počty zneužívaní v cirkvi sú pravdepodobne oveľa vyššie, pretože správa sa týka len prípadov zaznamenaných od roku 2019 a nezahŕňa množstvo prípadov, o ktorých cirkev vedela pred týmto dátumom.

Madridská právnická firma, ktorá vedie paralelné vyšetrovanie objednané pre Španielsku biskupskú konferenciu, pre médiá uviedla, že počet obetí sa pravdepodobne pohybuje v tisícoch. Zatiaľ však nepredložila svoje výsledky.

Kostol / Modlitba / Čítajte viac Francúzi odkryli hriechy katolíckej cirkvi. Kňazi zneužili státisíce detí

Španielska cirkev sa až donedávna zdráhala uskutočniť vyšetrovanie alebo zverejňovať informácie o prípadoch sexuálneho zneužívania. Španielsky štátny prokurátor sa dokonca začiatkom tohto roka sťažoval, že biskupi zatajujú informácie, čo však oni popreli.

Španielsky parlament v roku 2022 hlasoval za spustenie prvého oficiálneho vyšetrovania sexuálneho zneužívania kňazmi a predstaviteľmi cirkvi pod vedením ombudsmana. Stalo sa tak po tom, ako El País zverejnil informácie o zneužívaní, ktoré sa týkali viac ako 1 200 obetí. Ombudsman v tomto roku oznámil, že jeho nezávislý výbor zozbieral svedectvá 445 obetí, no vyšetrovanie pokračuje.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #sexuálne zneužívanie #sexuálne zneužívanie detí