16.4.2024 14:53 | Správy

Digitálne zručnosti žiakov a učiteľov preverí ďalší IT Fitness Test. Tentoraz aj s AI novinkou

Zdroj: Digitálna koalícia

Žiaci a učitelia z piatich krajín si zmerajú sily v digitálnych zručnostiach.

V utorok odštartoval 13. ročník IT Fitness Testu, do ktorého sa tento rok zapoja tisícky žiakov a učiteľov z piatich krajín: Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Ukrajiny. Test im pomôže zistiť úroveň ich digitálnych zručností a zároveň im poskytne cenné rady na zlepšenie. „Digitálne zručnosti sú kľúčové pre úspech v štúdiu aj v práci," zdôrazňuje Mário Lelovský, predseda Digitálnej koalície, ktorá test organizuje.

„Výsledok IT Fitness Testu im dá jasný obraz o tom, v čom sú silní a v čom sa potrebujú zlepšiť."

Testovanie je bezplatné a dostupné online v šiestich jazykoch. Pre žiakov základných škôl je pripravených 20 otázok, pre študentov stredných škôl, učiteľov a ostatných respondentov 25 otázok. Otázky pokrývajú širokú škálu oblastí, ako sú práca s internetom, bezpečnosť v online prostredí, práca s počítačom, kancelárske nástroje, nástroje na spoluprácu a sociálne siete.

Novinka: Umelá inteligencia v IT Fitness Teste

Tento rok sa test zameria aj na znalosti v oblasti umelej inteligencie. Cieľom je naučiť študentov, ako tieto nástroje efektívne a bezpečne využívať vo svoj prospech.

„Výzvou digitálnej éry je naučiť ľudí pracovať s umelou inteligenciou efektívne a zodpovedne," podotkol minister Richard Raši. „Som rád, že IT Fitness Test dáva slovenským študentom už teraz možnosť tieto zručnosti rozvíjať."

Každý, kto test vyplní do konca októbra, obdrží elektronický certifikát, ktorý potvrdzuje jeho úroveň digitálnych zručností. Test je skvelým nástrojom pre študentov, ktorí sa chcú uistiť, že sú pripravení na výzvy digitálnej doby, a pre zamestnávateľov, ktorí hľadajú talentovaných a digitálne zdatných pracovníkov.

Bezplatné, online testovanie je dostupné na Slovensku od roku 2012. V roku 2022 sa rozšírilo aj do krajín V4. Test je určený predovšetkým pre žiakov a učiteľov základných a stredných škôl a jeho cieľom je objektívne zhodnotiť ich digitálne zručnosti.

TIP na podcast: Umelá inteligencia z fotky EKG vyčíta, aké máte choroby. Vymysleli ju Slováci

(TASR)