Denník N

Ak Smer prijal nejaké peniaze, tak jedine interné (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková, Tódová a Janček vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň týždňa.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Erózia demokracie premyslenými útokmi na jej nevyhnutný, základný pilier: pluralitné, slobodné a férové voľby. Demokracia stojí na ľudovej suverenite a kontrole vlády prostredníctvom pravidelne sa opakujúcich volieb. Súťaživý typ volieb s univerzálnym volebným právom, absenciou masovej korupcie, kombinovanej s efektívnou garanciou občianskych práv a zahrnujúcich slobodu slova, zhromažďovania, vierovyznania a združovania sú esenciou demokratického vládnutia. Spochybňovanie férovosti volieb, podozrenia z možnej manipulácie je popretím demokracie v jej základoch a legitimity politickej reprezentácie a moci. Moc v demokracii má obmedzený rozsah, odvodený od ľudu a založený na princípe zákonnej súťaže. Demokraciu najviac ohrozuje moc v novej zhubnej podobe. Autokrati sa snažia zbaviť systému bŕzd a protiváh, ktoré obmedzujú ich moc. Nastupujú inovátori moci, nová sorta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie