Finančníkom z Proxenty sa v minulom roku darilo. Skupine sa darilo aj v potravinárskom segmente

Investičnej skupine Proxenta sa vlani darilo. Aktívni emitenti cenných papierov dosiahli zisk 2,59 mil. eur. Investície klientov medziročne narástli o 24 %. Záujem o investičné produkty rastie podľa vyjadrení skupiny aj zo strany nových klientov, ktorých počet medziročne stúpol o 14 %. Skupina Proxenta od svojho vzniku emitovala dlhopisy za 75 mil. eur.

24.04.2024 14:30
UP Reality kalkulačka peniaze Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Rok 2023 bol pre Proxentu úspešný aj z pohľadu developmentu. Projekt Kesselbauer na Námestí 1. mája v Bratislave bol koncom roka úspešne skolaudovaný. Celková výška tržieb v rámci tohto projektu dosiahne 33,5 mil. eur. Proxenta zároveň v decembri minulého roka získala aj právoplatné stavebné povolenie pre svoj rezidenčný projekt Stockerka v Devínskej Novej Vsi. V tomto projekte je aktuálne zazmluvnených nehnuteľností za viac ako 18 mil. eur. Projekt plánuje dokončiť do troch rokov s očakávanými tržbami na úrovni 62 mil. eur.

DOPRAVA: Kontrolný deň na križovatke D1xD4 Čítajte viac Postaví Slovensko diaľnice za dôchodkové úspory? Fico oprašuje nápad, ktorý už raz mal

V štádiu povoľovacích procesov má Proxenta ďalšie dva projekty. Schanz na Šancovej ulici v Starom Meste v Bratislave s odhadovanou trhovou hodnotou 39,7 mil. eur. Rezidencie Slovenka v centre Banskej Bystrice majú odhadované tržby 70,5 mil. eur. Aktuálne komerčné projekty v portfóliu Proxenty sú priemyselný park Vráble, priemyselný park Trnava, Proxenta Offices a pripravovaný SelfstorageMerk v Bratislave. Ich celková trhová hodnota dosiahla ku koncu vlaňajška 42,63 mil. eur.

Skupine sa darilo aj v potravinárskom segmente. Továreň na výrobu proteínových tyčiniek, Healthy Food Suplements v Galante, zvýšila medziročne svoje tržby o 2,87 mil. eur a dosiahli 5,13 mil. eur. Rok ukončila v zisku. Továreň Proxcor na výrobu cukroviniek na Kube zaknihovala zisk vo výške 9,5 mil. eur. Proxenta tento rok vstupuje aj do projektu Baracocoa, jedinej kubánskej továrne svojho druhu na výrobu a spracovanie kakaa.

Investičná skupina Proxenta pôsobí na Slovenskom trhu už 15 rokov. Svoje aktivity strategicky sústredí do developmentu a potravinárskeho segmentu a prostredníctvom svojich projektov aktívne diverzifikuje svoje portfólio. Svoje obchodné aktivity rozvíja nielen na Slovensku, ale aj na Kube.

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #Proxenta