Erdoganove vyhlásenia na podporu Hamasu nie sú problémom NATO, tvrdí Stoltenberg

TASR
TASR

Turecký prezident nazval Hamas po útoku na Izrael „oslobodzovacou skupinou“. Predstavitelia NATO sa k jeho postoju takmer nevyjadrili.

Turecký prezident nazval Hamas po útoku na Izrael „oslobodzovacou skupinou“. Predstavitelia NATO sa k jeho postoju takmer nevyjadrili.

TASR

TASR

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg uviedol, že vyjadrenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorými podporil palestínske militantné hnutie Hamas, nepovažuje za problém Aliancie. "S rozdielnymi názormi v Aliancii to nikdy nie je ľahké," uviedol Stoltenberg v rozhovore pre DPA. Dodal však, že NATO neovplyvňujú, pretože Aliancia v tomto konflikte nezohráva žiadnu úlohu.

Erdogan nazval Hamas po útoku na Izrael siedmeho októbra "oslobodzovacou skupinou". Útok si vtedy vyžiadal viac než 1400 obetí, ďalších vyše 240 ľudí militanti zavliekli ako rukojemníkov do Pásma Gazy. Spojené štáty a Európska únia klasifikujú Hamas ako teroristickú organizáciu.

Turecký prezident nazval Izrael "teroristickým štátom". Krajinu kritizoval za viac než 10 500 obetí, ktoré si podľa ministerstva zdravotníctva Hamasu vyžiadali odvetné útoky Izraela na Pásmo Gazy. Prerušil tiež kontakt s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a vyhlásil, že už pre Turecko "nie je partnerom".

Predstavitelia NATO sa k postoju Erdogana takmer nevyjadrili. Stoltenberg však odmietol špekulácie, že dôvodom je čakanie na ratifikáciu vstupu Švédska do Aliancie zo strany Turecka. "Sú to dve úplne odlišné záležitosti," uviedol Stoltenberg.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia