Na hlavný obsah

Z parlamentu stiahli návrh na zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy

O jeho späťvzatí rozhodla v pondelok vláda.

Z parlamentu stiahli návrh na zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Národná rada (NR) SR už nebude rokovať o vládnom návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou. O jeho späťvzatí rozhodla v pondelok (16. 1.) vláda. Dôvodom je, že parlament už medzitým schválil zákon o solidárnom príspevku z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií.

Daň sa mala počítať ako súčin množstva ropy s pôvodom v Ruskej federácii v bareloch obstaranej daňovníkom v príslušnom zdaňovacom období a rozdielu medzi referenčnou cenou a priemernou cenou obstarania zníženého o päť amerických dolárov. Zdaňovacím obdobím mal byť kalendárny mesiac a sadzba dane 30 percent.

Namiesto toho poslanci v decembri schválili zákon o solidárnom príspevku, o ktorom rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Príspevok zaplatia firmy, ktoré vytvárajú aspoň 75 % svojho obratu z hospodárskej činnosti v odvetví ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií.

Sadzba solidárneho príspevku mala byť pôvodne 70 %, poslanci ju nakoniec znížili na 55 %. Mimoriadne sa zdania príjmy za rok 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika