Denník N

Najväčšia zmena vo vedení Ukrajiny od začiatku vojny. Ministra obrany má nahradiť šéf rozviedky

Olexij Reznikov. Foto - TASR/AP
Olexij Reznikov. Foto – TASR/AP

Po korupčných škandáloch na ministerstve obrany by mal skončiť minister obrany Olexij Reznikov.

Americké tajné služby očakávali totálnu ruskú inváziu už mesiace pred jej spustením, ale na Ukrajine s ňou počítal málokto. Tím Volodymyra Zelenského sa dlho pripravoval „len“ na menší konflikt na Donbase.

Jedným z mála ukrajinských predstaviteľov, ktorí správne predpovedali plnoformátovú ofenzívu, bol šéf vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. Po takmer dvanástich mesiacoch sa práve z neho má stať nový minister obrany.

V kritickom čase, keď sa čoraz viac hovorí o novej blížiacej sa ruskej ofenzíve, by mal vo funkcii vystriedať Olexija Reznikova. O jeho odvolaní sa intenzívne diskutovalo celý minulý týždeň.

Reznikovov koniec, ktorý zatiaľ nie je oficiálny, potvrdil šéf poslaneckého klubu Zelenského vládnej strany Davyd Arachamija. Ten je blízky prezidentovi Zelenskému a je hlavným ukrajinským vyjednávačom pri rokovaniach s Ruskom.

Prečo musí Reznikov skončiť

Ešte v nedeľu poobede Olexij Reznikov na tlačovej konferencii naznačoval, že by vo funkcii ministra obrany mohol zostať. Večer však z Kyjiva prišla informácia, že Zelenského strana podporí jeho odvolanie.

Zmena vo vedení rezortu bola nevyhnutná, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie