Trio najslávnejších DC superhrdinov – Superman, Batman a Wonder Woman – hrajú kľúčovú rolu aj v tomto príbehu.

Bojovka Injustice sa dočkala filmového spracovania, ktoré vrhá lepšie svetlo na Supermanov pád (recenzia)

Príbeh, ktorý inšpiroval dokonca aj režiséra Zacka Snydera, si môžeme vychutnať aj v podobe animovanej snímky.

Rivalita medzi dvomi najväčšími „stajňami superhrdinov“ už dávno neprebieha iba vo sfére komiksov, ale preniesla sa aj na veľké plátna a do našich obývačiek. Pokiaľ ide o celovečerné hrané filmy, navrch má rozhodne Marvel a jeho prepojené filmové univerzum, zatiaľ čo DC jednoznačne víťazí na poli animákov.

Námet toho najnovšieho s názvom Injustice pritom nepochádza zo stránok komiksov, ale je inšpirovaný úspešnou bojovou hrou Injustice: Gods Among Us, ktorá svetu predstavila Supermana v úlohe tyrana. Táto téma tak predstavovala nemalú výzvu aj pre skúsený tím vo Warner Bros. Animation. Ako si s ňou poradili?

Stačí len jeden zlý deň

Do deja vstupujeme v okamihu, kedy sa Superman dozvie, že bude otcom. Jeho radosť však netrvá dlho, pretože Joker na seba strhne pozornosť novým nekalým plánom, ktorý je omnoho nebezpečnejší, ako kedykoľvek predtým. Než ale Liga spravodlivosti odhalí jeho zákerný úmysel, je príliš neskoro a škoda sa už stala.

Trúchliaci Muž z ocele následne Jokera chladnokrvne zabije, čo spôsobí rozkol v radoch maskovaných ochrancov. Superman, Wonder Woman, Cyborg a niekoľko ďalších si myslí, že by sa malo so zločinom zatočiť raz a navždy, avšak Batman a úzky okruh jeho verných spojencov vidí hrozivé dôsledky takéhoto konania.

Mnoho fanúšikov považuje premisu Injustice za hlúpu, pretože ani smrť jeho milovaných by vraj nikdy neurobila zo Supermana despotu. Akonáhle si ale ochotný akceptovať takúto verziu jeho charakteru, zistíš, že film odvádza dobrú prácu v nastolení morálnej dilemy, kam by až mali hrdinovia zájsť, aby priniesli mier a spravodlivosť.

A napriek relatívne skromnej stopáži – ktorá je však pri takýchto animákoch úplne bežná – sa mu zdarne darí presvedčiť diváka, že Supermanova premena dáva z istého uhla pohľadu zmysel. Inými slovami, jeho správanie nepôsobí akoby bol tvorcami nasilu tlačený do role, ktorá mu nesvedčí. A to je nesmierne dôležité.

Inšpiráciou nebola len hra

Film nestráca čas vysvetľovaním príbehového pozadia svojho fiktívneho sveta a predpokladá, že diváci majú aspoň elementárne znalosti o všetkých dôležitých postavách. Na hĺbkové predstavenia tu koniec koncov ani nie je priestor, keďže sa musí prekresliť pomerne spletitá sieť vzájomných vzťahov a vnútorných motívov.

Priaznivci hernej predlohy však veľmi rýchlo zistia, že snímka má viac spoločného s komiksovou sériou, ktorú bojovka od štúdia NetherRealm inšpirovala, než s príbehom samotnej hry. Na tú film brilantne odkazuje až v závere, ktorý považujeme za fantastické dejové vyvrcholenie s výborným logickým rozuzlením.

V superhrdinskom filme, i keď animovanom, samozrejme nemôže chýbať poriadna dávka akcie. A napriek tomu, že Injustice rieši zložité témy, pričom v mnohých scénach hrajú prvé husle dialógy medzi postavami, tu nájdeme aj kopec bojových scén, ktoré sú vďaka širokému spektru zainteresovaných hrdinov zaujímavé a rôznorodé.

Po stránke animácie film vyzerá prakticky ako ktorýkoľvek iný počin z produkcie Warner Bros. Animation a pokiaľ sa ti ich vizuál páči, budeš spokojný. Výhrady nemáme ani k dabingu postáv, i keď štúdio vymenilo prakticky celý herecký ansámbel, ktorý si mohol poznať z jeho predošlých animákov. Známe hlasy preto nečakaj.

Hodnotenie: Nové prerozprávanie zaujímavého príbehu

Injustice je výborným animovaným filmom o superhrdinoch, ktorý si berie zo svojej predlohy len to najdôležitejšie, teda námet ako aj hlavné dejové linky, a zvyšok si ohýba podľa potrieb. A to je dobre, pretože vďaka tomu je Supermanov prerod zo skauta na despotického tyrana logicky vysvetlený a čo je najdôležitejšie – uveriteľný.

Film sa tak oplatí vidieť aj v prípade, ak nepoznáš hru alebo komiksy, ktoré ho inšpirovali, pretože ide o trocha iný príbeh.

Tvorcovia dokonca šikovne „upratali“ niektoré známe postavy, ktorých prítomnosť by dej len zbytočne komplikovala. A aj keď rozumieme, že absencia Flasha, Green Lanterna či Lexa Lutora môže skalným fanúšikom prekážať, musíme uznať, že išlo o správne rozhodnutie a film tak pôsobí omnoho hutnejším dojmom.

Na záver dodajme, že animovaný film Injustice nenájdeš v ponuke žiadnej streamovacej služby. Predáva sa len na Blue-ray diskoch, prípadne v digitálnej verzii na platformách Google Play, Microsoft Store, iTunes či Apple TV. Zatiaľ však bez slovenských alebo českých tituliek.

Hodnotenie:
8/10