Vatikánska sedma Medzi Vatikánom a Francúzskom to opäť vrie. Dôvodom je prepustená rehoľníčka

Imrich Gazda
Imrich Gazda

Súhrn diania v kresťanskom svete od zástupcu šéfredaktora Imricha Gazdu.

Súhrn diania v kresťanskom svete od zástupcu šéfredaktora Imricha Gazdu.

Imrich Gazda

Imrich Gazda

Medzi Vatikánom a Francúzskom to opäť vrie. Dôvodom je prepustená rehoľníčka
Foto: TASR/AP

V aktuálnom súhrne sa dozviete:

  • prečo Vatikán protestuje proti rozhodnutiu francúzskeho súdu,
  • že evanjelici si budú voliť nového biskupa,
  • ako vatikanista Gagliarducci hodnotí obnovenie pápežského titulu „patriarcha Západu“.

Búrka okolo zakotvenia práva na potrat do francúzskej ústavy ešte poriadne neutíchla a už je tu ďalší spor medzi Svätou stolicou a „najstaršou dcérou cirkvi“.

Dôvodom je rozhodnutie súdu v meste Lorient, ktorý kardinálovi Marcovi Ouelletovi uložil pokutu za neoprávnené prepustenie bývalej rehoľníčky Marie Ferréol z kláštora.

Vatikán proti rozsudku protestuje verbálnou nótou, ktorú zaslal francúzskemu veľvyslanectvu pri Svätej stolici a v ktorej varuje pred vážnym porušením základných práv na náboženskú slobodu.

O čo v kauze ide? Koncom 80. rokov sa Sabine Baudin de la Valette rozhodla zasvätiť svoj život Bohu v Inštitúte sestier dominikánok Ducha Svätého. Prijala meno Marie Ferréol a celé roky viedla nenápadný rehoľný život.

V roku 2011 sa však rozhodla verejne prehovoriť o závažných formách zneužívania, ku ktorým údajne dochádzalo zo strany duchovného správcu. Vatikán poslal do kláštora vizitátorov a následne potrestal nielen kňaza, ale aj spoluzodpovedné rehoľníčky.

Následne sa však v komunite rozmohli spory medzi tradicionalistickými sestrami vedenými Marie Ferréol a ostatnými rehoľníčkami. Vtedajší prefekt vatikánskej Kongregácie pre biskupov Marc Ouellet tam preto v roku 2020 poslal ďalšiu vizitáciu. Výsledkom bolo rozhodnutie o prepustení (exklaustrácii) Marie Ferréol z kláštora a neskôr aj z rehoľného stavu.

Kardinál Marc Ouellet. Foto: TASR/AP

Žena sa však s týmto rozhodnutím nezmierila a listom sa obrátila na pápeža Františka. Keď jej neodpovedal, podala sťažnosť na civilný súd, ktorý jej dal za pravdu v tom, že nebol dodržaný postup pri prepustení „zo zamestnania“.

Z rozhodnutia vyplýva, že Inštitút sestier dominikánok Ducha Svätého má exrehoľníčke vyplatiť odškodné takmer 35-tisíc eur a od kardinála Ouelleta a dvoch vizitátorov má dostať viac ako 200-tisíc eur.

Hovorca Svätej stolice Matteo Bruni v odpovedi na novinárske otázky upozornil na to, že Ouellet od súdu v Lorient nikdy nedostal žiadne predvolanie a o verdikte sa dozvedel len z tlače. Všetci zainteresovaní sa preto plánujú proti rozsudku odvolať.

Prečo je to dôležité? Hoci je celý prípad pomerne zamotaný a o skutočných dôvodoch a okolnostiach prepustenia rehoľníčky z kláštora sa toho veľa nevie, jedna dôležitá skutočnosť je neprehliadnuteľná.

Ako zdôraznil portál Crux, „hoci francúzske súdy už v minulosti pojednávali v prípadoch týkajúcich sa obvinení zo sexuálneho zneužívania katolíckymi duchovnými, toto je zrejme prvý prípad, keď sa tribunál pokúsil aplikovať francúzske pracovné právo na interný cirkevný spor“.

Ak by civilný súd mal rozhodovať o „vnútornej disciplíne a členstve v náboženskej inštitúcii“, podľa hovorcu Svätej stolice by to znamenalo „vážne porušenie základných práv na náboženskú slobodu a slobodu združovania katolíckych veriacich“.

Ďalšie udalosti v skratke

V Západnom dištrikte Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku sa uskutočnia voľby nového dištriktuálneho biskupa. Veriaci si počas volebných konventov budú môcť vybrať z dvoch kandidátov, ktorými sú docentka Evanjelickej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave Sidonia Horňanová a súčasný dištriktuálny biskup Ján Hroboň. 

Svetová rada cirkvi (WCC) kritizuje Svetovú radu ruského ľudu vedenú moskovským patriarchom Kirillom za to, že agresiu proti Ukrajine označuje za „svätú vojnu“. Vojna je nezlučiteľná so samotnou Božou podstatou a je proti základným kresťanským a ekumenickým princípom, píše sa v nóte podpísanej generálnym sekretárom WCC Jerrym Pillayom.

Mladý muž počas bohoslužby v chráme asýrskych pravoslávnych kresťanov v Sydney zranil biskupa a niekoľko ľudí. Austrálska polícia označila útok za teroristický čin.

Vo Vatikáne zasadala Rada kardinálov C9. Diskusia, na ktorej sa zúčastnil aj pápež František, sa týkala uplatnenia apoštolskej konštitúcie Praedicate evangelium a postavenia žien v cirkvi.

Patriarcha Chaldejskej cirkvi Louis Raphael Sako sa po deviatich mesiacoch vrátil do Bagdadu. Svoje patriarchálne sídlo opustil na protest proti krokom irackej vlády, ktoré kardinál Sako označil za nepriateľské voči cirkvi.

Neznámy muž v katedrále v Sofii znesvätil hrob patriarchu Bulharskej pravoslávnej cirkvi Neofita, ktorý zomrel v marci. Páchateľ zvalil a poškodil náhrobný kríž.

O čom píšu vatikanisti

Pápež František opakovane varuje pred spiatočníctvom, no sám občas robí kroky späť, komentuje vatikanista Andrea Gagliarducci rozhodnutie obnoviť používanie titulu „patriarcha Západu“.

Tento čestný pápežský titul prestal používať pápež Benedikt XVI. v roku 2006. Vatikán vtedy svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že Západ už prestal mať svoje presné geografické ohraničenie , ako aj zlepšením ekumenických vzťahov – hlava Katolíckej cirkvi nechcela byť ďalej vnímaná ako západná konkurencia východných patriarchov.

V ďalšom svojom texte Andrea Gagliarducii, ktorý pravidelne chodieva na Slovensko, pripomenul 800. výročie založenia benediktínskeho kláštora v Skalke pri Trenčíne. Okrem historických súvislostí vysvetľuje, že ide o odlišné miesto, ako je česká Skalka, rodný zámok kardinála Christopha Schönborna.

Nenechajte si ujsť

Knižná bodka

Autor svetoznámeho románu Pieseň o Bernadete Franz Werfel (1890 – 1945), ktorý pochádzal zo židovskej rodiny a bol blízkym priateľom Franza Kafku, má na konte aj iný, neprávom menej známy román s výraznou ženskou hrdinkou.

Spreneverené nebo (Európa, 2024) je príbehom zbožnej katolíckej slúžky Agnes Hvizdovej, ktorá bola kuchárkou v domácnosti rakúskeho hudobného skladateľa Gustava Mahlera.

Jej skutočný príbeh Werfel spoznal vďaka svojej manželke Alme – vdove po samotnom Mahlerovi –, s ktorou v roku 1938 ušiel pred hrozbou nacizmu do Spojených štátov.

Prajem vám pokojný víkend!
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia