Denník N

Týždeň, ktorý zatriasol americkými univerzitami. Propalestínskych demonštrantov dali zatknúť a vylúčili

Demonštrácia v New Yorku na podporu študentov Kolumbíjskej univerzity. Foto - TASR/AP
Demonštrácia v New Yorku na podporu študentov Kolumbíjskej univerzity. Foto – TASR/AP

Policajné zásahy proti študentom otvárajú tému slobody prejavu na univerzitách, ktorú sa zatiaľ akademikom nedarí vyriešiť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bol to týždeň, ktorý zatriasol Kolumbijskou univerzitou. Tak o jednej z najprestížnejších amerických vysokých škôl píše denník New York Times, podľa ktorého súčasné udalosti nemajú za posledné desaťročia obdobu.

Všetko sa začalo minulú stredu, keď si propalestínski demonštranti zriadili stanové mestečko na hlavnom trávniku kampusu. Rektorka univerzity Minouche Shafik po silnom tlaku republikánskych kongresmanov, ktorí ju vypočúvali, požiadala políciu, aby zasiahla.

Zdôraznila, že ide o „výnimočný“ krok, avšak trvala na tom, že k nemu pristúpila vzhľadom na „výnimočné udalosti“. Tvrdila, že aktivisti porušili „množstvo zásad a pravidiel“.

Newyorská polícia zadržala vyše sto demonštrantov. Niektorí hovorili o násilnom zásahu policajtov. Vysoká škola mnohých študentov dočasne vylúčila. Lenže tým sa situácia neupokojila – naopak, na Kolumbijskej univerzite vypukli ďalšie protesty a vzniklo nové stanové mestečko.

Nová politická výzva pre Bidena

Rektorka sa podľa aktivistov vyhráža, že ak sa nerozpustia a neopustia areál školy, zasiahne proti nim

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie