Izrael prekazil Hamasu pokus o útok z mora a zabil veliteľa Islamského džihádu

Izraelská armáda v pondelok pri nálete v palestínskom pásme Gazy zabila popredného veliteľa Islamského džihádu Husáma abú Harbída. Abú Harbíd, ktorý velil divízii Hamasu v severnej časti Gazy, velil útokom proti izraelským vojakom a civilistom už takmer 15 rokov, uviedla izraelská armáda.

17.05.2021 08:27 , aktualizované: 21:54
izrael, gaza Foto:
Izraelská armáda počas ostreľovania pásma Gazy.
debata (132)

Údajne bol priamo zodpovedný za minulotýždňový útok protitankovými raketovými strelami, pri ktorom bol ľahko zranený izraelský civilista.

Islamský džihád zatiaľ cielený útok Izraela na abú Harbída nepotvrdil. Hamas a Islamský džihád priznali, že medzi obeťami izraelskej operácie je aj ich 20 príslušníkov. Izraelská armáda však tvrdí, že počas týždeň trvajúcej operácie zabila oveľa viac „teroristov“ z týchto organizácií.

Medzičasom izraelská armáda v pondelok oznámila, že zmarila pokus radikálneho hnutia Hamas o útok z mora, informoval spravodajský portál The Times of Israel. Podľa tohto zdroja izraelská armáda spozorovala neďaleko pobrežia severnej časti pásma Gazy skupinu bojovníkov Hamasu, ktorí si pripravovali podvodné potápačské zbrane.

Izrael, Palestínčania, armáda, útok, raketový, ofenzíva Čítajte viac Izrael zabil ďalšie desiatky ľudí, zaútočil aj na dom šéfa Hamasu

„Ich loď bola pri pobreží. Podľa všetkého sa chystali vykonať sabotážnu operáciu v teritoriálnych vodách Izraela,“ uviedla vo vyhlásení izraelská armáda. Lode izraelského námorníctva a vojenské lietadlá následne podnikli útok na príslušníkov komanda Hamasu i jeho vojenské vybavenie.

USA zablokovali už tretí návrh vyhlásenia BR OSN

Spojené štáty v pondelok – už tretíkrát v priebehu týždňa – zablokovali prijatie spoločného vyhlásenia Bezpečnostnej rady (BR) OSN požadujúceho zastavenie izraelsko-palestínskych násilností a ochranu civilistov. Podľa agentúry AFP o tom informovali diplomatické zdroje.

Text, ktorý vypracovali Čína, Tunisko a Nórsko, bol predložený na schválenie 15 členom BR OSN. Stalo sa tak v situácii, keď pokračujú vzájomné útoky medzi Izraelom a palestínskym pásmom Gazy a počet ich obetí už presiahol hranicu 200.

USA podľa zdroja AFP naznačili, že v súčasnosti „nemôžu podporiť vyhlásenie“ BR OSN. Text, ktorý má k dispozícii AFP, vyzýva na „deeskaláciu situácie, zastavenie násilia a dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva vrátane ochrany civilistov, najmä detí“.

V texte sa spomína aj možné vysťahovanie palestínskych rodín z ich domovov vo východnom Jeruzaleme a v súvislosti s ním aj varovanie pred jednostrannými krokmi, ktoré môžu konflikt ďalej stupňovať.

V návrhu sa oceňuje medzinárodné úsilie o deeskaláciu situácie – pričom chýba zmienka o USA – a opätovne sa zdôrazňuje podpora návrhu na koexistenciu dvoch štátov, čo Izraelčanom a Palestínčanom umožní „žiť vedľa seba v mieri v rámci bezpečných a uznaných hraníc“.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok počas návštevy v Kodani uviedol, že Spojené štáty budú „pokračovať v intenzívnej diplomacii, aby sme ukončili súčasný cyklus násilia“. V mene USA tiež vyjadril pripravenosť „poskytnúť našu podporu, ak chcú strany dosiahnuť prímerie“. Ubezpečil, že zintenzívnil svoje kontakty v rámci zákulisnej diplomacie.

V rámci týchto snáh USA sa v pondelok americký vyslanec Hady Amr v Ramalláhu stretol s prezidentom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom a ďalšími predstaviteľmi palestínskych hnu­tí.

Cieľom Amrovej misie je nájsť podporu pre uzavretie prímeria medzi Izraelom a hnutím Hamas ovládajúcim pásmo Gazy, informoval spravodajský portál The Times of Israel. Podľa tohto zdroja bude kríze na Blízkom východe venované aj zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, ktoré v pondelok zvolal jeho súčasný predsedajúci, turecký diplomat Volkan Bozkir. Zasadnutie sa uskutoční vo štvrtok.

Nová séria útokov na Gazu

Izraelské bojové lietadlá v pondelok začali novú sériu útokov a na oblasť pásma Gazy podnikli asi 80 leteckých útokoch. Udialo sa tak po tom, čo militanti Hamasu odpálili viacero rakiet smerom na juh Izraela. Obyvatelia Gazy prebudení nočnou paľbou ju označili za najhoršiu od vypuknutia najnovšieho konfliktu, ktorý sa začal pred týždňom.

Výbuchy sa v Gaze ozývali po dobu desiatich minút. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu oznámil, že izraelské útoky budú pokračovať „plnou silou“, pripomína AP. Izrael podľa premiérových slov chce, aby palestínske militantné hnutie Hamas za svoje kroky zaplatilo.

Izraelská armáda informovala, že zničila 15 kilometrov tunelov ovládaných militantmi a domy deviatich údajných veliteľov hnutia Hamas. Spomenuté tunely sú podľa Izraelčanov súčasťou prepracovaného systému označovaného ako „metro“, ktorý palestínski bojovníci používajú na unikanie pred leteckými náletmi.

Silvia Ruppeldtová Čítajte viac Čo by na to povedal Netanjahu?

Hnutie Hamas takisto z pásma Gazy odpaľovalo rakety smerom na oblasti obývané civilistami v Izraeli. Jedna z rakiet podľa izraelských záchranárov zasiahla synagógu v meste Aškelon na juhu krajiny niekoľko hodín predtým, ako sa začali večerné obrady židovského sviatku šavuot. Zranenia neutrpeli žiadne osoby.

Pri izraelských leteckých útokoch v pásme Gazy v nedeľu zahynulo približne 42 Palestínčanov, pripomína AP. Išlo o najvyšší počet ľudí zabitých v priebehu jedného dňa od začiatku takmer týždeň trvajúcich bojov medzi izraelskými silami a militantným hnutím Hamas. Izraelská strana zasa informovala, že od minulého pondelka prišlo pri raketových útokoch Palestínčanov o život desať ľudí, vrátane dvoch detí.

Izraelská armáda tiež informovala, že palestínski ozbrojenci v priebehu ostatného týždňa odpálili na Izrael viac ako 3-tisíc rakiet. Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres varoval, že ďalšie boje by mohli uvrhnúť región do „nezadržateľnej krízy“, a poprosil o okamžité ukončenie „desivého násilia“.

OSN taktiež upozornila na nedostatok pohonných hmôt v Pásme Gazy, čo by mohlo spôsobiť problémy s fungovaním nemocníc a ďalších zariadení. Lynn Hastingsová, osobitná koordinátorka OSN pre mierový proces na Blízkom východe, pre BBC uviedla, že apelovala na izraelské úrady, aby OSN umožnili privážať palivo a zásoby, ale dostala odpoveď, že to nie je bezpečné.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #izraelsko - palestínsky konflikt