Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Matovič musel pozastaviť šnúru diskusií po Slovensku: Nevyhnutná cesta do Bratislavy, čo tam išiel riešiť?

Matovič prišiel do Bratislavy na rokovanie. Zobraziť galériu (7)
Matovič prišiel do Bratislavy na rokovanie. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Čo ho tak narýchlo vytrhlo z kolotoča diskusii, ktoré so stranou robí po Slovensku už nejaký ten mesiac-dva? Igor Matovič sa odrazu s pravou rukou Michalom Šipošom (OĽaNO a priatelia) objavil pri Úrade vlády. Jeho prítomnosť bola nevyhnutná na nasledujúce obdobie pred voľbami. Matovič prišiel do hlavného mesta v obleku, no bez kravaty v pokojnej nálade. Ukázalo sa, že si ho na rokovanie zavolal ten najsilnejší muž aktuálnej vlády.

VIDEO Tlačový brífing Igora Matoviča:

Matovič nechce Ódorovi dať podporu len tak, vymenoval dve podmienky, ktoré musí premiér splniť (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizácia 12:35 - Ódor rokovania dnes ukončil

Matovič bol skutočne posledným z lídrov strán, s ktorými Ódor rokoval, a tak jeho hovorca Peter Majer zaslal médiám stanovisko. "Predseda vlády Ľudovít Ódor dnes ukončil sériu rozhovorov s lídrami politických strán. O ich výsledku bude informovať v priebehu najbližších dní," odkázali z Úradu vlády SR.

Matovič musel pozastaviť šnúru
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Ľudovít Ódor už ako predseda vlády odborníkov po menovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou rozbehol akési kolečko rokovaní s relevantnými politickými stranami o možnej podpore či politickom stave pred septembrom, kedy treba krajinu k týmto predčasným voľbám doviesť.

Matovič musel pozastaviť šnúru
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ódor zdôraznil, že rokuje so stranami, ktoré majú dlhodobé parlamentné ukotvenie či istý hodnotový rámec. Aj pre tieto dôvody bola pravdepodobne strana Republika vynechaná z týchto rokovaní, podobne ako ĽSNS.

Matovič musel pozastaviť šnúru
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Matovič mal na Ódor dve požiadavky, ich naplnenie mu vraj zaručí podporu z klubu OĽaNO v parlamente

Stretnutie Ódora s Matovičom na úrade vlády trvalo vyše hodiny. Matovič povedal, že od Ódora chcel ako garanciu, aby vláda nezrušila 200 eur na dieťa. V prípade druhej požiadavky ide o septembrové 500-eurové volebné odmeny, ktoré líder OĽaNO - priatelia dlhodobo požaduje. Premiér si podľa jeho slov návrhy vypočul, no nateraz nevieme, či ich plánuje aj splniť v záujme zisku hlasov podpory v parlamente. Skôr sa javí pravdepodobnejšie, že takúto požiadavku Ódor odmietne.

Matovič musel pozastaviť šnúru
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dlho sa mimo kulturákov nezdrží

Stretnutie s Ódorom potvrdil aj sám Matovič na sociálnej sieti. Spomenul aj to, že od diskusii s ľuďmi v kultúrnych domoch a iných lokalitách sa dlho nezdrží "Tento týždeň sme už mali debaty bez ochranky v desiatich okresných mestách. Teraz malá pauza na sobotné stretnutie s premiérom ... a poobede sa vidíme v Partizánskom a Topoľčanoch," odkázal ľuďom Matovič.

Matovič musel pozastaviť šnúru
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Za Ódorom už boli Fico, Pellegrini či Remišová

Matovič je jedným z posledných, kto s Ódorom o podpore a politickom stave pred voľbami diskutuje. Na úrade vlády už tento týždeň bola aj predsedníčka Za ľudí a poslankyňa Veronika Remišová. Tá premiéra upozornila na nevyhnutnosť minimalizovať negatívne zasahovanie tajnej služby do práce polície. "Tajná služba má napomáhať v boji proti organizovanému zločinu a trestnej činnosti, a nie živiť rozkladné procesy v bezpečnostných zložkách," zdôraznila Remišová. Ódora vyzvala na výmenu šéfa SIS.

Remišová po stretnutí s Ódorom premiérovi odkázala, že vláda musí byť pokračovať v očiste krajiny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf Smeru Robert Fico zas Ódorovi po stretnutí odkázal, že klub nezahlasuje za vyslovenie dôvery jeho vláde. Nevidí vraj zmysel podporovať programové vyhlásenie vlády (PVV), ktoré si stavia priority. Po pondelkovom stretnutí s premiérom Ľudovítom Ódorom to uviedol predseda strany Robert Fico. "Pokiaľ ide o PVV, veľmi jasne som povedal Ódorovi, že zo strany klubu nedostane ani jeden hlas," priblížil Fico. Smer by ho podporil iba v prípade, že by bol "konštatovaním katastrofálneho stavu krajiny" a inventúrou toho, čo "bývalá vláda napáchala".

Zabudnite na pána Ódora, odkazuje Fico: Politickým cieľom pani Čaputovej je pomôcť Progresívnemu Slovensku do 30. septembra (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Podpory sa Ódor nedočká ani od predstaviteľov Hlasu

Podporu dokonca nevysloví ani strana Hlas-SD Petra Pellegriniho, ktorá má v parlamente tiež niekoľko poslancov. Tá pritom ešte za Hegera žiadala, aby prezidentka čím skôr vymenovala úradnícku vládu. "Premiér ma informoval, že jednou z hlavných priorít bude záchrana eurofondov a plánu obnovy, čo je aj naša priorita. Bude sa snažiť pripraviť aj nejaké riešenia na boj s infláciou a cielenú pomoc vybranej skupine ľudí. Tretia priorita je priviesť krajinu k parlamentným voľbám v pokoji s tým, aby čo najmenej ľudí pochybovalo o ich správnosti," ozrejmil.

Pellegrini rokoval s Ódorom o jeho podpore, priznal, že sa ideovo prelínajú vo viacerých plánoch (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: úrad vládyúradnícka vládaRokovanie Igor MatovičĽudovít ÓdorOĽaNO a priatelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu