Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v Európe a mnohých ďalších krajinách otvára domácim firmám nevídané možnosti. Miestne podniky majú čoraz väčšiu šancu získať kontrakty v zahraničí. Západné cesty bežne brázdia kamióny patriace slovenským prepravcom. Stavebné firmy úspešne realizujú zákazky v Česku, Rakúsku alebo Nemecku. Odborníci z oblasti informatiky bývajú vysielaní aj do technologicky vyspelejších krajín typu Taiwan a Japonsko.

Expanzia do zahraničia nie je len šancou na zvýšenie ziskov. Práca v cudzine prináša rôzne komplikácie. V exotických krajinách je dosť často problém s vyššou práceneschopnosťou slovenských zamestnancov. Dôvodom sú problémy spojené s aklimatizáciou na miestne prostredie. „Už pomaly dvadsať rokov ma živí montovanie obrábacích strojov. Mojou úlohou je priamo vo firme zložiť niekoľkotonové mašiny a potom na nich naučiť pracovať miestnych zamestnancov. Jedine v Indii sme nestihli dohodnuté termíny z dôvodu, že nám príliš nezapasovalo miestne jedlo a niekoľko týždňom sme celá partia preležali v miestnej nemocnici,“ opisuje svoj nepríjemný zážitok strojár František Kajanovič.

Problémy zvyknú byť aj pri realizácii európskych zákaziek. V cudzom prostredí je vždy väčšie riziko úrazu ako v závode, ktorý zamestnanec navštevuje každý deň a dokonale ho pozná. Firmy sa so spomínanými ťažkosťami môžu vysporiadať dvomi spôsobmi. Prvým je preradenie zamestnanca z trvalého pracovného pomeru na živnosť. Pre mnoho ľudí ide o atraktívnu možnosť z dôvodu výrazne vyššej čistej mzdy. Lenže takéto rozhodnutie má aj svoje mínusy. Živnostník je braný ako drobný podnikateľ. Za škody spôsobené neodbornou prácou ručí celým majetkom, kým zamestnanec len troma mesačnými platmi. Smrteľný úraz je vždy tragédiou. No pri zamestnancovi v trvalom pracovnom pomere má jeho rodina nárok na odškodné u jeho zamestnávateľa. Pozostalí po živnostníkovi nedostanú nič.

Skupinové poistenie

Napriek tomu ani pre firmy nie je vždy výhodné zamestnávať ľudí na živnosť. Drobný podnikateľ je oveľa flexibilnejší a nemá problém odísť pracovať za väčšie peniaze priamo pod zadávateľa zákazky. Človek v trvalom pracovnom pomere však nemôže odísť zo dňa na deň.

Podnikatelia dokážu riziká spojené s prácou zamestnancov v zahraničí efektívne eliminovať skupinovým poistením. V prípade potreby dokážu poisťovne tento finančný produkt prispôsobiť individuálnych požiadavkám firemných klientov. Môžu ním kryť rizika spojené s budovaním závodov v Afrike, razením tunelov v Nórsku či stavaním pódií pre obľúbené letné festivaly.

Skupinové poistenie môže predstavovať aj pre zamestnanca zaujímavý firemný benefit. Počas každej práceneschopnosti zamestnancom citeľne klesne mesačný príjem. Vzniknutý schodok môže vyrovnať práve skupinové poistenie. Navyše je ním možné kryť aj rôzne moderné ochorenia spojené so stresom v práci. „Pod pracovnú neschopnosť najnovšie spadajú aj psychické ochorenia pod podmienkou, že neboli spôsobené dôsledkom omamných a návykových látok,“ hovorí riaditeľ pre zamestnanecké benefity CZ & SK spoločnosti MetLife Petr Skála.

Poisťovňa túto novinku zatiaľ ponúka ako jediná na slovenskom finančnom trhu. „Ďalšou úpravou je možnosť progresívneho plnenia následkov trvalého úrazu až s desaťnásobkom poistného krytia. V praxi to znamená, že zamestnanec dostane viac peňazí za rovnakú poistnú udalosť podľa rozsahu poškodenia bez ohľadu na to, či ide o pracovný úraz,“ dodáva P. Skála. Poisťovňa tiež preplatí celodenné ošetrenie člena blízkej rodiny v prípade, že kvôli tomu prichádza k zníženiu príjmu domácnosti.

Zákonník práce
Práceneschopní zamestnanci nikdy nemôžu ostať úplne bez peňazí. Minimálny mesačný príjem im určuje zákonník práce. Počas prvých troch dní dostanú náhradu zodpovedajúcu 25 percentám denného vymeriavacieho základu zamestnanca. Od štvrtého dňa až do konca PN-ky je to 55 percent. Štát zároveň určil strop. V roku 2023 môže denný vymeriavací základ zamestnanca dosiahnuť maximálne 79,6274 eura. Pri tridsiatich dňoch maródky práceneschopnému človeku príde na bankový účet maximálne 1 242,19 eura. Zároveň platí, že prvých desať dní zaplatí firma a zvyšok Sociálna poisťovňa.

Nižšie ceny

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa