Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

Súdna rada SR je aktuálne v kompletnom zložení. Budúce nominácie nebude komentovať, uviedla to hovorkyňa kancelárie Súdnej rady Veronika Vasilková.

23.04.2024 12:01 , aktualizované: 14:44
debata (5)

„Kancelária Súdnej rady SR však disponuje informáciou, že dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie práve Národná rada SR, budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom,“ priblížila Vasilková.

Harabin Čítajte viac Národniari navrhnú Harabina za člena súdnej rady. Harabin: oslovil ma Andrej Danko

Gašpar: Zhoda v koalícii bude problematická

Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec NR SR Tibor Gašpar (Smer). Harabina považuje za odborníka v oblasti justície, no ak má ísť o jednotnú nomináciu celej koalície, bude potrebovať podporu troch koaličných strán. Gašpar si nemyslí, že ho budú akceptovať všetky koaličné strany. Harabina navrhla do súdnej rady SNS.

„Myslím si, že v osobe Harabina sa bude musieť nájsť buď politická dohoda, ak sa nenájde, tak sa bude musieť hľadať iný kandidát,“ povedal novinárom Gašpar. Harabina považuje za akceptovateľného kandidáta, hoci je svojský v niektorých svojich názoroch. Problém môže byť podľa Gašpara aj v tom, že pôsobil v politickej strane a kandidoval dvakrát za prezidenta SR.

Kolíková: Sudcovia budú opätovne šikanovaní

Ak sa Štefan Harabin stane členom Súdnej rady SR, bude to odkaz pre justíciu, že nepohodlní sudcovia budú opätovne šikanovaní. Uviedla to poslankyňa Mária Kolíková (SaS) v parlamente pre médiá. Nominácia exministra spravodlivosti za člena súdnej rady podľa nej vzbudzuje dojem, že ide o dohodu medzi koalíciou a Harabinom, a to takou, že výmenou za podporu v prezidentských voľbách sa stane členom rady. Poslankyňa si zároveň myslí, že keď sa ministrom životného prostredia mohol stať Tomáš Taraba a ministerkou kultúry Martina Šimkovičová (obaja nom. SNS), pokojne sa súčasťou súdnej rady môže stať Harabin.

„Bol to práve Štefan Harabin, ktorý bol ako predseda Najvyššieho súdu SR disciplinárne potrestaný ústavným súdom za to, že nevpustil kontrolu na najvyšší súd. Úvahou je tam mať Štefana Harabina a skôr možno teraz ide o to, či to voliči tejto koalície znesú," povedala.

Ján Mazák / Ján Gandžala / Čítajte viac Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

Gašpar aj poslanec Rudolf Huliak (SNS) avizujú, že v najbližšej dobe by malo dôjsť k odvolaniu dvoch členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom, aby mohli poslanci zvoliť nových. Gašpar uviedol, že dvoch kandidátov za parlament bude zrejme nominovať Hlas a SNS. Smer nemá v tejto chvíli žiadneho kandidáta.

Parlament už v uplynulom týždni zvolil za nového člena súdnej rady Jaroslava Klátika. Okrem neho sú členmi volenými parlamentom od roku 2020 Ján Mazák a Andrej Majerník. Mazáka už súdna rada odvolala z funkcie. Dôvody sú podľa Gašpara postačujúce aj na to, aby skončil ako člen súdnej rady. Pri Majerníkovi je podľa Gašpara politická vôľa ho odvolať.

Spravil by to isté, čo Putin? Harabin sa postavil pred súd
Video

Predseda ústavnoprávneho výboru Miroslav Čellár (Hlas) novinárom povedal, že pod návrh na odvolanie dvoch členov súdnej rady sa podpísali všetci 79 poslanci koalície. V návrhu sa hovorí, že obaja ako členovia súdnej rady nedostatočne bránili nezávislosť súdnej moci. Nemyslí si, že prezidentská kandidatúra Harabina a angažovanie sa v politickej strane je prekážkou na člena súdnej rady.

V klube Hlasu sa podľa neho dohodnú na podpore konkrétneho nominanta podľa toho, ktorí kandidáti budú navrhnutí a aj podľa výsledkov vypočutia. Nevylučuje, že by sa noví členovia mohli voliť už na tejto schôdzi NR SR.

O nominácii exministra spravodlivosti Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR informoval v pondelok poslanec za SNS Rudolf Huliak. Na Harabinovi sa podľa jeho slov dohodli poslanci SNS spolu so šéfom SNS Andrejom Dankom.

Štefan Harabin Čítajte viac Spravil by to isté, čo Putin? Harabin sa obracia na Najvyšší súd, Rusko podľa neho nie je agresor
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada SR