Aktuálne 02. jún 2023

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken Len silná Ukrajina je predpokladom pre skutočný mier

TASR
TASR

Vojenská agresia proti Ukrajine značne oslabila ruskú armádu, ekonomiku, diplomatickú silu a vplyv Ruska aj na nadchádzajúce roky, uviedol Blinken počas príhovoru v Helsinkách.

Vojenská agresia proti Ukrajine značne oslabila ruskú armádu, ekonomiku, diplomatickú silu a vplyv Ruska aj na nadchádzajúce roky, uviedol Blinken počas príhovoru v Helsinkách.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Len silná Ukrajina je predpokladom pre skutočný mier
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto TASR/AP

"Keď sa pozriete na dlhodobé strategické ciele prezidenta (Vladimira) Putina, nie je pochýb o tom, že Rusko je na tom dnes výrazne horšie, ako bolo pred inváziou," uviedol šéf americkej diplomacie.

"Tam, kde chce Putin ukázať svoju silu, odhalil slabosť. Tam kde chcel rozdeľovať, zjednocoval," uviedol. Poukázal aj na ruské straty na bojisku a európskom trhu a vstup Fínska do NATO.

"Kremeľ často tvrdí, že má druhú najsilnejšiu armádu na svete a mnohí tomu verili. Dnes však mnohí vidia, že ruská armáda je druhá najsilnejšia na Ukrajine," vyhlásil Blinken.

"Keďže nemáme žiadne ilúzie o Putinových ambíciách, veríme, že predpokladom na zmysluplnú diplomaciu a skutočný mier je silnejšia Ukrajina, schopná odstrašiť a ubrániť sa pred akýmkoľvek budúcim agresorom," uviedol Blinken.

Dodal, že prímerie, ktoré zmrazí ruské územné zisky, bude "Potemkinovým mierom" a prisľúbil pokračovanie budovania "armády budúcnosti" na Ukrajine. Spojené štáty podľa neho tiež privítajú akúkoľvek iniciatívu, ktorá posadí Putina k rokovaciemu stolu.

Šéf americkej diplomacia sa počas príhovoru v Helsinkách snažil stanoviť pevný postoj USA. Podľa AFP bude narastať tlak na ukončenie vojny na Ukrajine vzhľadom na budúcoročné prezidentské voľby v USA a s nimi spojenú predvolebnú kampaň. Exprezident Donald Trump, ktorý oznámil svoju kandidatúru, pritom už odsúdil vyzbrojovanie Ukrajiny súčasným prezidentom Joeom Bidenom.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia