Slnko svieti, terasa láka

Prevádzkovatelia reštaurácií a kaviarní sa potešili. Po Veľkej noci sa nesplnili hororové scenáre a počet nakazených nestúpa. Dokonca počet hospitalizovaných klesá a vláda oznámila zmeny v Covid automate.

22.04.2021 20:00
debata (3)

Od najbližšieho pondelka sa majú otvárať terasy gastroprevádzok a dokonca aj fitnescentrá. Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa je to kompromis, pretože odborníci by s uvoľňovaním ešte počkali. Potešili sa aj mnohí, ktorým jarný vetrík privanul sladkú spomienku na pôžitky spoločenského života a možnosť zaštebotať si podobne radostne ako vtáčiky v korunách stromov nad krachujúcimi prevádzkami. A hoci život napriek pandémii nezadržateľne ožíva, hrozieb ostáva mnoho.

Z pohľadu verejnosti je vidina pouličného posedenia či „fitka“ lákavá. A hoci po dlhej izolácii pochopiteľná, predsa len nie nevyhnutná. Dlhé strádanie navyše v ľuďoch vyvoláva efekt istej psychózy, ako sme napríklad videli po otvorení obchodov, kde sa málokto dokázal neodtrhnúť z reťaze, kdeže opatrnosť. Odporúčania odborníkov, ba čuduj sa svete, i ministra financií, aby sa s otváraním ešte počkalo, znejú zmysluplne. Najmä ak si uvedomíme spoločenskú závažnosť pohostinstiev či posilňovní v porovnaní s takým… no napríklad školstvom, ktoré akoby zostávalo „poručeno pánubohu“. Slovo „kultúra“, buď rovno zabudnuté.

Ten druhý pohľad – zo strany prevádzkarov atď. – je závažnejší. Iniciatíva 10 pre gastro, pravdaže, považuje okamžité otváranie terás za otázku života a smrti, a oprávnene hovorí o kompenzáciách za uplynulé obdobie, pretože schémy pomoci zlyhali. A tak sa nám pod vľúdnym poetickým jarným slnkom odvíja celkom nevľúdna prozaická vojna medzi epidemiologickými opatreniami, spojenými s obavami z davovej psychózy, a ekonomickými požiadavkami ľudí, ktorým nikto nekompenzuje straty.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #otváranie prevádzok #epidemiológovia #kompenzácie pre gastrosektor