Na hlavný obsah

Ministerstvo práce v roku 2019 porušilo zákon o obstarávaní, dostalo pokutu

Rezort odkazuje na bývalé vedenie.

Ministerstvo práce v roku 2019 porušilo zákon o obstarávaní, dostalo pokutu
Na snímke ceduľa na ministerstve práce. Foto: RTVS

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny dostalo pokutu cez milión eur. Udelil mu ju Úrad verejného obstarávania. Na zabezpečenie elektronického systému stravovacích kariet si rezort zvolil najjednoduchší, nie najprísnejší spôsob verejného obstarávania. S vybranou firmou tak uzatvoril dohodu v rozpore so zákonom.

Ministerstvo práce po menej prísnom výberovom konaní uzavrelo s firmou rámcovú dohodu na elektronický systém stravovacích kariet. Bolo to v polovici júna 2019 a platila až do 17. mája 2021. Hodnotu zákazky rezort stanovil na necelých 65 000 eur. V skutočnosti však zaplatil viac ako 20 miliónov eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Úrad v rámci uloženia pokuty zistil, že ministerstvo neplatilo firme len za dodanie služby elektronický kontraktačný systém, na čo sa zmluva vzťahovala, ale platil aj iné plnenia, a to hodnotu stravovania či iných benefitov pre zamestnancov ministerstva,“ uviedol predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák.

Podľa predsedu tým, že ministerstvo do predpokladanej hodnoty zákazky nezahrnulo napríklad aj cenu stravného, si zvolilo nesprávny spôsob verejného obstarávania. Zmluvu preto uzatvorilo v rozpore so zákonom.

Ministerstvo práce odkazuje na bývalé vedenie rezortu. Zmluva bola totiž podpísaná ešte počas jeho pôsobenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko