Poliaci objavili nové ložiská plynu. Bude z krajiny poľský Texas?

Na západe Poľska, vo Veľkopoľskom vojvodstve, na území obce Sierosław, bolo nájdené nové ložisko zemného plynu, informuje veľvyslanectvo Poľska na Slovensku.

09.08.2022 11:00
LNG terminal zasobnik zemny plyn Foto:
LNG terminál
debata (11)

Informovala o tom poľská spoločnosť PGNiG (Poľská ťažobná spoločnosť ropy a plynu).

Toto ložisko má objem cca 650 miliónov kubických metrov. Predpokladaná ťažba je 40 miliónov metrov kubických plynu ročne. Plyn má vysoký obsah metánu – približne 80 percent.

zasobnik lng zemny plyn polsko Čítajte viac Poliaci budujú nový LNG terminál, ktorý môže pomôcť aj Slovensku. Pozreli sme sa, ako to tam vyzerá

„Ložisko Sierosław leží na území, ktoré je už niekoľko rokov jedným z hlavných plôch, na ktorých PGNiG vykonáva geologický prieskum v západnom Poľsku, a to metódou trojrozmerných seizmických fotografií a pokročilých metód smerového vŕtania. PGNiG má v pláne pokračovať v prieskume v blízkosti ložiska Sierosław. Nielenže to prispeje k energetickej bezpečnosti a nezávislosti Poľska, ale vďaka tzv. poplatku za ťažbu, ktorý prináleží samosprávam, aj výrazne prispeje k dobrej finančnej kondícii samospráv,“ informuje veľvyslanectvo v tlačovej správe.

Richard Sulík Čítajte viac Teplá voda na prídel a kúrenie na 17 stupňov, štáty sa pripravujú na krízu. Obmedzovať ľudí je extrém, reaguje Sulík

Na západe Poľska – v Lubuskom vojvodstve – na území obce Kamień Mały je nová baňa patriaca PGNiGu, ktorá za rok vyťaží 24 tisíc ton ropy a 3,6 milióna kubických metrov plynu.

Veľvyslanectvo aj vďaka týmto novým ložiskám nazvalo svoju domovskú krajinu po americkom štáte Texas, ktorý je známy svojimi veľkými ložiskami nerastných surovín, najmä ropy.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #plyn