Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novým lídrom Škótskej národnej strany sa stal Humza Yousaf

Novozvolený líder Škótskej národnej strany Humza Yousaf hovorí po vyhlásení za nového lídra SNP na štadióne Murrayfield v škótskom Edinburghu v pondelok 27. marca 2023. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Škótska teraz potrebujú nezávislosť viac ako kedykoľvek predtým a my budeme generáciou, ktorá prinesie nezávislosť, uviedol Humza Yousaf.

Edinburgh 27. marca (TASR) - Novým lídrom Škótskej národnej strany (SNP) sa stal minister zdravotníctva Humza Yousaf. V hlasovaní o tom rozhodla členská základňa strany, informuje TASR podľa správ agentúr AP, AFP a DPA.

Yousaf (37) sa zároveň stane škótskym premiérom. V súboji o lídra strany potomok prisťahovalcov z južnej Ázie zdolal škótsku ministerku financií Kate Fobesovú a exministerku pre komunálnu bezpečnosť Ash Reganovú. O novom lídrovi SNP hlasovalo 72.000 členov strany.

"Tak ako budem viesť SNP v záujme všetkých členov strany, nielen tých, ktorí ma volili, tak budem viesť Škótsko v záujme všetkých našich občanov bez ohľadu na vaše politické preferencie," povedal v ďakovnej reči.

"Obyvatelia Škótska teraz potrebujú nezávislosť viac ako kedykoľvek predtým a my budeme generáciou, ktorá prinesie nezávislosť," dodal.

Yousaf na čele regionálnej vlády nahradí odstupujúcu premiérku Nicolu Sturgeonovú. Tá nastúpila na čelo škótskej vlády v novembri 2014, po referende o nezávislosti, v ktorom 55 percent Škótov hlasovalo za zotrvanie v Spojenom kráľovstve. Vo februári tohto roku oznámila, že z premiérskej funkcie odstupuje.

Ocitla sa totiž pod silným tlakom po neúspešnej snahe o usporiadanie nového referenda o nezávislosti Škótska od Británie. Londýn sa proti tomuto zámeru dôrazne postavil a minulý rok jeho odmietavý postoj podporil aj rozsudok britského Najvyššieho súdu.

Veľkým problémom pre Sturgeonovú bola aj jej podpora zákona na ochranu práv transrodových osôb, ktorý jej vláda schválila vlani v decembri, ale centrálna vláda v Londýne ho zablokovala.

Yousaf bude ako nový líder čeliť výzve dať nový náboj snahám o nezávislosť Škótska od Spojeného kráľovstva, píše AP.