Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Cleverly: Ruské vyhrážky neodradia Britániu od dodávok zbraní Ukrajine

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo už viac ako rok vojensky podporuje Ukrajinu v boji proti ruským inváznym silám.

Paríž 7. júna (TASR) - Britániu neodradia vyhrážky Ruska, aby Ukrajine naďalej dodávala zbrane, povedal v stredu britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Zároveň očakáva, že Moskva svoju rétoriku ešte viac vyostrí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Spojené kráľovstvo sa rozhodlo, že nesmie dovoliť, aby ho "eskalačná rétorika" z Kremľa odradila od "správnej veci", povedal Cleverly v Paríži pri otázke na poskytnutie stíhačiek F-16 Kyjevu. Myslí si, že čím budú Ukrajinci bližšie k víťazstvu, tým viac bude rétorika Moskvy eskalovať.

Šéf britskej diplomacie sa vyjadril aj k zničeniu Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Uviedol, že Londýn v tejto fáze nechce označiť vinníka a čaká až na všetky "všetky dostupné fakty".

Podľa jeho slov je však jasné, že udalosť je priamym dôsledkom ruskej invázie na Ukrajinu. Moskva teda nesie konečnú zodpovednosť za všetku deštrukciu v tejto vojne, zdôraznil.

Cleverly sa v pondelok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom.

Spojené kráľovstvo už viac ako rok vojensky podporuje Ukrajinu v boji proti ruským inváznym silám. Londýn v máji prisľúbil Kyjevu protilietadlové rakety a stovky bojových dronov. Británia ukrajinskej armáde dodala aj strely dlhého doletu Storm Shadow.

Kachovská priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola zničená v utorok skoro ráno. Moskva i Kyjev sa z jej zničenia navzájom obviňujú.