Na hlavný obsah

Valášek: Výsledky volieb na Slovensku už roky ovplyvňuje ruská dezinformačná kampaň

Smer-SD upozornil na iniciatívu NATO.

Valášek: Výsledky volieb na Slovensku už roky ovplyvňuje ruská dezinformačná kampaň
Poslanci Tomáš Valášek (nezaradený) a Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: RTVS

Výsledky volieb a nálady na Slovensku ovplyvňuje už niekoľko rokov trvajúca ruská dezinformačná kampaň. Povedal to nezaradený poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska v nedeľu (4. 6.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Podľa poslanca sa zameriava na spochybňovanie základov demokracie a férových volieb. „Preto Republika a Smer-SD najnovšie vyťahujú ničím nepodloženú možnosť, že voľby budú sfalšované,“ uviedol.

Cieľom je zasiať nedôveru v demokratický režim, čo by mohlo pomôcť práve stranám ako Republika a Smer, tvrdí Valášek.

Predseda opozičnej strany Robert Fico v nedeľu na tlačovej konferencii uviedol, že NATO pripravuje na Slovensku kampaň, ktorou chce ovplyvniť voličov pred septembrovými predčasnými parlamentnými voľbami. Podľa jeho slov má cieliť na voličov Smeru – ľudí medzi 50 a 65 rokov bývajúcich mimo Bratislavy.

Líder Smeru-SD sa so svojimi zisteniami odvolal na dokument NATO o verejnom obstarávaní k projektu s názvom Prečo na Ukrajine záleží.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) v relácii zopakoval zistenia opozičnej strany. Iniciatíva NATO má vraj zvýšiť podporu verejnosti, čo sa týka dodávania zbraní na Ukrajinu. Avizuje, že Smer zvolá príslušné parlamentné výbory a následne aj mimoriadnu schôdzu, aby sa tieto podozrenia vysvetlili.

Zotrvanie v NATO

Blanár zopakoval, že v Smere trvajú na zakotvení SR v NATO a v Európske únii, ale sú zásadne proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. „Chceme prímerie a mierové rokovania. Nie sme obhajcovia ani Ukrajiny, ani Ruska,“ povedal.

Valášek uistil, že nepozná jediného človeka, ktorý by chcel, aby krviprelievanie na Ukrajine pokračovalo. Hovorí, že ruská strana ma nulový záujem o vyriešenie konfliktu mierovej cestou.

Nemyslí si, že zastavenie dodávok zbraní Ukrajine by ukončilo konflikt. Rusko by sa podľa neho len posúvalo hlbšie do krajiny, lebo Ukrajinci by sa už nemali ako brániť.

Odhodlanie Smeru ostať v EÚ a NATO Valáška nijako neupokojuje. Tvrdí, že ak by vládol Smer, tak by Slovensko bolo v týchto medzinárodných štruktúrach asi ako Maďarsko Viktora Orbána. „Spravíte si z EÚ fackovacieho panáka,“ dodal s tým, že SR bude následne hroziť izolácia a odstrihnutie od eurofondov.

Téme ovplyvňovania volieb sa v Správach RTVS o 19.00 h venovali redaktorky Ľubomíra Hulínová a Klára Grausová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko