Nekvalitné oblečenie zaplavuje svet. Je to politický problém (názor Michala Saba)
2 min. čítania
29.3.2024 11:00
2 min. čítania

Nekvalitné oblečenie zaplavuje svet. Je to politický problém (názor Michala Saba)

Uložiť článok
Aj Slovensko by malo už v budúcom roku triediť textil. No my stále nevieme, aký má vláda plán.

Autor je poslanec NR SR za Progresívne Slovensko

Fenomén tzv. fast-fashion, ktorý explodoval v posledných desaťročiach, priniesol nielen rýchlo sa meniace módne trendy, lacné a málo kvalitné oblečenie pochybného pôvodu, ale tiež výzvy spojené s ničivou spotrebou a environmentálnymi následkami, ktoré si nutne vyžadujú politickú odpoveď.

O aký veľký problém ide, ukazujú niektoré čísla. Jeden kus odevu si oblečieme priemerne sedem až desaťkrát, a potom ho odhodíme.

Priemerný Európan alebo Európanka ročne vytvorí až 15 kilogramov textilného odpadu. Za posledné dve dekády sa produkcia oblečenia zdvojnásobila, pričom viac ako 60 percent textilu je vyrobeného z nerecyklovateľných polymérov.

Rovnako viac ako 60 percent odevov je nosených menej než jeden rok, pričom rýchlym tempom končia na skládkach. Práve tu vzniká priestor pre cirkulárnu ekonomiku, ktorá ponúka riešenia aj pre módny priemysel. Zdôrazňuje obnoviteľnosť, opakované použitie, minimalizáciu odpadu.

Zároveň má potenciál priniesť nové pracovné miesta a prispieť k rozvoju udržateľnejšieho, etickejšieho, inovatívnejšieho a kreatívnejšieho odvetvia.

Príležitosť na zmenu

Pri potrebných zmenách nemusíme vždy čakať na to, kým sa spamätajú politici, ktorí často budia dojem, akoby ideovo uviazli v inom storočí. Výskum a vývoj našťastie napredujú míľovými krokmi, a mnoho významných zmien prichádza zdola. Od ľudí, spotrebiteľov, aktivistiek či environmentálnych skupín.

Rastúce povedomie o negatívnych dosahoch módneho biznisu, od degradácie životného prostredia po porušovanie ľudských práv, viedlo k tomu, že módne značky začali hľadať zodpovednejší spôsob fungovania. A tie, ktoré sa neprispôsobia, môžu mať v budúcnosti existenčný problém.

Príčetní politici to vidia. Napríklad francúzsky parlament pred pár dňami jednomyseľne odhlasoval návrh zákona cielený na fast-fashion. Zakazuje reklamy na ňu, alebo zavádza špeciálne poplatky, ktorými sa budú zmierňovať vplyvy týchto módnych výrobkov na životné prostredie.

A čo Slovensko?

Naša vláda by mala v tomto smere tiež urýchlene konať. Predstaviť a presadiť opatrenia, ktoré zjednodušia prechod na cirkulárnu ekonomiku. Pri móde musí byť prvým krokom triedenie textilného odpadu.

Čas sa kráti, zmeny totiž prináša európska legislatíva. Od budúceho roka (teda už o deväť mesiacov!) by v slovenských uliciach povinne ku čiernemu, žltému, červenému, zelenému, modrému a hnedému kontajneru mal pribudnúť ďalší.

Deväť mesiacov ubehne ako nič, no o plánoch vlády toho veľa nevieme. Už dnes by pritom malo byť jasné, aký model a systém zberu si Slovensko zvolí.

Už dnes mali byť príslušné návrhy zákonov v medzirezortnom pripomienkovom konaní, dokonca v parlamente. A my nevieme ešte ani len to, akú budú mať nové kontajnery farbu.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.